Hestehov.

En medblogger (Frodith) omtalte denne planten som sin favorittblomst. Selv har jeg ikke det helt beste forhold til denne, men derimot har jeg et godt og sterkt minne fra barndommen. Jeg brukte nemlig plukke disse i veikantene på vei hjem fra skolen da jeg var liten gutt, så ga jeg dem til mamma da jeg kom hjem. Hun satte dem i denne lille brune keramikkvasen på kjøkkenbordet, og bildet av det har jeg tydelig lagret inni meg nå 139 år etter. Et fint minne å ta med seg inn i evigheten.

Hestehov (Tussilago farfara) er en flerårig, 10-30 cm høy urt. Stengelen har om våren rødbrune skjellblad og en kurv med sterkfarget gule blomster i toppen. Hestehov er et elsket vårtegn, men ofte mislikt sterkt i hager da de for mange oppleves som et problematisk ugress der.

Jeg vil si at hestehov er norsk, for her finner man den over hele landet, på fuktig leirjord, sand, grus og moldjord. Overalt! Hestehov er jo selvsagt også utbredt i Europa, Nord- og Vest-Asia, det nordlige Afrika, USA og Canada.

Hestehovblad har faktisk omsetningsrestriksjoner i Norge og drogen kan derfor vanskelig å få kjøpt, men planten er så vanlig at man gjerne kan samle og tørke urten selv. Sørg imidlertid for at bladene ikke er angrepet av rustsopp (gule flekker på undersiden av bladene). Bladene er uten lukt og smak. Blomsterdrogen smaker slimaktig og litt bittert.

For det er det som er fantastisk med hestehov, det er bruksområdene, nytten den har gjort og fremdeles gjør. Joda den er giftig, medisiner ER gift, men brukes slik «gift», brukes denne planten riktig, så kan den utføre «mirakler». Slektsnavnet til hestehov, Tussilago, kommer av ordene tussi = hoste, og agere = drive bort.

Hestehov er slimløsende, hostestillende, svettedrivende, urindrivende, astringerende, sårlegende, krampeløsende, betennelseshemmende og immunstyrkende. Altså, den hjelper mot hoste, bronkitt, astma, bronkialastma, kortpustethet, emfysem, halskatarr, heshet, lungehinnebetennelse, lungetuberkulose, krupp, hevelser, svulster, forstuinger, muskelsmerter, nervesmerter, revmatiske leddplager, årebetennelser, leggsår, verkefinger, brannsår, insektstikk, rosen, hodepine, øreverk og trøtte føtter.

Her i vesten er det hovedsakelig bladene som er blitt brukt, mens kineserne foretrekker blomsterknoppene og blomstene. I Kina klassifiseres hestehov som en «varmende» legeplante som lindrer kronisk hoste og tungt åndedrett forårsaket av «energitomme» lunger.

I Nord-Norge, der jeg vokste opp, har hestehovblad «alltid» blitt brukt som sårmiddel i samisk folkemedisin. De ble anvendt på alle typer sår, dessuten på verkefinger, svulster og forstuinger med mere. Bladene kunne både trekke ut materie og gi raskere sårhealing. Friskpresset bladsaft fra hestehov ble forsøkt dryppet i ørene mine da jeg var barn, jeg hadde kronisk øreverk i 22 år, men det funket ikke på meg, dette er jo da et kjerringråd, så da funker det ikke på alle må vites.

Andre navn: Leirfivel, leirfiol, leirgull, leirskreppe, leirkall, leirbost, hovblekkje, blekke, bleko, tælablom, maiblomst, leaskalasta, vårfivel, merrablom, hov, fevelhov, hovgras.

Vi må verdsette hestehov mer enn vi gjør, så da skulle det bare mangle at jeg ikke laget et eget innlegg om denne! Sant!?!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#hestehov #medisin #norge #bunnytrash #bunny

16 kommentarer
    1. Eg hadde falsk krypp som liten. Mormors “gode” råd mot det, var å drikke te av hestehov, og smøre ei varm glye (salve) av hestehov på brystet. Dette vart prøvd fleire gonger, utan nevneverdeg verknad.
      Som du skriv, kjerringråd hjelper ikkje på alle. Derimot var fastlegen min gjennom 19 år, og eg, hjartans samde om at av alle kjerringråd som ikkje verka, var det iallefall cognac som smaka best 😜.

        1. 🤣🤣🤣 Nei, det måtte eg fikse sjølv når eg vart litt eldre. Farmor derimot, gav oss Hoffmannsdråpar, blanda med vatn. Det reiv i halsen 🤣🤣🤣. Hoffmannsdråpar er 96% sprit, med eukalyptusolje. Farmor sverga til det, men hadde hu visst kva det var, hadde hu skydd det som pesten 🤣🤣🤣.

    2. Jeg plukket også hestehov fra veien på vei hjem fra skolen i barndommen 🙂 Dessverre syns jeg nesten ikke jeg ser hestehov i veikantene lenger – jeg tror de fleste er blitt fjernet med å spraye gift… Skulle gjerne hatt hestehov i hagen 😍

      1. Her vi bor kommer hestehoven sent i forhold til andre steder, og ja det kan komme av masse salt og gift.. stilte spørsmål ved dette på bloggen forrige vår, og vi konkluderte med at dét var årsaken.

    3. Det er jo det at den er litt pjuskete jeg liker ved den. Pjuskete men tøff likevel. Førstemann, sta, solstråle, Optimisme. Gul glede 😊

      1. Jeg liker egenskapene dens, men når det kommer til blomster så er jeg faktisk så overfladisk at jeg går etter utseende 😜 hehe..

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg