Kristi blodsdråpe (Edeltåre).

Edeltåre (Fuchsia) er en allergivennlig sommerblomst som egentlig er en busk. Treaktig stamme med lange, ovale blad og store, hengende, røde, rosa, lilla eller hvite, tofargete, klokkeformete blomster på tynne stilker. Lang blomstring. God plante i bed, ampler, krukker, urner og kasser.

På bilder greier noen å forveksle den med hjerteblomst, i går ville noen «krangle» med meg og påsto at hjerteblomsten Løytnantshjerte kalles Kristi blodsdråpe. Det stemmer ikke. Hjerteblomsten Løytnantshjerte har blomster som ser ut som hjerter, mens Edeltåre, som også kalles Kristi blodsdråpe har blomster som ser ut som tårer eller dråper.

Planten vi ser i dette innlegget er Kristi blodsdråpe, men herfra kaller vi den Edeltåre, og Edeltåre er 30-50 cm høye, flerårige busker som brukes som sommerblomster. Edeltåre er ikke herdig nok til å overvintre utendørs her til lands.

Planten har små, ovale blad. Store, hengende, røde, rosa, lilla eller hvite tofargete, klokkeformete blomster som sitter på tynne stilker i bladhjørnene. Blomsten består av et rørformet, forlenget underbeger som ender i fire sterkt fargede begerblad og et skjørt av fire sterkt farget kronblad. Midt i blomsten sitter 8 pollenbærere og en griffel med som oftest 4-delt arr. Blomstens midtparti har klokkeform. Ofte sitter flere blomster sammen. Blomstring fra juli til fristen kommer. Frukten er et mykt bær.

Edeltåre trives best på en drenert, næringsrik, kalkrik, dyp, moldholdig jord i sol og halvskygge. Den tåler en god del regn og dårlig vær uten å ta nevneverdig skade. Svak for uttørking.

Brukes både i bed, kasser, urner og ampler på grunn av sin lange og rike blomstring. Populær kirkegårdsplante. Planteavstand i bed: 30 cm. Dersom planten tas inn om høsten og lagres på et lyst og tørt sted ved +- 3-5 grader og vannes sparsomt, kan man ha glede av den i mange år. Brukes også som potteplante. Selges også oppstammet.

Fuksia er det egentlige navnet på denne planten, den fikk navn etter botanikeren Leonhart Fuchs i 1753, det er bare i Norge man bruker Kristi blodsdråpe, tåre, Edeltåre og så videre. De fleste kultivarene er hybrider, og det finnes tusenvis av dem. Disse formeres med stiklinger, ettersom de ikke faller ekte fra frø. Kjært barn har mange navn, en flott plante med kule blomster helt klart!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#kristiblodståre #edeldråpe #tåre #fuksia #fuchsia #bunny #bunnytrash

12 kommentarer
    1. Åh, som jeg savner disse! Favoritt hos meg, og jeg samlet på dem i mange år, så enkelte ble ganske store. Men det var der jeg bodde før, hvor kjellerboden var optimal for overvintring. Da jeg flyttet døde alle sammen for meg 😔.

      1. Triste greier, etter å ha surfet rundt og kikket på disse så må jeg si at de blir utrolig vakre når de trives. Noen steder ser de skikkelig sjuskete ut, mens andre steder er det bare WOW!

    2. Jeg greier bare ikke Tårer og det skyldes en forsmådd “frier” som var 20 år eldre enn meg og kom til barndomshjemmet med denne på døra både sent og tidlig.Han hadde med Horensia også.Jeg orker ikke de heller..:)

    3. Denne kom ikkje som eige inlegg på MeWe, difor litt sein reaksjon 😜.
      Flott plante, som er fast innslag på altanen kvar somar. Då heng den på veggen over kaffi/røykebordet.
      Tidlegare brukte me å ha i hagen og, i ei emaljert vasskanne, men etter kanna tok kvelden, har det uteblitt.

      1. Tror denne ble glemt på MeWe. På MeWe er det stort sett kun du som reagerer. To-tre andre annenhver til hver tredje uke liksom..

        1. Det er ei stor skam. Fleire burde boikotte fb, som er imot ytringsfriheit, og bruke MeWe, som er for ytringsfriheit.
          Det er vel slik at minste motstands veg, er lettast å gå, og gamal vane er vond å vende.
          Å ta konsekvensene av, og stå for sine meiningar, er visst ikkje så vikteg, når det kjem til stykket 😢.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg