Vi snakker om orkidéer som om de er eksotiske og finnes kun importert fra det store utland og til blomsterforhandlere som selger videre til oss blomsterentusiaster. Slik er det ikke.
Flekkmarihånd (Dactylorhiza maculata) er den av Norges orkidéer som er vanligst og mest utbredt. Den finnes på myrlendt grunn til opp mot snaufjellet i hele landet. Dette er en vill orkidé, og den er ikke den eneste her til lands. De ville orkideene i Norge tilhører en fantastisk plantefamilie med både sjeldne og vakre blomster. Vi har vel 40 arter og underarter og av disse er 20 rødlistet og 13 er fredet.
Orkideer vokser fra kysten og høyt til fjells. Med dagsturer fra Oslo vil det kunne finnes rundt 35 arter, mens Bergen og Trondheim har et par-tre mindre, og Tromsø kommer opp i nær 25. Videre nordover synker antallet raskt. For å ta vare på disse plantene, er det nødvendig at folk som forvalter utmark kjenner dem. Bli gjerne orkidéjeger, men forlat plantene like uberørt som da du kom!
Flekkmarihånd er som nevnt Norges mest utbredte og vanligste orkidé. Blomstringstid for flekkmarihånd er forsommer til midtsommer. Plantene blir mellom 10 og 40 centimeter høye med en tynn stengel. Bladene er ofte utbøyde og har tett med mørke flekker på oversida. Grunnfargen i bladene er grågrønn med en tydelig bleikere underside. Flekkmarihånd har to rotknoller som er oppdelt og har vært sammenligna med hender (se marihånd).
Blomsterstanden er sylindrisk eller den smalner svakt mot spissen. Flekkmarihånd har mellom 10 og 30 blomster som er hvite til lyst fiolette i grunnfarge og har mørkere fiolett mønster. Leppa er treflika, og midtfliken er breit trekanta og kortere enn sideflikene. De to blomsterbladene på sida i blomsten peker utover og de tre siste møtes over polliniene og åpningen til spora. Hos flekkmarihånd peker spora skrått nedover.
Flekkmarihånd, som andre marihåndarter, mangler nektar. Fruktene hos arten er en kapsel med ørsmå frø. Siden flekkmarihånd ikke har nektar, er den avhengig av å narre pollinatorene. Slik «narrepollinering» betyr at besøkende insekter som leter etter mat i form av nektar, ikke vil finne dette, selv om blomstene med sitt fargerike utseende tydelig signaliserer at det er mat å finne. Planter med slikt pollineringssystem er avhengig av å forekomme i lavere frekvens enn belønnende arter eller å besøkes av uerfarne insekter. Flekkmarihånd besøkes i hovedsak av humler og blomsterfluer.
Det norske artsnavnet Flekkmarihånd henspiller på flekkene på plantenes blader. Men det brukes mange andre navn på den også, som «Jomfru Maria hånd», «Den hellige jomfru», «Vårherres hånd», «Herrens hånd» og «Jesu hånd». Mye religiøst mumbojumbo, men men.. Noen kaller den «GammelErikKlo», «Djevelens klør» og «Styggemannshand». Jeg tenker vi holder oss til «Flekkmarihånd», synes det er mest kledelig for denne fine orkidéen.
Det heter seg at Flekkmarihånd har ulike magiske evner, som å gjøre noen forelska om den ble plassert under noens hodepute. Den har også blitt omtalt som et afrodisiakum.
Denne orkideen er ikke fredet, og en bukett flekkmarihånd er nydelig pynt!
Les mer om Orkidé her: «Orkidé».
Spesielle orkidéer:
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#orkide #flekkmarihånd #marihånd #jomfrumariashånd #bunnytrash #bunny
Jeg er veldig glad i orkideer 🙂 Og denne du har i dag, vokser det mye av rundt om kring ja. Vakker er den! Og artig lesing og info! Tusen takk!
Jeg simpelthen elsker orkidéer, desidert av mine største favoritter. Så bra du likte dette 😋
Den er så fin! Ser den mye rundtomkring der jeg går! Gøy at du lager et innlegg om den også 😍😍
Orkidéer er så vakre at de må med 😋
Då lærte eg noko nytt 😊. I mi botanikkbok står der at me berre har fire artar i Noreg, og at deisse er sjeldne, og freda.
Det du skriv om Flekkmarihånd og utbreiding, stemmer meir med mi oppleving, for her veks dei som ugras.
Forlat plantene like uberørt som då du kom. Hmm 🤔, og eg som tenkte eg skulle spa opp to-tre til somaren, og sende til deg.
Det skulle då berre mangla, om ikkje Bunny, kongen av balkongen, som digger orkideer, skulle ha norske orkideer på balkongen 😜.
De glemte en 0 i den boka. Vet ikke om det blir noen norske orkidéer på balkongen, men jeg skal være mer observant å se etter dem når jeg er ute i naturen 🥰