Rød edderkopplilje.

Rød edderkopplilje (Lycoris Radiata) er en dyrket, sensommerblomstrende flerårig løk, en staude, i amaryllisfamilien (Amaryllidaceae). Den har prangende, knallrøde blomster og når den er i full blomst, strekker støvbærere, sammenlignet med edderkoppbein, seg litt oppover og utover fra blomstens sentrum.

Rød edderkopplilje er hjemmehørende i Kina og vokser originalt kun der, men er forflyttet også til Japan, Korea og Nepal og finnes vanligvis i skyggefulle, fuktige områder langs skråninger og steinete områder nær bekkebredder. Slektsnavnet Lycoris er til ære for den romerske elskerinnen til Mark Antony. Radiata er latin for «ekte» og refererer til blomsterbladene som sprer seg ut som eikene på et hjul eller beina på en edderkopp.

Blomstene til planten vises vanligvis rundt slutten av august til begynnelsen av september, før bladene utvikler seg fullt ut, på toppen som stiger 30–60 centimeter fra bakken. Fire til seks 5 centimeters lange blomster, arrangert i «skjermer» på toppen av hver plantestilk.

Individuelle blomster er uregelmessige, med smale segmenter som buer bakover. Bladene, som har en tendens til å dukke opp i oktober har en grågrønn farge, er parallelle med en blekere midtstripe. Planten beholder bladene gjennom hele vintersesongen (Kina, Japan etc), men vil begynne å kaste dem vekk etter hvert som temperaturene begynner å bli varmere på slutten av våren.

Plant løkene med nakken synlig, med en avstand på 15-30 cm fra hverandre, i rik, fuktig godt drenert jord (sand med litt leire). I den hvilende sesongen er det best hvis jorden forblir ganske tørr. Plasser i full sol til delvis skygge. Den beste blomstringen vil skje i delvis skygge.

Rød edderkopplilje har ganske lang levetid. Blomstene dukker opp på 30-60 cm høye scapes på sensommeren til tidlig høst. Disse løkene krever et omfattende rotsystem for å produsere blomster; derfor, hvis det vurderes å plante i potter og krukker, sørg for at størrelsen er tilstrekkelig. Liljen forplanter seg gjennom deling, er moderat giftig og har blitt/blir brukt som medisinplante.

I landskapet vil det være best å inkorporere disse løkene i et blandet bunndekke eller blomsterbed slik at deres skarphet ikke blir så tydelig. Plant den gjerne om våren, i store grupper langs en gangvei, i en gårdshage eller sådan. Løkene er egentlig veldig hardføre og kan tåle mange minusgrader, men det spiller inn hvor i verden de er, så før de plantes her i Norge må de oppbevares en periode med temperatur 7-13 grader celsius, for best mulig resultat.

Røde edderkoppliljer blir noen ganger referert til som magiske liljer fordi det sies at de strålende røde blomstene ser ut til å blomstre «magisk» fra deres fascinerende nakne stilker. Videre, i miljøene der de vanligvis dyrkes, har denne liljen en tendens til å blomstre i takt med at regntiden kommer, og eller når orkansesongen kommer, så vel som høstjevndøgn. Som sådan er (rød) edderkopplilje også kjent som ‘orkanlilje’ eller ‘jevndøgnlilje’. Ved sjeldnere tilfeller hører man ‘nakenlilje’ og ‘rød magisk lilje’.

Stilig sant?!!

Les også om «Edderkoppblomst» og «Liljer». Sjekk gjerne også ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#rødedderkopplilje #edderkopplilje #orkanlilje #jevndøgnlilje #magisklilje #nakenlilje #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg