Japanasalea Gibraltar er en Japanrododendron (Rhododendron molle japonicum ‘Gibraltar‘), en såkalt exbury-hybrid (krysning), som ble introdusert i 1947 fra et gods i England ved navn Exbury. Denne dukket opp for meg da jeg forsøkte poste et innlegg på plattformen Pinterest som er en visuell søkemotor hvor du kan finne idéer som oppskrifter og inspirasjon til blomster, interiør og antrekk.
Jeg syntes den rødoransje fargen på denne japanske rhododendronen var så knall at jeg bare måtte lage et kort innlegg om denne. Forestill dere denne, midtsommer, iblant alt det grønne, en kan jo ikke unngå se den på langveis avstand.
Dette er en 120-180 cm høy, løvfellende busk med opprett, tett forgreinet vekst. Kvister med skruestilte knopper. Bladene er 5-10 cm lange og avlange til bredt lansettformete.
Blomstene er godt duftende, traktformete, som blir 6-7 cm brede og sitter 10-13 sammen i klynger. Blomstene kommer vanligvis i juni og videre utover. Fruktene er rødbrune kapsler som kommer fra september-november.
Japanasalea trives som rhododendroner flest, best i en humusrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord på en plass med halvskygge eller skygge, i lé for vind. Busken er en typisk surjordsplante som trives best i jord med en pH mellom 5 og 6. En sandholdig jord, blandet med løvjord og gjerne noe leire, er en god rododendronjord. Jord fra skogbunnen under trær er gjerne sur og kan brukes. Ren veksttorv er ikke anbefalt da den inneholder for mye kalk. Ved å blande inn ren naturtorv i jorda før planting blir jorda godt egnet. Bruk kalorifattig fullgjødsel.
Japanasalea gjør seg godt både i hager, parker, skråninger og fjellhager, både som frittstående og i grupper. Ha gjerne en planteavstand på 1-2 meter hvis man planter flere busker. Ved barfrost kan det bli nødvendig å dekke til planten om vinteren for å hindre uttørking som forårsaker sviskader på bladverket. Denne tåler godt omplanting og flytting, men omplanting bør unngås mens blomstringa pågår.
Trenger normalt ingen beskjæring. Nedskjæring av hele planten gir fornyelse og lav god forgreining. Men det går noen år før buskene igjen blir frodig og setter blomster som før. Etter blomstring bør frøstandene fjernes ved at de brytes av. Dermed unngår planten å bruke næring og energi på å utvikle frø, og veksten og blomstringa blir bedre. En beskjæring bør skje like etter blomstring.
Japanasalea tåler å stå i sol på de fleste steder i landet vårt. Så anbefalt er sol/halvskygge. Denne sorten tåler også godt å stå i en nordvegg. Ganske herdig busk. Denne gang kan jeg nevne at den tilrås ved klimasone inntil 5. Jeg bruker normalt ikke nevne klimasone fordi altfor mange tenker klimasone og kun klimasone. Klimasonetallet gir ingen vekstgaranti. Klimasonesystemet betraktes kun som en rettesnor med tanke på en plantes herdighet.
Japanasalea formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved avlegging.
Les om rhododendron her: «Rhododendron».
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#japanasalea #gibraltar #rhododrendron #japanrododrendron #rododendron #busk #hybrid #bunnytrash #bunny