Kranslilje (Lilium martagon), eller martagonlilje, turbanlilje og krøll-lilje er en gammel hageplante i liljefamilien som jeg synes har en fantastisk utstråling. Det har vært mye av denne rundt om i landet opp gjennom årene, nå ser man den mer tilfeldig hist og her da den har en overlevelsesvilje som få, uten at det er særlig med styr rundt den. Den står liksom ikke øverst på listen når man drar til blomsterforhandlere.
At det ikke er flere som gir denne mer oppmerksomhet enn den faktisk får er for meg en gåte. Sterk og vakker som den er vokser den opp fra en stor løk dypt nede i jorda og har kransstilte avlange blad på en lang stengel. Stengelen kan bli opptil en meter høy. På toppen får den hengende liljeblomster i enten rosa eller hvitt, som dufter særdeles godt. Blomstene krøller seg oppover, og planten kalles derfor ofte for krøllilje, eller kranslilje etter de kranslignende bladene rundt stengelen.
Kransliljen blir gammel som hageplante, og den er meget hardfør. Ofte kan man finne martagonliljer stående igjen på tuftene til gamle hus og hager. Den trives også godt i gamle parker, skogskanter og kratt.
I Norge er martagonlilje en gammel prydplante med lange tradisjoner. Man tror at den har vært dyrket her i landet helt siden middelalderen. Antakeligvis var den mye dyrket hos munkene i klosterhagene.
Fra skriftlige kilder vet man at Henrik Høyer fikk med seg kransliljer til Bergen fra Carolus Clusius i Leiden i 1596. Jeg leser at i Bergensregionen finner man forvillede eksemplarer av denne liljen i tilknytning til eldre hageanlegg som Store Milde og Stend hovedgård. I Rosendal have i Baroniet Rosendal har liljen overlevd 300 år i hagen der og den er også blitt forvillet til naturområdene rundt. Det har blitt gjort flere funn som viser at denne liljen var utrolig populær på 1600-tallet, da i sådan grad at det er blitt slik at den ikke forsvinner her, men forblir. Denne liljen er en tøffing!
Kranslilje sprer seg med frø som danner småløker og de kan dukke opp langt fra morplanten. De første årene kommer de bare med et lite blad opp av bakken. Kransliljer bruker nemlig 5–10 år før de kommer med blomster, noe som kan være årsak til at den ikke er så etterspurt i dag. Langsiktig sett så ville jo disse liljene vært smarte tilskudd til hagen.
Krøllilje kan også formeres ved deling av løkskjellene. Arten liker seg best i noe fuktig jord og vil helst ha halvskygge. Det finnes også en mørkerød variant av Kranslilje, Lilium martagon ‘Cattaniae’. Denne mørkerøde kan sannsynligvis bli populær, men jeg tror at i dag, istedet for å spørre etter Krans- eller krøllilje hos blomsterforhandlere, så må en spørre etter martagon-lilje?!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#kranslilje #krøllilje #martagonlilje #bunnytrash #bunny