Gullregn.

Jeg skrev om «Blåregn» for noen dager siden, en plante jeg er litt ukjent ned, men som er fantastisk flott å se på, dere skjønner hva jeg mener hvis dere klikker på linken og ser selv. Og da jeg hadde postet innlegget var det noen som fortalte at de har Gullregn selv. Dette er også en plante jeg er ganske ukjent med, så jeg måtte jo lese litt og titte litt på bilder. Veldig flott altså!!

Gullregn er en prydbusk. Det finnes flere arter, blant annet Adamsgullregn, Alpegullregn og Hybridgullregn. Her snakker vi vanlig Gullregn (Laburnum anagyroides) som er nøysomme planter som trives på nesten all slags jord, bare det ikke er for fuktig. Er oppgitt å trives særlig godt på tørr, lett kalkjord. Rotnettet er svakt og en bør derfor gi nyplantede trær en støttestaur de første årene.

Gullregn tåler sterk beskjæring, men dette er sjelden nødvendig og anbefales ikke. Gullregn er opprinnelig fra sørlige Europa eller vestlige Asia. Den er løvfellende. Bladverket er trekoplet. Blomstene er hengende, gule blomster med erteblomstform, blomstringstid cirka mai-juni.

Vanlig Gullregn blir cirka 7-9 meter høyt og nesten like bredt. Bladene er tydelig grågrønne på baksiden. Blomsterklasene blir 15-25 cm. Vanlig Gullregn er ikke så hardfør som Alpegullregn. Trives best langs kysten av Sør-Norge og er naturalisert i kyststrøk til Trondheim, deromkring.

Gullregn bærer sitt navn med rette. Mange som har stått under et gullregntre i blomst, sier at det ser virkelig ut som gullregn. Lange hengende klaser med velduftende lysende gule blomster. Dette er et attraktivt løvfellende hagetre som er velegnet både som solitærtre og i sammenplantninger.

Viktig: Dette er en giftig plante som ikke bør plantes nær lekeplasser og barnehager. Giften planten inneholder heter cytisin. Har du alltid ønsket deg gullregn kan det være greit å bytte ønske ditt ut med en hybridgullregn. Det er en blanding mellom vanlig gullregn og alpegullregn, et sterilt tre som fortsatt er giftig, men det får veldig få fristende erter som barn kan finne på og spise. Husk at vanlig Gullregn ble ulovlig og såes fra 01.01.2021.

Det finnes flere sorter Gullregn, som for eksempel Alpegullregn (Laburnum alpinium) som kan bli et enda høyere tre, fra 5-10 meter. Alpegullregn har bred krone og blomsterklasene som blir 25-40 cm lange kommer i juni, altså litt senere enn vanlig gullregn. Den er hardfør i Sør-Norge, bortsett fra kalde innlandsstrøk.

Det heter seg at uansett sort Gullregn, alle er like vakre!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#gullregn #vanliggullregn #alpegullregn #bunnytrash #bunny

10 kommentarer
      1. Hadde jeg bodd som du hadde jeg kjøpt meg en liten busk. Jeg hadde ikke hatt tålmodighet til noe bittelite frø, haha.. 😜🐰

    1. Hadde jeg hatt egen hage ville jeg hatt Gullregn, for det er en favoritt. Hadde et stort tre i hagen i sommerhuset vi leide i Danmark i flere år. Kunne sitte i evigheter å se på det 😍

      1. Måtte blitt en hybrid da vanlig Gullregn er ulovlig å plante nå, men skjønner godt at veldig mange har lyst å ha den i sin hage.

    2. Der står ei diger Gullregn uti vegen her. Det er ingen som veit kvar den kjem frå, så det er mogleg den har kome med ein fugl.
      Den står i skogkanten, mest heilt inn til vegen, og er iallefall 60 år gamal.
      Det er mogleg det er ei Alpegullregn, for den er diger, og eit syn når den står i blom.

        1. Ja, det er det 😊.
          Det gjeld berre å legge merke med detaljene.
          Eg veit ikkje om det stemmer, men eg har høyrt at Skorgeura, som me eig ein del av, er den staden i Møre og Romsdal med flest artar fauna, deriblant fleire sjeldne og freda. Dette bidrog sterkt til at “Ura” vart freda, og omregulert til nasjonalpark på – 90talet.
          Når ein går tur der, bør ein ikkje ha det travelt 😜.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg