Kristtorn.

Kristtorn (Ilex aquifolium) er en av 600 arter i familien kristtornfamilien. Dette er Norges eneste eviggrønne løvtre, og vokser som underskog på fuktig, ikke sur skogbunn i Vest- og Sør-Europa, Nordvestafrika og Sørvestasia.

Under et besøk på et kjøpesenter i Vestfold var det pyntet mye med Kristtorn og jeg overhørte noen av kjøpesenterets ansatte omtale Kristtorn som Misteltein. Da slo det meg hvor lite folk faktisk vet, ikke bare om forskjell på Kristtorn og Misteltein som har helt forskjellig bladverk, men også helt forskjellige bær. Misteltein har i hovedsak hvite bær, Kristtorn er i hovedsak rød.

Kristtorn var i sin tid kjent som en plante med magiske egenskaper og ble brukt av europeiske druider. Kristtorn er, og har alltid vært, populær som julepynt, spesielt i dekorasjoner og kranser. Kristtorn ble før også brukt som juletre og som erstatning for palmeblader når en skulle pynte kirkene til påske. Misteltein har aldri erstattet juletrær, men blir derimot hengt i taket etter en romantisk kyssetradisjon. Man kysser under mistelteinen.

Vårt navn på Kristtorn kommer fra tysk og spiller på assosiasjoner til tornekronen Jesus bar på vei til Golgata. I legenden heter det at bærene egentlig var hvite, men ble farget av Jesu blod. I en annen legende er kristtorn den brennende busken som Moses så Gud på Sinaifjellet, de røde bærene representerer flammene.

Kristtorn er et typisk varmekrevende treslag og i Norge vokser kristtorn langs kysten fra Kragerø til Smøla. Treet vokser opp til 15 cm hvert år og kan bli opp til 10 m høyt og 40-80cm i diameter på solvarme, lune steder med næringsrik, løs og dyp moldjord. Kristtorn tåler skygge og vokser spredt i furuskoger og edelløvskoger, men blomstring og bærsetting skjer bare når lyset slipper til. Treet tåler saltpåvirkning og finnes ofte i strandkratt.

Bladene sitter på i opptil 5–8 år, er 5-8 cm lange og 4-5 cm brede. Dypgrønne på oversiden og litt lysere under, stive, tykke og læraktige, og har skarpe torner i bladkanten.

Blomstene er hvite med fire kronblader eller støvbærere og sitter i bladhjørnene. Hannblomstene i knipper og hunnblomstene 1–3 sammen. Hann- og hunnblomster utvikles på hvert sitt tre. På blomstrende grener mangler ofte tornene unntatt i spissen.

Frukten er et rødt kulerunde bær med lav giftighet, men kan gi kvalme, oppkast og diaré hvis de spises av mennesker. Bærene er 6-10 mm diameter og inneholder fire frø. Frøene spirer om våren, men ikke før de har ligget 2–3 år i jorden.

Barken er opprinnelig grønn på nye skudd, men blir grå til lysebrun ettersom den vokser. Veden er hvit med et svakt grønnlig skjær, kan påvirket av fuktighet og luft anta an blålig farge.

Bærene er føde for trostefugler og blir lettere fordøyelig etter flere omganger med frost og opptining. Buskene gir vintertid med sine grønne piggete blader vern for småfugler mot rovfugl. Enkelte sommerfugllarver lever spesielt på kristtorn.

I andre deler av verden har planten delvis naturmedisinsk bruk som helsebringende te. Bladene inneholder nokså mye koffein og andre stimulerende stoffer. Planten brukes også som brekkmiddel.

Les mer om denne busken og dyrking i Planteportalen: «Kristtorn».

Kommuneblomst for Lyngdal. Kommuneblomst og kommunevåpen for Stord kommune.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#jul #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    1. Dette “ugraset” har me mykje av i hagen 😊. Dei er svært spirevillige, og må passes på, om dei ikkje skal ta heilt overhand.
      Ellers vart Kristorn freda i 1987, i Noreg.
      Dei måtte endre lovteksta til å berre gjelde viltvoksande, då der er monge som dyrker Kristorn for salg ved juletider.
      Naturleg nok protesterte dei ganske hefteg mot generell fredning.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg