Gjøglerblom (Erythranthe) er ei planteslekt i gjøglerblomfamilien. Ingen arter av gjøglerblomens arter er opprinnelige i norsk natur, men i alle fall én art, nettopp denne som kun kalles Gjøglerblom (Erythranthe guttata), er etablert flere steder i Norge. Flere andre arter og hybrider dyrkes som hageplanter.
Artene i denne slekta er ettårige eller flerårige urter, flere av artene blir som nevnt benyttet som hageplanter, deriblant denne nevnte Gjøglerblom som blir 15–40 centimeter høy og har store, gule blomster med rødbrune flekker.
Stenglene har dunhår og kjertelhår øverst, men er snaue nederst. Den er funnet forvillet mange steder over store deler av landet og ser ut til å formere seg både ved hjelp av frø, utløpere og stengeldeler som rotslår. Gjøglerblom er vurdert til lav risiko i fremmedartslisten, men antas likevel å ha ganske stort invasjonspotensiale.
Snaugjøglerblom eller chilegjøglerblom (Erythranthe lutea) er en flerårig urt med glatt, krypende stengel og store, gule, leppeformede blomster i klaser. Den opptrer også forvillet enkelte steder.
Moskusgjøglerblom (Erythranthe moschata) dyrkes også i noen grad. I tillegg finnes det en rekke hybrider som trolig har opphav i de tre artene som er nevnt over og/eller andre arter i slekta. Disse kalles ofte Hagegjøglerblom på norsk. De har store blomster med vakre farger og dyrkes som ettårige sommerblomster. Disse formene har trolig liten evne til å forville seg.
Gjøglerblomslekta hadde inntil nylig (2021) det systematiske navnet Mimulus, men de aller fleste artene i denne slekta er nå flytta til slekta Erythranthe etter nyere oppfatning av slektskap, og det norske navnet følger disse artene.
Sås innendørs. Frøene blandes med sand og fordeles jevnt utover fuktet jord. Dekkes ikke til. Etter spiring settes såjorden svalere. Kan også høstsås utendørs i potter eller på friland. Trives i fuktige vekstforhold, utmerket langs damkanter.
Noen steder kalles denne ‘Monkey Flower’ (Apeblomst).
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#gjøglerblom #apeblomst #bunnytrash #bunny
Lurer på hvorfor den heter Gjøglerblom? Så ikke det. Er det noe “tullete” over den?
Joda. Monkey Flower på engelsk, så jo litt «tullete» 🤪🐰