Klokkeranke.

Denne planten er det mange som har veldig sansen for, og det er mer enn forståelig. Klokkeranke (cobaea scandens) er en vakker flerårig klatreplante i fjellflokkfamilien. Den er opprinnelig fra Mexico og kan bli 4–5 meter høy. Bladene sitter spredt og er finnete. Endesmåbladet er omdannet til en slyngtråd. De klokkeformede, fiolette blomstene (det finnes en hvit variant også, alba) sitter enkeltvis i bladhjørnene. Frukten er en kapsel, og de flate frøene har vinger.

Klokkeranken vokser raskt, men bruker lang tid på å blomstre, altså omtrent 20 uker etter såing. Den har da en meget rik blomstring hele sommeren og høsten. Så er du tålmodig så vil nettopp den tålmodigheten bli godt premiert med store blå klokker som blomstrer langt utover i september.

Har du plass i en kjølig og lys kjeller, kan klokkeranken overvintre, og vil da blomstre ennå tidligere året etter.

Klokkeranke stortrives med mye sol plassert i en stor krukke med god plass til røttene. En veldrenert og næringsrik jord gjør susen, men husk og gjødsle godt utover sommeren. Enten med flytende gjødsel i vannet eller kunstgjødsel.

Rett før frosten kommer for fullt kan man høste frøkapsler. De kan klippes av og legges gjerne utover et stykke papir på en benk i vanlig romtemperatur. Frøkapslene vil da etterhvert åpne seg og frøene kommer til syne. De løsner lett når de er modne og klar.

Klokkeranke dyrkes som prydplante og brukes både innendørs og utendørs. Frøene sås i februar og settes varmt, sånn omtrent 20 til 24 grader, så fort de spirer må de settes lyst. Når de får 2-4 blader plantes de om i egne potter med noe å klatre i.

Har dere lyst på denne bør dere skaffe dere frø nå, veien er kort til februar 😜

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#klokkeranke #bunny #bunnytrash

18 kommentarer

      1. Gid morgen, ja det er moro at vi kan sånn smått begynne å pusle med planter nå. Jeg skal så slike langsnutepaprika som du anbefalte 😜👍🏾

    1. Vakker klokkeranke – kunne tenkt meg en slik på verandaen 🙂 Og snøklokker da! Første vårtegnet 🙂 De er så fine!
      God helg til deg 🙂

      1. Snøklokker var nyttårsblomsten her på bloggen 1 januar. Klokkeranke på verandaen ja, da er det jo passelig tid å dra å kjøpe eller bestille gre 😜🐰

      1. Jeg tenker det begrenser seg med hvor mye arbeide en skal påta seg også. Nå har jeg postet to uker med planter. Men lærer en del, og blir mer bevisst på hva som passer og ikke passer her hos meg. Så håper jeg andre også inspireres og lærer 😊

        1. Ja, det er både lærerikt og inspirerande 😊, og eg set stor pris på deisse blomeinnlegga.
          Ja, det er begrensa kor mykje ein når over. Me skal jo dyrke litt mat og, ikkje berre pryd.
          Har du lese om Japansk mispel, eller på spansk Nisperos?
          Eg har eitt tre i vindauga på arbekdsrommet i kjelleren, som verte fem år nå i deisse tider. Smugla med meg frø frå Spania, og fekk fram 23 stk, men dei fleste dauda (20 stk), og to har eg gitt bort.
          Dei toler ikkje å tørke ut, og eg brukte nokre sjølvvatningspotter som svikta.
          Den siste eg har igjen, som og var den fyrste som spira, er ca 80 cm høg nå, og til somaren når den strekker seg litt til, må den nok flytte til ein annan plass.
          Ei anna plante som er lett å få til, er dadelpalme. Det prøvde eg berre på moro eitt år 😊. Planta 12 kjerner, etter å ha ete dadler, og fekk 12 stk.
          Dei eg ikkje gav bort, kasta eg når dei vart så store at dei overtok heile stua 🤣.

    2. Takk for nyttige tips. Nå døde jo min, den blomstret veldig sent. Kan ikke ha, ikke noen plasser har jeg til overvintring. Ikke klarer jeg å løfte en stor og tung krukke. Har fått artrose og holder meg til de jeg har i stuen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg