Hawaiirose (hibiskus).

Noen nevnte Hawaiirose til meg her om dagen, og det er en nostalgisk plante for meg, jeg blir varm i hjertet mitt bare jeg hører navnet, dette fordi min mormor elsket denne planten, og den minner meg veldig om henne, vakker fra rot til topp.

Hawaiirose (hibiscus) er uten tvil praktfull, den har blomster som er så vakre at en mister nesten pusten. Det finnes faktisk over 200 arter av den. Dette er en lyselskende plante med store, virkelig fargesterke blomster og blanke, mørkegrønne blader med taggete kanter. Den trives varmt og lyst, og merk dere: utenfor direkte sol. Hold jorden jevnt fuktig og la den stå på samme sted hele tiden.

Hawaiirosen blomstrer fra vår til høst, og det er fantastisk i seg selv, at den blomstrer over tid slik at vi får masse tid til å nyte blomsterprakten. Med årene forvedes hawaiirosens stamme, og planten kan bli svært stor. Med riktig stell trives hawaiirosen svært godt i vårt inneklima. Hawaiirosen er dessuten lett å ta stiklinger av. Ved å beskjære hawaiirosen kan du holde morplanten frisk og frodig, samtidig som det du klipper av, kan danne nye røtter og bli til å bli mange flere vakre planter.

Igjen, sett hawaiirosen lyst, men unngå direkte sollys. Den ønsker også ha det varmt og må ikke utsettes for kulde eller trekk. Sett den gjerne ut på terrassen eller verandaen sommerstid når temperaturene er over 15 grader. I vinterhalvåret kan den trenge ekstra plantebelysning. Vann planten regelmessig, men la den tørke lett opp mellom hver vanning. I vekstperioden, fra vår til høst, trenger hawaiirosen rikelig med næring. Hawaiirosen beskjæres helst sent på høsten. Det som klippes av, kan brukes som stiklinger og bli til nye planter. Ikke snu på planten, dette kan føre til at den kaster knoppene.

Pott om hawaiirosen i humusrik, ikke for kompakt jord. Jorden bør være næringsrik, men porøs. Unngå jord med for høyt innhold av torv. Bruk heller jord med sand. Hawaiirosen trenger mye plass til røttene, og kan derfor med fordel pottes om i en større potte. Bruk alltid potte med dreneringshull i bunnen ved ompotting. Husk å fjerne døde, brune røtter. Våren er den beste tiden for ompotting.

Noen fakta: Hawaiirose brukes gjerne i te eller som grønnsak, den brukes også til papirproduksjon og klesmateriale. I Norge er arten Hibiscus rosa-sinensis den som er kjent som hawaiirose, men den egenlige hawaiirosen er Hibiscus brackenridgei, som er gul og stedegen for Hawaii. Denne gule blomsterplanten ble den 2. mai 1923 utnevnt som offisiell blomsterplante for Territory of Hawaii, nå synonymt med delstaten Hawaii. Videre ble planten utnevnt som offisiell delstatsplante for Hawaii i 1988. Denne hendelsen var det nok som ga planten det norske navnet.

Uansett hva den brukes til, dens mange egenskaper, dens historie, og at den gule er den egentlige hawaiirosen, så elsker jeg denne planten, ‘min mormors plante’, en skikkelig hjertevarmer, rett og slett – klarer heller ikke finne bilder som virkelig gjengir hvor vakker den er.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#hawaiirose #hibiscus #hibiskus #bunnytrash #bunny

6 kommentarer
    1. Eg tenkjer det må vera hendinga i 1923, som har gitt den det norske navnet, for eg har kjent den som Hawaiirose så longt tilbake eg kan hugsa. Nedpå 60 talet ein gong.
      Er litt usikker på kva tid, men meiner det var på 70 talet, dei byrgja fordela dei, slik at dei ikkje skal verta så store.
      Ein ting som irriterer meg, er at når me skal kjøpa deisse, så er der 3-4 stk i ei lita potte. Dei krev då mykje vatn, og har alt for liten plass til røtene.
      Eg har prøvd å finne berre ei i ei potte, men har ikkje lykkast med det enda.

      1. 1). Kutt av en av plantens grener og fjern de nederste bladene.
        2). Sett stiklingen i en gjennomsiktig vase eller flaske med lunkent vann.
        3). Plasser stiklingen lyst, men ikke i direkte sollys.
        4). Etter ca 2-6 uker vil stiklingen utvikle røtter.
        Når røttene er lange nok, kan du plante stiklingen i næringsrik jord.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg