Moses brennende busk.

Moses brennende busk/Askrot (Dictamnus albus) tilhører Rutefamilien (Rutaceae) og har et artig navn her i Norge og blomstene minner litt om orkidéer som er blant mine favoritter i blomsterverdenen. Planten er nokså kraftig og flerårig som blir 60-100 cm høy. Den ser ut som en liten busk der toppen av stenglene er dekt av kjertler.

Den ‘brennende busken’ har en kraftig og dyptgående, nesten treaktig, hvitfarget rotstokk og opprette, kantete og forgreinete stengler. De mørkegrønne, stive og ulikefinnete bladene har 7-11 eggformede eller lansettformede, tannete småblad med transparente oljekjertler. De duftende blomstene sitter i endestilte aks, og plantene blomstrer i juni-juli.

Blomstene er femtallige, har rosa farge med purpurfargede årer. Støvbærerne stikker langt utenfor kronbladene. Frukten utgjøres av en stjerneformet kapsel med fem delfrukter som inneholder svarte frø. Den har en gjennomtrengende appelsin- eller sitronlignende duft.

Planten har blitt/blir brukt som medisin (kinesisk urtemedisin) og har mange egenskaper. Den er febersenkende, urindrivende, avførende, ormedrepende, krampeløsende, fordøyelsesfremmende, styrkemiddel for magen), livmorstimulerende, menstruasjonsdrivende, abortfremkallende, styrkende og beroligende.

‘Den brennende busken’ vokser vilt i Sør- og mellom Europa til deler av nordlige Kina og har nå spredt seg gjennom Tyrkia og Kaukasus til de nordlige delene av Kina og Amur-regionen. I Norge dyrkes den brennende busken som prydplante i hager.

Bladene er aromatiske, mørkegrønne og læraktige. Blomstene som kommer på stive stilker i juni-juli er rosa med mørkere årer. Dette er en av de såkalte ‘uvanlige’ plantene som er i salg, som det tar flere år å få i full størrelse. Til gjengjeld kan de bli gamle planter i hagen.

La busken stå på samme vokseplass i mange år uten omplanting. Så frøene om høsten eller vinteren og la pottene stå ute over vinteren så frøene får den kuldeperioden de trenger for å spire. Trives i sol og halvskygge i bed, rabatter og naturhager.

Slektsnavnet Dictamnus tror man kommer av at det er en medisinplante fra fjellet Dikte på Kreta, mens artsnavnet albus betyr hvit og viser til fargen på rota. Det er bladenes likhet med askeblad som har gitt opphav til det norske navnet askrot. Det Norske kallenavnet ‘Moses brennende busk’ har den fått siden at pga at på varme sommerdager damper de eteriske oljene. Tar du en fyrstikk bort til planten vil den flamme opp i noen sekunder. Dette skader ikke planten, men er et morsomt partytriks! Fenomenet har gitt opphav til navnet Moses’ brennende busk, og har gjort at urten tidligere ble tillagt magisk kraft.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#mosesbrennendebusk #askrot #dictamnus #dictamnusalbus #magisk #busk #bunnytrash #bunny

10 kommentarer
    1. Stilig og for en fin farge. Takk for at du deler slike planter, jeg har aldri hørt om denne engang

      1. Jeg hadde hørt om denne, men visste ikke hvorfor den kalles Moses brennende busk, hvilket er et morsomt fenomen. Litt lik orkideer i blomstene også, dét er vakkert. Hadde jeg hatt så stor hage som deg, då hadde jeg gått for denne 😜🐰

    2. Den der må eg prøve å skaffe meg, tenkte eg då eg såg fyrste bilete 😊.
      Etter kvart som eg las, tenkte eg at den minner om ein me har 🤔.
      Då eg kom til siste biletet var eg sikker 🙂, det er den som står mellom Almane, he he.
      Me fekk den av ei venninde, men der var ikkje navnelapp på den, så me har ikkje visst kva den heitte.
      Ei fantastisk flott plante, og nå veit eg kva den heiter 😜, takk.

      1. Pass på når det er varme dager, det er flere som har fått smertelig erfare dens magi når de har luket rundt den på en veldig varm dag med lite tøy på. Store, røde, verkende blemmer der de har vært borti den. Varer visstnok i flere dager 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg