Likblomsten Rafflesia arnoldii.

Denne planten så jeg på et bittelite bilde i en kollasj blant mange mange andre planter. Den fanget min oppmerksomhet og jeg måtte da zoome inn. Hadde ikke sett denne planten i det hele tatt før, ingen anelse hva den het og så videre, så det eneste jeg hadde å gå på var utseende. Så da gjorde jeg søk ut fra utseende. Jeg fant jeg fant..

Rafflesia arnoldii heter den, og noen steder står det «gigantiske padma» «den røde soppblomsten» og «likblomsten» (corpse flower). Sistnevnte navn fant jeg på en annen plante også, som gjorde det litt forvirrende å sortere korrekt i formasjon, men men..

Denne planten er definitivt en art av blomstrende planter i den parasittiske slekten Rafflesia. Den er kjent for å produsere den den desidert største individuelle blomsten i verden. Kan bli over én meter i diameter og veie 10-12 kilo. Den har en sterk og ubehagelig lukt av råtnende kjøtt og den er hjemmehørende i regnskogene på Sumatra og Borneo. Jeg har her sortert noen fakta hentet fra forskjellige nettsider og plattformer…

Dypt inne i regnskogen på Sumatra i Indonesia lever denne som en av planterikets aller merkeligste blomster, den er dyprød, og fløyelsaktig. Knoppen er stor som et kålhode og venter i månedsvis før den brister. Det tar over ett år å utvikle en blomst.

Som nevnt blir den ofte kalt «likblomsten», men for å unngå forveksling er det best å søke på og bruke navnet Rafflesia Arnoldii. Da finner man ut at akkurat denne planten, den hvor, som nevnt, selve blomsten alene er den største i verden, den er helt enorm. Når den blomstrer, avgir den en ekkel aroma, som ligner på råttent kjøtt. Lukten tiltrekker seg insekter, som fluer og biller, insekter som lever av dødt kjøtt.

Det er en biologisk funksjon for den frastøtende stanken: den tiltrekker seg fluer og andre insekter som pollinerer planten slik at den kan fortsette reproduksjonsprosessen. Kjemikalier som dimetyldisulfid, som inneholder svovel, er det som skaper den råtne lukten.

Likblomsten Rafflesia trives i regnskoger og står i fare for å bli utryddet på grunn av tap av habitat samt krypskyting, knoppene høstes og selges for medisinske egenskaper. Planten kan ikke vokse i fangenskap, og siden de fleste forekomster av Rafflesia bare inneholder hann- eller hunnblomster, er pollinering veldig sjelden.

Rafflesia er en av tre nasjonale blomster i Indonesia. Knoppene og blomstringene regnes som en delikatesse i Thailand, mens man i andre deler av Sørøst-Asia sier at planten har medisinske krefter. I Malaysia brukes Rafflesia-knopper av kvinner for å stoppe indre blødninger og krympe livmoren etter fødsel, samt til behandling av feber. Knoppen var en gang meget ettertraktet som en tradisjonell medisin. Den brukes også av menn som en energidrikk eller et afrodisiakum.

Den smaker skarpt, syrlig og litt som kokosnøtt.

Kronbladene til planten tiltrekker seg oppmerksomheten til mange mennesker. Likevel må du holde hendene unna. Hele vintreet er giftig. Altså hele planten med unntak av blomsten, er særdeles giftig. Det er farlig for både dyr og mennesker å komme i berøring med denne.

I motsetning til de fleste planter, bruker ikke denne blomsten energi fra solen til å lage sin egen mat, eller få i seg næring. I stedet er den en parasitt: den får alle sine næringsstoffer og vann fra en vert, en vinranke i druefamilien.

Planten lever totalt omtrent 27 måneder, det tilsvarer altså cirka 2 år og 3 måneder. Når den blomstrer, noe som kan ta et år, holder blomsten seg åpen kun i 5-7 dager.

Rafflesia-blomsten er vanskelig å dyrke utenfor dens opprinnelige regnskoger, noe som gjør den sårbar for utryddelse. Så med andre ord, det er ikke på min balkong, ditt uterom, eller i noen av våre norske hager denne kan plantes og vokse.

Men artig plante sant?! Veldig fascinerende, og da verdens største enkeltstående blomst. Se videoen under 👇🏽 hvor blomsten åpner seg.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#likblomsten #corpseflower #gigantiskepadma #rødsoppblomst #rafflesia #arnoldii #bunnytrash #bunny

5 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg