Pongapong.

Pongapong (Amorphophallus paeoniifolius) heter denne planten. Det dukket helt tilfeldig opp et bilde av den på min facebook. Jeg kjenner til lignende planter, slektninger, deriblant ‘Penisblomsten Amorphophallus’, men denne «tok meg» med en gang med disse fargene. Synes den var så spesiell at jeg bare måtte lage et innlegg om den.

Pongapong er en tropisk plante hjemmehørende i Sørøst-Asia. Den i Sørøst-Asia, Sør-Asia, Madagaskar, New Guinea og Stillehavsøyene på grunn av produksjonspotensialet og populariteten som grønnsak i ulike kjøkken.

Den kalles også for ‘Elefantfot-Jam’ og dens opprinnelse og senter for domestisering er øyene i Sørøst-Asia og den har etterhvert spredt seg vestover til Thailand og India og enda lenger vest til Madagaskar, og østover til kysten av New Guinea og Australia.

Pongapong blomstrer årlig rundt begynnelsen av regntiden. Blomsterknoppen kommer ut av knollen som et lilla skudd, og blomstrer senere som en lilla blomsterstand. Pistillat (hun) og staminat (hann) blomster er på samme plante og er overfylt i sylindriske masser som en blomsterstand.

Den øverste delen er ansvarlig for å skille ut slim som avgir en råtten, stikkende lukt som brukes til å tiltrekke seg pollinerende insekter. Stimmene til hunnblomstene er kun mottakelige for befruktning den første dagen av blomstringen, når den skarpe lukten trekker pollinerende insekter inn. Da lukker blomsterstanden seg og fanger insektene den ene natten for å la pollen på insektet overføres til stempelet.

Deretter begynner hannblomstene å blomstre, og blomsterstanden åpner seg igjen. Dette gjør at pollen kan overføres på de fremvoksende insektene for å pollinere andre blomster, samtidig som pollen fra den samme blomsterstanden ikke befrukter seg selv, og forhindrer innavl.

I løpet av 24–36 timer, etter den første blomstringen av blomsterstanden, begynner blomsterstandens hunnblomster å utvikle seg til bær, knallrøde fruktlegemer, og andre deler av blomsterstanden begynner å visne bort. Bærene er røde når de er modne og er ikke helt runde, de er gjerne eggformede.

Når pongapong blomstrer produserer den også varme og som nevnt dyrkes pongapong hovedsakelig som grønnsak til utallige matretter, men den er også utbredt innen indisk medisin og brukes mye til behandling av hemoroider.

For de som har lyst å forsøke dyrke fram en (eller flere) pongapong så heter det seg at den er ganske hardfør i tropiske områder når den plantes i rik, godt drenert jord i en lun, fuktig posisjon. I tempererte områder kan planten dyrkes med hell i en container (potte, krukke, gryte) som er to ganger diameteren til knollen en har fått eller kjøpt. Containeren bør fylles med fyldig, godt drenert potteblanding og drives frem under en temperatur mellom 25 og 35 grader celcius.

Lykke til, den som intet våger intet vinner!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#pongapong #elefantfotjam #elefantfotyam #yam #jam #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg