Hestemynte.

Hestemynte (Monarda didyma) er hjemmehørende i Nord-Amerika, fra Ontario til Georgia og vestover til Illinois. Hestemynte brukes mye som prydplante i hager rundt om i verden, også i Norge, på samme måte som ‘Rørhestemynte’ som jeg skrev om i går.

Hestemynte og Rørhestemynte er selvsagt veldig like, men i motsetning til sistnevnte som jeg skrev om i går så finnes Hestemynte i langt flere flotte farger.

Det finnes flere navnesorter av hestemynte med ulike blomsterfarger, og de fleste er hybrider mellom hestemynte og rørhestemynte (Monarda fistulosa), som har rosafiolette blomster. Sorten ‘Cambridge Scarlet’ har friskt skarlagensrøde blomster, ‘Adam’ er kirsebærrød, ‘Blue Stocking’ er fiolette til purpur, ‘Croftway Pink’ er rosa til rosenrød, ‘Blaustrumpf’ er blårød, ‘Praerienacht’ er blåfiolett og ‘Schneewitchen’ er hvit.

Denne rene arten Hestemynte (Monarda didyma) med røde blomster er imidlertid den mest aromatiske og den er en flerårig, 60-100 cm høy plante med «firkantete» stengler og inntil 12 cm lange, tilspissede, lansettformede og sagtakkete blad som er lett hårete på undersiden. Artsepitetet didyma kommer fra det greske ordet didymos, som betyr dobbelt og viser til blomsterformen.

Rotsystemet er sterkt forgreinet med utløpere til alle kanter, noe som gjør at det kan dannes store bestander av Hestemynte. Blomstene er store, vanligvis intens røde og med røde høyblad, og de sitter i kranslignede stander på opprette, greinete stengler. Med bakgrunn i at blomsterkransene sitter i etasjer, blir planten på norsk gjerne kalt etasjeblomst. Urten kalles også bergamott, fordi duften av de knuste bladene minner om duften fra den lille, bitre, italienske bergamottappelsinen (Citrus bergamia). Hestemynte blomstrer fra juli til september, og hele planten har en kraftig, sitrus- og myntelignende duft.

Bladene og blomstene anvendes, enten friske eller tørkede. Man «rasper» bladene av stenglene og tørker dem på en varm og skyggefull plass i to til tre dager. Lengre tørketid har en tendens til å gi te med mindre smak. Oppbevar de tørkede bladene i en lufttett beholder på et kjølig sted. Bladene brukes til te og som krydder. En eterisk olje blir destillert fra planten, og den brukes en del i parfymer.

Hestemynte har utrolig mange gode medisinske effekter. Listen er så lang at det er ikke hensiktsmessig å ta med alt her da mine innlegg handler om planter i bruk som prydplanter i hager og hjem. Men nevner antiseptiske og slimløsende egenskaper, behandling av urinveisinfeksjoner og dårlig fordøyelse, hemme vekst av visse typer virus og appetittløshet. Motvirker hoste, vanlig forkjølelse og febertilstander. Blader av Hestemynte kokt i melk kan brukes som søvndyssende drikk. Aromaterapeuter har også oppdaget at eterisk olje av hestemynte er bra mot depresjon og at den hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner.

Altså er man opptatt av planter som medisin, anbefaler jeg dere å lese dere opp om denne. Utfra hva jeg har funnet så er Hestemynte en ‘magisk plante’.

Hestemynte er en takknemlig staude som er middels hardfør og kan trives både i full sol og halvskygge. Den trenger god og fuktig jord for å trives. Gi Hestemynte et jorddekke av kompost hver vår, det vil både holde på fuktigheten i jorden og gi røttene næring. Plantene sprer seg med rotutløpere og danner tette bestander. Det er viktig å dele og plante om hestemynte med noen års mellomrom. På steder med lite snø bør plantene dekkes om vinteren. Formering skjer med frø, stiklinger eller ved deling. Så frøene om høsten eller våren, ta basisstiklinger om våren, eller del plantene om høsten.

Hestemynte blomstrer fra juli til september og de dekorative blomstene er vanligvis skarpt skarlagensrøde. Det finnes også sorter (krysninger) med rosa, laksrøde, høyrøde, grålilla, fiolette eller hvite blomster, og får man tak i flere av disse sortene kan man skape en skikkelig fargepalett i hagen. Hestemynte er fin som snittblomst og egner seg veldig godt til tørking.

En allsidig og magisk plante i mine øyne!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#hestemynte #bergamott #biebalsam #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg