Skogmarihand (Orkidé).

Igjen tar jeg for meg én av alle de ville orkideene vi har her i Norge, og det er cirka 40 arter og underarter og av disse er 20 rødlistet og 13 er fredet. Denne gang er det Skogmarihand (Dactylorhiza maculata, tidligere Dactylorhiza fuchsii) som er dagens plante.

Skogmarihånd er en fargerik orkidé som er relativt vanlig i fuktig, urterik skog på baserik grunn i store deler av landet. Skogmarihånd er oftest høyere og har større og tettere blomsterstand enn sin enda vanligere nære slektning Flekkmarihånd. Den har lyse rosa blomster med mørkerosa tegninger og trefliket underleppe der midtfliken er lenger en sideflikene (viktig skille fra flekkmarihand). Blomstene er ordnet i lange aks. Skogmarihand kan bli opp mot 60 centimeter høy, og den har mørkegrønne blader med massevis av svarte prikker på. Blomstringstid for skogmarihånd er forsommer til midtsommer.

Blomsterstanden er tettblomstra og smaler mot spissen. Antallet blomster varierer, men det er som regel flere enn hos flekkmarihånd og blomsterstander med flere titalls blomster er ikke uvanlig. Skogmarihånd, som andre marihåndarter, mangler nektar. Fruktene hos arten er en kapsel med ørsmå frø.

Dette er nok en av de orkidéene det er vanligst å se i Norge. Ikke bare fordi den er alminnelig og lett å få øye på, men også fordi den har det med å opptre i vegkanter. Det er et kjennetegn for denne orkidéen som få andre orkidéer tar etter. I tillegg finnes den i næringsrik skog og på myrer og kulturmark.

Skogmarihand finnes helt nord til Øst-Finnmark. Den vokser både i lavlandet og fjellet, men den er sjelden i sørlige og vestlige kyststrøk. Verdensutbredelsen er Europa, Vest-Asia og nordvestlige Afrika. Skogmarihånd har tidligere vært oppfattet som en egen art, men nå er det vanlig å oppfatte skogmarihånd og flekkmarihånd som to underarter av bleikmarihånd. I Norsk rødliste for arter er den vurdert som livskraftig

Siden skogmarihånd ikke har nektar, er den avhengig av å narre pollinatorene. Slik «narrepollinering» betyr at besøkende insekter som leter etter mat i form av nektar ikke vil finne dette, selv om blomstene med sitt fargerike utseende tydelig signaliserer at det er mat å finne. Planter med slikt pollineringssystem er avhengig av å forekomme i lavere frekvens enn belønnende arter eller å besøkes av uerfarne insekter. Skogmarihånd besøkes i hovedsak av humler, men både honningbier og arter av blomsterbukker er observert som pollinatorer.

Skogmarihand er vakker og finnes over hele landet, men den er mindre vanlig langs kysten fra Østfold til Sunnfjord. Regner med at du har sett den?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#skogmarihand #orkide #bunnytrash #bunny

7 kommentarer

      1. Jeg tror ikke jeg hadde greid skille dem. Og man kan jo ikke akkurat plukke dem for å legge dem ved siden av hverandre og studere dem 🤔

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg