Olavsstake.

Olavsstake (Moneses Uniflora) heter denne lille søte planten som er en lav, flerårig urt med jordstengel og vintergrønne blader. De lysegrønne bladene er runde til ovale i formen, tannete, motsatte og ofte grunnstilte. De sitter samlet tre og tre i en krans, men er så tettsittende at det ser ut til å sitte i rosett. Bladene har stilk.

Det vitenskapelige navnet ‘Moneses uniflora’ kommer av det greske ordet ‘monos’ som betyr enslig, og ‘hesis’ som betyr å skynde seg. ‘Uniflora’ betyr énblomstret og viser til at det sitter bare en blomst på hver stengel.

Det var noen som postet denne i blomstergruppen min (Blomster, hage, inspirasjon og ideer) her om dagen og jeg bare måtte lese meg litt opp om den. Syntes den var så yndig. Den blomstrer i juni-juli med hvite (13-22 mm) enkeltvise, nikkende, vidt åpne, toppstilte hvite blomster med rett griffel som er helt rak og stikker rett ut i luften.

Blomsten er velduftende, nikker (bøyer seg ned) og har fem tydelig utspredte kronblader, som en femtakket stjerne. Siden det er blomstens bakside som vender oppover, er både begerbladene og kronbladenes bakside hvite for å tiltrekke bestøvende insekter. Etter blomstringen retter stilken seg ut, slik at den 5-8 mm lange fruktkapselen blir opprett, og den slipper ut de små frøene gjennom fem spalter. Etter frøsettingen dør skuddet.

Olavsstake er 5-15 cm høy, den er en flerårig plante med et underjordisk skuddsystem av tynne tråder. Fra disse dannes det skudd med bladrosetter og seinere en blomsterstengel. Bladene, som er samlet ved grunnen, er 10-15 mm i diameter, nesten runde og tannete. Olavsstake har bare én blomst på hvert av de overjordiske skuddene. De gule støvbærerne ligger parvis på kronbladene. Griffelen er helt rak og stikker rett ut i luften.

Blomstens femdelte arrskive kan minne litt om en lysestake og dette er bakgrunnen for de norske navnene ‘Olavsstake’ og ‘St. Olavs lysestake’. Navnene øyenblomst og augneblom viser til at urten har vært brukt til omslag eller øyenvann ved såre øyne, mens navnet ‘Kains øye’ henspeiler på at blomsten vender nedover, akkurat som blikket til Kain gjorde da han hadde slått i hjel sin bror Abel.

I riktig gamle dager ble olavsstake brukt som et kjerringråd mot øyensykdommer hvor man tygde på bladene og la den moste urten på røde og rennende øyne. Folk mente også at øynene ville bli vakre av det. Siden den friske urten kan gi blemmedannelse, frarådes det nå å bruke olavsstake på øynene. Blomsten har også blitt brukt mot forkjølelse og prostataplager. Man laget ‘stygnbrennevin’ gjennom å legge tørkede blomster i sprit. Man tok en spiseskje av dette når man kjente seg forkjølt eller snufsete.

Indianere i Nord-Amerika brukte også Olavsstake medisinsk hvor bladene ble lagt på byller og blemmer for å trekke ut puss, og for å dempe smerter. Med andre ord, planten vokser ikke bare her i Norge..

Olavsstake vokser på sur jord i naturlig, uforstyrret barskog. Den finnes i det meste av Europa, i Sibir og Nord-Amerika. Den er utbredt over hele Norden, men sees sjelden i Danmark. I Norge er Olavsstake vanlig på Østlandet og finnes mer spredt videre nordover til Finnmark. Planten er karakterplante for moserike barskoger og bare sjelden finner man den i løvskoger, men den overrasker stadig med å dukke opp på uventede steder.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#sanktolavslysestake #monesesuniflora #helligolavssysestake #kainsøye #sanktpetersblomst #kristitåre #øyenblomst #augneblom #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Hmm 🤔. Kan ikkje hugse å ha sett den, men skal vera meir observant på den, når eg går tur i skogen 😊.
      Det er mykje “uberørt” barskog her på traktene, som eg brukar plukka sopp i, så det kan vera den finnes her og 😊.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg