Sjømannstrøst.

Sjømannstrøst (Aglaonema) tilhører myrkonglefamilien (Araceae) og denne husker jeg fra min mormors hjem. En nostalgisk plante som jeg leser at blomsterforhandlere har et enormt salg av for tiden, eller en en enorm etterspørsel som det står. Populariteten er vel gjerne den spraglete effekten i bladene på noen av variantene. De er vakte, og gir litt ekstra liv i hjemmet. Samtidig er denne blant de minst lyskrevende plantene vi har, og den perfekt om en vil innrede grønt i skyggefulle kroker eller mørke rom, for eksempel på badet.

Planten stammer opprinnelig fra Filippinene, der den både vokser vilt og dyrkes som potteplante, og nylig så jeg denne på Hageland, en liten avlegger av en variant som hadde mye kremhvitt i bladene. Jeg syntes akkurat den var veldig fin og tenkte kjøpe den, men prisen var så spektakulær at jeg gikk nesten i gulvet. Det var over 400 kroner for en liten tass med fire blader. Jeg kunne ikke tro det var sant. Jeg skjønner at prisen varierer veldig, så den fikk bare vente, inntil videre.

Det heter seg at Sjømannstrøst klarer seg der andre planter gir opp, forbedrer inneklimaet, er lettstelt og passer for alle, og veldig godt for de som ikke føler at de har så ‘grønne fingre’. Krever lite, men gir mye tilbake.

Sjømannstrøst trives best i en kombinasjon av moldrik, porøs og kalkfattig jord, trenger ikke særlig mye vann, men den blir finest hvis en vanner den jevnlig og holder jorden jevnt fuktig. Vanner en litt ekstra i sommerhalvåret gir det flotte resultater. Om vinteren klarer den seg med mindre vann, bare ikke ka den tørke helt ut.

Den er glad i både varme og høy luftfuktighet, men vanlig stuetemperatur går fint. Liker ikke kald trekk, det er viktig her. Blir den utsatt for temperaturer under 15 grader, kan den lett bli skadet.

Det anbefales å gi sjømannstrøsten flytende plantegjødsel ukentlig fra april til september. Om vinteren har den mindre behov for næring. Den vokser sakte, mao trenger den ikke pottes om ofte. Den trives på liten plass, og det er først når bladverket har vokst betydelig at den bør pottes om.

Sjømannstrøsten har ikke så lett for å blomstre, men det er strengt tatt bare en fordel: Blomstene er som på fredslilje, bare at de etterfølges av giftige røde bær, så hvis en har barn- eller dyr som kommer innom og synes disse er interessante, så anbefales det å fjerne eventuelle blomster som måtte dukke opp, for å unngå giftige bær. Planten er like fin uten blomstring, det er bladene på denne som gjør at de fleste finner den attraktiv.

Det er enkelt å ta stiklinger av denne, bare ta planten ut av potten, plukk av et sideskudd med røtter fra morplanten, ha i en ny potte med litt god jord, og svopp så har du en ny liten plante. En kan også kutte av en stilk og sette i vann. Den får veldig lett nye røtter i vann. Plant ut i ny god jord når røttene har vokst seg mange og lange. Good luck!

Dere kan besøke Bunnys Blomster her:

«Bunnys Blomster!»

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWe: Link!!

Følg Bunny på Facebook: Link!!

#sjømannstrøst #aglaonema #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg