Hammer Orkidé.

Drakaea er en slekt av 10 arter i plantefamilien Orchidaceae, ofte kjent som hammerorkideer. Alle 10 artene forekommer bare sør-vest i Vest-Australia.

Hammerorkideer er preget av en insektoid labellum («leppe» for å tiltrekke seg insekter) som er festet til en smal, hengslet stilk, som holder den høyt. Stengelen kan bare henge bakover, der den bredvingede søylen bærer pollen og stigma.

Hver art av hammerorkide blir bestøvet av en spesifikk vepsart (Thynnid wasp). Denne spesielle vepsarten er uvanlig ved at hunnen er flyløs og parring skjer når hannen bærer en hunn bort til en matkilde. Orkideens labellum ligner en kvinnelig tynnidveps i form, farge og duft. Insektbestøvning som involverer seksuell tiltrekning er vanlig hos orkideer, men samspillet mellom hannvepsen og hammerorkideen er unik ved at det involverer insektet som prøver å fly vekk med en del av blomsten.

Hehehe.. stakkars..

Uansett.. her er de 10 artene i slekten hammerorkidéer:

Drakaea andrewsiae – Den tapte hammerorkide.
Drakaea concolor – Den knelende hammerorkide.
Drakaea confluens – Den sene hammerorkide.
Drakaea elastica – Den blankbladede hammerorkide.
Drakaea glyptodon – Konge i sin vogn.
Drakaea gracilis – Den slanke hammerorkide.
Drakaea isolata – Den ensomme hammerorkide.
Drakaea livida – Den vorteaktige hammerorkide.
Drakaea micrantha – Dverghammerorkide.
Drakaea thynniphila – Smalleppet hammerorkide.

Som dere ser er det en av disse 10 som skiller seg ut i navnet. Samtlige har navn som inkluderer ordet hammer, mens 1 av dem, Drakaea glyptodon, er blitt kjent under navnet ‘Konge i sin vogn’. Det er den dere ser på bildene her.

Hammerorkidéer har et enkelt, bakkeliggende blad og en underjordisk knoll. Bladet hjerteformet, er omtrent 10 millimeter i diameter, glatt, matt blågrå med mørkere linjer som stråler ut fra festet til stilken. Stengelen er 10–35 centimeter lang og stilken til enkeltblomsten er 8–15 millimeter lang. Labellum ligner en flygeløs hunnveps.

Det som skiller ‘Konge i sin vogn’ fra de andre er at den har kortere leppe og mangler en ryggrad på søylen, istedet har den et blankt grønt blad ekstra som skiller seg fra andre blader. Det er 8-10 millimeter langt og 7–9 millimeter på det bredeste.

Kronbladene er også 7–9 millimeter lange. Den insektlignende delen har et «hode» omtrent en tredjedel langt som «kroppen», har noen få hår og er dekket med mørke klumper. Resten av delen (som representerer den kvinnelige «kroppen» til insektet) er mørk rødbrun i fargen, hårete på de øvre to tredjedeler og glatt på den nedre delen.

‘Konge i sin vogn’ og hammerorkidéer vokser i sand eller grusjord nær sumper som fylles om vinteren. Krever ellers ganske likt stell som andre orkideer og de begynner få blomster fra slutten av august til slutten av oktober.

‘Konge i sin vogn’ har sitt navn etter og refererer til et utdødd søramerikansk dyr relatert til beltedyret. Den ligner i form (miniatyr, selvfølgelig) det enorme utdødde skilpaddemonsteret, glyptodon, en skapning så stor som en okse og dekket med skjell. Så den er litt mer fryktinngytende og dermed kongen blant hammerorkidéer.

Personlig synes jeg disse orkidéene er bare rare, kule på sin måte, artig å se og lære om, men ikke noen jeg løper til blomsterforhandleren for å kjøpe. De er så små også at fyrstikker er nesten mer iøynefallende.

Les mer om Orkidé her: «Orkidé».

Spesielle orkidéer:

«Frynsete Orkidé», «Engleorkidé», «Den østlige dronningen av Sheba» og «Black Orchid».

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#hammerorkide #kongeisinvogn #drakaea #kinkinhiscarriage #orkide #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
      1. Her er jeg helt enig med deg, veldig merkelig blomst. Jeg som normalt liker orkidéer hadde ikke orket å bry meg mer om denne enn at jeg vet den eksisterer 🙈🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg