Marisko (Orkidé).

Marisko (Cypripedium calceolus) er en plante i orkidéfamilien og den eneste norske representanten for underfamilien Cypripedioideae, som i motsetning til de andre orkidéene har to vanlige pollenknapper. Marisko er en umiskjennelig når den er i blomst, med et stort og gult bolleformet blomsterblad, samt de linjeformede og rødbrune blomsterbladene.

Marisko blir som regel rundt 30–50 cm lange med ugreinet stengler og store, runde blader med tydelige nerver. Hver plante får 1–2 blomster som er flere centimeter store. Blomstene består av en stor, bolleforma, gul leppe og fem lange, rødbrune blomsterdekkblader som peker i hver sin retning. Noen tror at det er fire slike blader, det fordi to av dem gror sammen.

Blomsten til Marisko har et rødprikket, glatt staminodie som fungerer som landingsplass for insekter som tiltrekkes blomsten av duften. De fleste insektene ramler imidlertid ned fra denne landingsplassen og havner i «bollen» og må jobbe for å slippes fri og før det skjer må det først passere arrflikene og deretter pollenknappene. Slik foregår krysspollineringen.

Marisko er en sjelden plante, og selv om den finnes over store deler av landet er den i klar tilbakegang og det ser stygt ut for framtiden. Det blir bare færre og færre. Den finnes i dag fra Porsgrunn i sør til Porsanger og Sør-Varanger i nord. Den er noe spredt flere steder på Østlandet, i Romsdal, i Trøndelag og mye av Nord-Norge. Noen sjeldne steder finnes den i store populasjoner med hundrevis av individer. Til eksempel ved Snåsa og Børvatnet naturreservat i Bodø som har landets to største forekomster av Marisko. Planten er motivet for kommunevåpenet til Snåsa, og den var også fylkesblomst i Nord-Trøndelag, så vet dere det.

Marisko vokser på kalkrik grunn, enten i barskog, blandingsskog eller løvskog, eller i berg og rasmark. På verdensbasis finnes den i Europa og Asia, fra Spania til Japan. Men de fleste steder har bestanden, som i Norge, minket i nyere tid.

Som andre orkideer er marisko avhengig av hjelp fra ulike sopparter for å spire og trives. Marisko kan også spre seg klonalt, ved at nye stengler vokser opp fra underjordiske utløpere.

Vi har vel 40 arter og underarter orkidéer her i Norge, av disse er 20 rødlistet og 13 er fredet. Marisko er oppført i Norsk rødliste for arter. Den er truet av menneskelige handlinger og er en av de plantene her til lands som har vært, og fortsatt er utsatt for florakriminalitet.

Ikke plukk eller berør denne planten. Hvis du ser den, nyt synet, men husk at den er fredet!!

Les mer om Orkidé her: «Orkidé».

Spesielle orkidéer:

«Naken Mann Orkidé»

«Frynsete Orkidé»

«Flekkmarihånd»

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#marisko #orkide #fredet #norge #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    1. Fantastisk flott blome 🤩. Kan ikkje hugse å ha sett den “in natur”. Iallefall ikkje medan eg har hatt kamera med meg, for då hadde eg hatt bilete av den. Såg på blada, og synes dei likna litt på blada til Liljekonvallen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg