Nattblomstrende Korallsjasmine (Nyctanthes arbor-tristis) er en art som er hjemmehørende i Sør-Asia og Sørøst-Asia, altså i Indo-Kina, Himalaya og Sumatera til Jawa. Norsk navn på denne er ubestemt, men det er mange navn brukt rundt omkring i verden. Det brukes blant annet (oversatt til norsk): ‘Nattblomstrende sjasmin’, ‘Tristhetstre’, ‘Sorgens tre’ og ‘Korallsjasmin’. Derav ‘Nattblomstrende Korallsjasmin’.
Til tross for at planten ofte blir omtalt med ‘sjasmin’ i navnet, er ikke arten en «ekte sjasmin» og slett ikke av slekten Jasminum.
Navnet ‘Pārijāta’ eller ‘Pārijāta-tre’ er ofte brukt, navnet er fra Nepal. Treet kalles «Sorgens tre» fordi løvet blir hengende når blomster faller av tidlig om morgenen og arbor-tristis (latinsk) betyr «trist tre».
Nattblomstrende Sjasmin er en busk eller et lite tre som vokser til å bli inntil 10 meter høyt, med flassende grå bark. Bladene er motsatte, enkle, 6–12 cm lange og 2–6,5 cm brede. Blomstene er velduftende, med en fem- til åttefliket hvit krone med en oransjerød senter; de produseres i klynger på to til syv sammen, med individuelle blomster som åpner seg i skumringen og avslutter ved daggry. Frukten er en flat brun hjerteformet eller rund kapsel med en diameter på 2 cm, hver flik inneholder et enkelt frø.
Nattblomstrende Sjasmine vokser i tørre løvskoger og åssider. Tåler lett skygge, men den beste veksten og mest rikelige blomstringen skjer under full sol. Den vokser best når jorda blir vannet godt og så får den tørke helt før den vannes på nytt. Bruk godt drenert jord og en leirpotte for å hjelpe jorden til å tørke raskere for å forhindre rotråte.
Bladene har blitt brukt i ayurvedisk medisin og homeopati for isjias, leddgikt og feber, og som et avføringsmiddel. Et oransje fargestoff fra kronen brukes til å farge silke. I India brukes blomster til å lage kranser og brukes til tilbedelse.
Blomsten til Nattblomstrende Sjasmine er den offisielle statsblomsten i Vest-Bengal og kalles ‘Shiuli’ eller ‘Shefali’. «Shiuli»-blomstene blomstrer i løpet av høstsesongen i Bengal og tilbys gudinnen Durga på festivalen Durga Puja. Blomstene er assosiert med høstsesongen og Durga Puja i Bengal. Mange Durga puja-sanger og dikt har omtale av denne blomsten.
De innfødte i Tripura bruker planten til å forutsi vær og nedbør.
Parijaat-treet er et beskyttet hellig tre som ligger i Barabanki-distriktet i Uttar Pradesh, India. I landsbyen Kintoor. Etter ordre fra lokal distriktsdommer er enhver form for skade på treet strengt forbudt. Treet er kjent som «baobab» i moderne vitenskap og har som sin egentlige opprinnelse fra Afrika sør for Sahara. Derfor er det meget spesielt at dette ene treet står akkurat der det står, alene i denne landsbyen i India. Det er ekstremt sjeldent, og alderen på treet er fortsatt ikke bestemt, noe som gjør det godt mulig at treet kan ha blitt plantet av noen som pleide å reise mellom India og Afrika. Men treet er så enormt stort at det sier seg selv at det er veldig gammelt, og har stått der mer enn lenge. I Kintoor omtales det som ‘treet fra paradis’ på grunn av dets mytologiske betydning.
Kintoor har en rekke ruiner og rundt hvor dette spesielle Parijaat-treet står. Det nærmeste templet tilhøre en mann, Kunti’ og derfor sies det at treeet har vokst fra Kuntis aske. Forskning viser at den kalibrerte alderen er 775±25 kalenderår.
Det er en rekke legender om dette treet som har populær aksept. En er at Arjun brakte dette treet fra himmelen og Kunti pleide å tilby og krone Lord Shiva med blomstene. Et annet ordtak er at Lord Krishna brakte dette treet til sin elskede dronning Satyabhama eller Rukmini.
Historisk sett, selv om disse sagn og myter kan ha noen betydning eller ikke, så er det uansett konstatert fakta at dette treet har en en veldig veldig gammel bakgrunn.
I følge Harivansh Puraan er Parijaat-treet et Kalpavriksha, eller ønskebærende tre, som bortsett fra dette treet bare finnes i himmelen. Nygifte besøker treet for velsignelser, og hver tirsdag arrangeres det en messe hvor lokalbefolkningen tilber treet. I sikhismens Sukhmani Sahib er treet nevnt som «PaarJaat Eh Har Ko Naam» hvilket betyr noe som «Herrens navn er det mytologiske treet».
Ja, jeg vet. Fullstendig avsporing fra hva Bunnys Blomster egentlig bruker handle om, selve blomstene og hvordan man sår og dyrker de respektive planter. Men siden det ikke er noe poeng å dyrke dette treet her til lands, det faktum at de fleste frø som selges på nettet er falske, og at det stort sett er meget erfarne og i botaniske hager de får dette til, så ble det litt annerledes med litt annen info, og en hel del bilder av de utrolig vakre blomstene som heter seg å dufte som kun gudinner kan gjøre.
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#nattblomstrendesjasmine #tristhetstre #sorgenstre #korallsjasmin #parijata #parijatatre #treetfraparadis #kuntisaske #bunnytrash #bunny
Vil det være uteplante her i Norge?
Du må gjerne forsøke 🐰