Vi snakker om orkidéer som om de er eksotiske og finnes kun importert fra det store utland og til blomsterforhandlere som selger videre til oss blomsterentusiaster. Slik er det ikke.
Jeg har tidligere skrevet om Flekkmarihånd som er den av Norges orkidéer som er vanligst og mest utbredt. Den finnes på myrlendt grunn til opp mot snaufjellet i hele landet. Og jeg har skrevet om Marisko som er en sjelden plante som selv om den finnes over store deler av landet er den i klar tilbakegang og det ser stygt ut for framtiden. Det blir bare færre og færre. Dette er altså ville orkidé som vokser her i Norge. De ville orkideene i Norge tilhører en fantastisk plantefamilie med både sjeldne og vakre blomster. Vi har vel 40 arter og underarter og av disse er 20 rødlistet og 13 er fredet.
Orkideer vokser fra kysten og høyt til fjells. Med dagsturer fra Oslo vil det kunne finnes rundt 35 arter, mens Bergen og Trondheim har et par-tre mindre, og Tromsø kommer opp i nær 25. Videre nordover synker antallet raskt. For å ta vare på disse plantene, er det nødvendig at folk som forvalter utmark kjenner dem. Bli gjerne orkidéjeger, men forlat plantene like uberørt som da du kom!
Vi har en, ikke akkurat orkidéjeger her på bloggernes plattform, men heller en naturjeger. Margrethe heter hun og drifter bloggen «Utifriluft», og dagens plante, nemlig orkidéen Flueblom var det hun som tipset meg om da hun ofte ser denne på mange av sine utallige turer ut i skog og mark.
Flueblom (Ophrys insectifera) er en av de mest særegne orkidéene i Norge. Blomstene har utseende og duft som imiterer hunner av noen arter av graveveps og blomstene oppsøkes av hannene hos disse artene i den hensikt å pare seg med det de tror er en hunn. Denne atferden vil kunne føre til pollinering.
Flueblom er sjelden i Norge og har en østlig utbredelse fra sør i landet nord til Fauske. Arten vurderes til nær trua i Rødlista fra 2015 og den er fredet her i Norge.
Flueblom blir opp til 30 centimeter høy med tungeforma, ganske breie blader nederst. Stengelen er rett og har noen få blomster med svært karakteristisk utseende. Blomstene består, som vanlig hos orkidéer, av seks blomsterblader. De tre blomsterbladene i den ytre kretsen er grønne og ganske små. De tre indre blomsterbladene er i hovedsak brune. To av disse blomsterbladene er smale, mørkebrune og sitter øverst i blomsten. Disse to bladene imiterer antennene hos gravevepsen som blomsten etterligner. Det siste blomsterbladet, leppa, utgjør hoveddelen av blomsten og illuderer insektets kropp med to fliker som kan ligne på vinger. Fargen på leppa er hovedsakelig matt brun, men det er tre områder som glinser blålig og som antas å imitere insektets øyne og refleksene i vinger i hvileposisjon.
Flueblom finnes kun på baserik mark i kalkfuruskog, enger og myrer. Geografisk er artens utbredelse i Norge tredelt. Den opprinnelig videste utbredelsen har vært på søndre Østlandet, sør fra Kragerø og nord til Hole med utbredelse østover. Deretter har arten flere populasjoner nord i Trøndelag og de nordligste forekomstene er i Salten. Arten er trolig i tilbakegang i store deler av områdene; i sør er det særlig nedbygging i tillegg til hogst og gjengroing som er truslene, mens de nordlige populasjonene trues av gjengroing.
Verdensutbredelsen for arten er Europa med tyngdepunkt i Mellom-Europa østover til vestlige Russland.
Flueblom er insektpollinert, men har ingen belønning til sine besøkende insekter. Slik «narrepollinering» er utbredt i orkidéfamilien, og så mye som mellom en tredel og halvparten av alle orkidéer er tilpassa et slik system. Det særegne med flueblom er at det ikke er matsøket (nektar) til insektet det snyltes på, men partnersøk. Ved at blomsten utseendemessig og duftmessig imiterer hunner av gravevepsslekta flueblomstgraveveps, vil den tiltrekke seg hanner som vil forsøke å pare seg med det den tror er en hunn. Hannen vil lande på blomstens leppe med hodet plassert oppover og vil trykke hodet mot øvre del av blomsten der pollenkøllene er plassert. Pollenkøllene vil så kunne festes til insektets hode og fraktes ut fra blomsten, og pollen vil kunne avsettes på neste blomst som besøkes av insektet.
Denne orkidéen er jo helt fantastisk. Takk til «Utifriluft» for tipset. Artig lesing dette, på tross av at denne holder på å forsvinne, hvilket er trist. Flueblom har vært freda i Norge siden 2001.
Les mer om Orkidé her:
«Orkidé».
Spesielle orkidéer:
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#flueblom #orkide #bunnytrash #bunny
Jeg er nok av dem som lenge trodde at Orkideer var noe vi importerte, men vi har dem her i kjøligere strøk også. De er like vakre som de som vokser i varmere strøk.
Orkidéer er noe av det kuleste 😜👍🏾
Interessant lesing om orkide-riket 😊
Orkidéer er fantastiske 🤩
Hvilket mangfold det er av orkideer. Spennende planter.
Ja, orkideer er virkelig fantastiske, og veldig fascinerende 🤩
Orkideer er nydelige og en av få blomster jeg klarer å berge. Sikkert fordi de ikke trenger vann så ofte.🙈😎
Stikker innom for å ønske deg en nydelig start på helga!🤗🐥🍻
Mine står faktisk i vann hele tiden, i glassylindere. Starten på helga har vært fantastisk, postet nettopp nytt innlegg, med mange artige bilder 😜 god helg til deg også 😊
Å så gøy at du laget et innlegg om den – jeg syns den er sååå stilig! Og morsomt å kunne finne den ute! Tusen takk for linkingen også, naturjeger…. jaaa, den er bra…! 🙂
Du er jo det 😜👍🏾