Kaprifol.

Kaprifol (Lonicera caprifolium) er en løvfellende busk eller klatreplante som er et fint innslag i hagen eller på balkongen. Spesielt på kveldstid, når kaprifolens blomster åpner seg for fullt, og en dras inn i de livlige duftene som denne planten da gir. Denne vurderer jeg skaffe meg til neste år.

Litt fakta, den blir 1–6 meter høy. Har bredt ovale, snaue blader sitter og har en kort stilk. Det øverste bladparet under blomsterstanden er vokst sammen til en skål. Kaprifol blomster i juli–august og dufter sterkest om kveldene når store svermere kommer for å pollinere blomstene. Blomstene er samlet i hoder og er nesten helt snaue, monosymmetriske og hvitgule eller med litt rødfarge. Disse blomstene er søte og gode i fruktsalater. De kan brukes for å lage blomstersirup eller blomstersukker. Bærene er røde, oransje eller gule, og giftige, for den som skulle være så uheldig å få i seg disse venter bivirkninger som brekninger, ansiktsrødme, overdrevet tørst og til og med utvidede pupiller. Å spise disse bærene er derfor naturligvis noe man i aller høyeste grad bør unngå.

Kaprifol vokser vilt i sørøstlige Europa og Vest-Asia.

Det finnes naturligvis massevis av fine og velduftende arter av kaprifol, og det som skiller disse, foruten farge og form, kan være ting som blomstringstider og hardførhet i ulike plantesoner. Jeg kan nevne ekte kaprifol, villkaprifol og ildkaprifol, som alle har ulike fordeler. Finn den som passer deg best, eller har du plass, skaff deg flere forskjellige, haha.. Gi kaprifolen en lys plassering uten direkte sol, og noe å bukte seg langs, så heter det seg at halve jobben allerede gjort. Deretter tar denne planten over og kan piffe opp både nettinggjerdet i hagen og balkonger med sitt buktende vekstmønster og sine herlige blomster.

Aller enklest er det om du dyrker frem kaprifol fra en stikling eller ved å plante en plante. Begynn med å sette planten i en bøtte med vann, slik at den er helt gjennomfuktet før plantingen. Forbered en grop i hagen, eller i en ​​​​​potte for balkongen, der kaprifolen kan få cirka 60 cm dybde for røttene sine. Plantingsjord passer godt for kaprifol, enten den skal plantes ut i hagen eller stå i krukke.

For hagen kan du blande plantingsjorden ut med jorden som allerede er i hagen for det beste resultatet. Sett planten ned i jorden og fyll opp med jordblandingen. Klapp siden jorden ned litt forsiktig, og vann deretter rikelig. Sørg for at planten har noe å støtte seg mot, for eksempel en treliss. Vann den med jevne mellomrom, sørg for at den ikke tørker helt ut, spesielt ikke i sitt første leveår, når den er ekstra følsom for tørke. Gjødsle kaprifolen på våren, med fullgjødsel eller naturgjødsel og gjerne en gang på forsommeren også. Det må imidlertid ikke gjøres samtidig med selve plantingen, la det gå et par uker først.

For å holde kaprifolen din i god stand kan det være lurt å ta vekk eller renske de stygge greinene på planten. Om den vokser seg altfor stor, trenger den ofte å beskjæres eller tynnes ut for å holdes fin.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#kaprifol #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Det “ugresset” har me i søkk og kav her på tomta. Rektegnok er det flotte blomar, som luktar godt, men dei spreidar seg noko frykteleg. Spesielt er dei glade i å vekse opp langs trær, og slynge seg rundt greinene. Dei er nesten like spreidningsvillege som Eføy, og like plagsomme å hanskast med i vedaskogen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg