Solsikke.

Solsikke (Helianthus annuus) tilhører kurvplantefamilien og er en plante jeg har kjent til hele mitt liv. Som barn prøvde min søster stadig å få solsikkefrø til å vokse, og joda det ble plante, og den vokste, men selve blomsten ble stort sett alltid mislykket, å bo på fjellet i nordnorge var vel ikke det mest gunstige, men med årene har man lært om planten, og hadde vi vært barn på samme sted i dag så hadde det nok blitt flotte solsikker.

Solsikken har faktisk ikke fått navnet sitt fordi den likner på solen. Jeg vet mange tror det, fordi den er stor og har helt gule blader i en sirkel rundt som solstråler, men navnet kommer faktisk av den grunn at selve blomsten vender seg mot solen. Noen ganger kan man faktisk se store felt med solsikker som alle vender i samme retning.

Solsikke kommer opprinnelig fra Amerika, men har lenge vært elsket her i Europa også. Den finnes i dag i mange forskjellige farger, former og størrelser. Alt fra miniatyrer med kuleformede blomster til klassiske langstrakte blomster med en høyde på opptil 5 meter. Det finnes også pollenfrie varianter som passer for allergikere. De fleste solsikker er ettårige, men det finnes også flerårige varianter.

Solsikker er veldig enkle å dyrke. Hvis du ikke er min søster, haha.. Planten trenger dyp, næringsrik og veldrenert jord, gjødsel og regelmessig vanning. Dette er alt de trenger for å vokse seg store raskt. Og den trives selvsagt best på et solrikt sted.

Solsikker kan sås direkte ute i mai, men det er ofte praktisk å forkultivere dem i litt såjord innendørs en måneds tid før du skal plante dem ut, noe en ikke bør gjøre før etter at faren for frost er over. Men vent med forkultiveringen til våren er skikkelig i gang, de vokser veldig fort. Faktisk er vi nå kommet til en tid hvor det er veldig fint å starte forkultivering av solsikke-frø. Sørg for at plantene får masse lys, da blir de lubne og fine. Plantene bør plantes om i plantejord etter hvert som de vokser.

Solsikker må vennes til forholdene ute gradvis før en planter dem ut. Slik avherding gjør du best ved å la dem stå ute på en beskyttet plass på dagtid i cirka en uke. Velg deretter en solrik plass i le for sterk vind, og plant plantene ut i god jord. Men det er viktig å holde solsikker unna potetene, solsikker og poteter hemmer hverandres vekst. De er også følsomme for tørke og bør derfor vannes regelmessig. Ekstra næring kan gis en måneds tid etter planting, for eksempel i form av naturgjødsel, gressklipp, gjødselvann eller kompost. Fjerner du blomster som har begynt å visne, lager planten ofte flere blomster og du kan nyte blomstringen lenger.

Solsikkens frø kan brukes til fugler, som mat, snacks, solsikkeskudd/-spirer eller frø til nye planter. Hvis du sår nye planter fra frøene, bør du være klar over at de kan krysses med andre varianter i nærheten, det som kommer opp året etter, kan derfor se annerledes ut enn du forventer deg. Når frøskallet har blitt hardt, er det på tide å klippe av blomsten og bryte frøene løs fra plantene. La deretter frøene få ligge og tørke i et par uker før de oppbevares mørkt og kjølig.

Solsikker er spiselige og de gule bladene kan for eksempel brukes som garnityr på salater. Dette er med andre ord ikke bare en strålende vakker plante, den er også meget allsidig og anvendelig. Man kan trygt si at det finnes en solsikke for enhver smak. Og som om ikke det var nok, så forbedrer solsikker også jorden, og gir mat til nyttige insekter og småfugler.

Solsikken er hos mange kjent som hagens aller gladeste blomst. Den har en imponerende farge og størrelse, er en fin matstasjon for småfugler. Til sist kan jeg nevne at nettopp solsikke er Ukrainas nasjonalblomst.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#solsikke #påske #bunnytrash #bunny

8 kommentarer
        1. Ja, det er noe med det den symboliserer, og liker det litt pjuskete med den. På samme måten som jeg liker spurven best av fuglene 😀

    1. Me bruker å fore småfuglane med solsikkefrø om vinteren, og forkultivering er dermed unødvendeg. Det detter alltid ned nokre frø frå forbrettet. Det er berre å vente til dei spirer under forbrettet, og flytte dei til ein plass ein vil ha dei 😊.
      Slik får me solsikker kvar somar.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg