Respekt for Rebecca Helberg Arntsen, Juliane Snekkestad og Nora Haukland!

Rebecca, Juliane og Nora.

Vold kommer i mange former. Når en blir utsatt for vold fra noen en kjenner godt eller har tillit til, så kaller vi det ‘vold i nære relasjoner’. Den som utøver volden kan være for eksempel kjæreste, eks, samboer eller ektefelle, søsken, foreldre eller voksne barn.

Den som opplever kan trenge hjelp, og bør oppsøke hjelp. Det kan være tilstrekkelig med støtte og forståelse fra en nær venn eller familie, men det kan også være behov for profesjonell hjelp.

Mange opplever å bli skvetten og redd etter å ha blitt utsatt for overgrep, altså fysisk og psykisk vold, voldtekt etc. Noen sliter med skyldfølelse. Mange får vanskeligheter med å konsentrere seg om små og store gjøremål. Hverdagen blir ødelagt, den psykiske helsen forverres dag for dag.

Alt dette er faktisk helt vanlige reaksjoner etter å ha blitt utsatt for vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep, uavhengig av om det er enkelthendelser eller gjentatte episoder med vold.

Selv om noen reaksjoner går igjen oftere hos mennesker som har blitt utsatt for vold, er det ingen fasit på hvordan akkurat den og den reagerer. Det finnes ikke riktige eller gale reaksjoner, og både type reaksjon og intensitet på reaksjonene varierer fra person til person.

Relasjonen en har til den som utøver volden vil også påvirke reaksjonene. Er det en du står nær og har tillit til, oppstår gjerne sterkere reaksjoner og mer kompliserte følelser enn om det er en man ikke kjenner.

Den første fasen etter en voldsepisode er gjerne preget av sjokk og følelse av uvirkelighet. Ved seksuelle overgrep er det også vanlig å ville dusje og skifte klær. For noen går det lang tid før reaksjonene kommer, andre reagerer sterkt umiddelbart.

Det er heller ingen fasit på hvilken type vold som gir hvilke reaksjoner. I mange tilfeller er flere typer vold også del av et større bilde. Lever man med en partner som er voldelig, er det ikke uvanlig at en utsettes for både fysisk, psykisk og/eller seksuell vold. Alt dette kan medføre at en får problemer med intimitet, nærhet og tillit. Faktisk kan vold i nære relasjoner ødelegge for alle framtidige forhold for den som har blitt utsatt.

Noen vanlige etterreaksjoner som oppleves av mange, enten hver for seg eller i kombinasjon, er:

– angst og frykt –

– skam –

– gjenopplevelser av det som skjedde –

– søvnforstyrrelser –

– selvbebreidelser og skyldfølelse –

– konsentrasjons- og hukommelsesvansker –

– økt irritasjon og sinne –

– kroppslige plager –

– problemer i samspillet med omgivelsene –

– vansker med nærhet og seksualitet –

– tristhet –

– økt behov for kontroll –

– nummenhet –

– mistro –

– bagatellisering av hendelsen og å føle tvil om hva som egentlig skjedde –

– utagering –

– isolasjon –

– ensomhet, følelse av å være helt alene –

 

Noen ganger går ikke reaksjonene over, selv etter lang tid, og for noen kan de gå over i kliniske diagnoser som depresjon, angst, spiseforstyrrelse, post-traumatisk stresslidelse (PTSD) eller rusavhengighet.

Når en er utsatt for vold i nære relasjoner, er det viktig at en åpner opp om det og snakker med noen, eller oppsøker profesjonell hjelp for å bearbeide det som har skjedd. Skyldfølelse, frykt, redsel og skam er noen av årsakene til at mange som er eller har blitt utsatt for vold i nøre relasjoner ikke anmelder, og ikke står fram. Det er også slik at mange ikke vil gjennoppleve, men heller forsøker fortrenge. Noen føler også på det å ikke bli trodd, noe som kan forsterke traumene. Flere innbiller seg at å fortie er løsningen, men det viser seg som oftest å forverre.

Innlegget mitt om Marius Borg Høiby snurrer og deles enda i sosiale media. Jeg ser det diskuteres, og jeg blir håpløst oppgitt over alle disse som synes synd i Marius selv, Kronprinsesse Mette-Marit og familien. Joda trist, for søskenene til Marius, kongen og dronningen. Haakon og Mette-Marit er jeg mer usikker på om jeg sympatiserer med. Men uansett, det å unnskylde og sympatisere med gjerningspersonen, voldsutøveren og hans familie rir dette landet som ei mare.

Dette er en av de mest ressurssterke familiene her til lands. Disse ‘forståsegpåerne’ nevner aldri disse jentene som er blitt mishandlet, banket, slått, kvalt og truet. Hva faen??!!  Disse som sitter igjen med kanskje mange av følelsene og etterreaksjonene som nevnt over. Jeg synes det er helt absurd. Det er faen ikke mer synd i noen andre enn de som har blitt mishandlet og misbrukt! Dette har pågått i mange år, ingen har gjort noe med det. Tvert imot har Marius’ familie «tillatt» dette. Trodd at dette vil ordne seg selv, vært sikre på at dette ikke ville bli en stor sak. Hvem faen har «baller» nok til å stå opp mot kongehuset og kongefamilien??!!

Så derfor, nettopp derfor er det veldig bra at disse unge kvinnene har stått frem. At nettopp denne saken blir så omtalt som den blir, at dette får fokus. At disse unge damene faktisk tør å stå opp mot et medlem av kongefamilien kan faktisk hjelpe unge kvinner som traumatiseres under vold i nære relasjoner. Kanskje mange fler tør snakke om og be om hjelp. Kanskje mange flere får hjelp og rettferdighet nå. Hurra for Rebecca, Juliane og Nora sier nå jeg. Respekt!

Til deg/dere som har vært utsatt, ta kontakt med fastlege eller helsesøster, ditt nærmeste overgrepsmottak eller krisesenter, eller DIXI Ressurssenter mot voldtekt hvis det er tilfelle. Fastlegen kan henvise deg til psykolog hvis du har behov for det. Det er hjelp der ute, støtt deg på en god venn.

Stå opp for hverandre!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#mariusborghøiby #kongehuset #kongefamilien #voldinærerelasjoner #vold #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Et godt innlegg. De reaksjonene du skriver er jo også vanlig i andre kriser i livet, og også av den som blir forlatt…
      Noen reagerer mer voldsomt enn andre. I denne saken må man forstå hvorfor det tok så lang tid å stå frem for disse som har opplevd det forferdelige, og jeg håper virkelig han får straff som fortjent. Det går an å synes synd på familien og alle rundt men det bør ikke ha noe å si for hvilken straff han fortjener.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg