Engkarse.

En leser sendte meg nylig et bilde av en plante med søte små blomster, fortalte at dette var favoritt blomsten hennes fra barndoms år, og lurte på om jeg visste navnet på planten, hun antydet også at den var ansett som ugress, men at hun ikke visste navnet på den. Hennes mor kalte den for melkeblomst.

Engkarse (Cardamine pratensis) er planten det er snakk om, og den blir omtalt med mange navn, blant annet melkeblomst, teblomst, tebusk, karseblomst, myrblomst. Der er flere navn, les videre..

Engkarse er en flerårig, gjennomsnittlig 30 cm høy plante med tydelig rosett av finnete blad med lansettformede til runde småblad. Stengelbladene er finnete med smale småblad eller fliker. Blomstene har fire blekfiolette eller hvite, 8-12 mm lange kronblad og gule pollenknapper. Blomstene etterfølges av skrått opprette, inntil 4 cm lange skulper. Mange steder vil frøene sjelden modnes og plantene formerer seg da med løsrevne småblad fra rosett- og stengelbladene. Hele planten har en skarp smak.

Engkarse er utbredt i det nordlige Europa, nordlige Asia og Nord-Amerika. Arten er i Norge funnet i alle deler av landet, men planten er mest vanlig i kyststrøkene fra Akershus til Trøndelag. Engkarse forekommer ofte i store mengder i plener og fuktige enger, særlig på Vestlandet.

Engkarse er sjelden brukt i våre dagers urtemedisin, men et varmtvannsuttrekk av bladene har i tidligere tider blitt anvendt til å behandle dårlig fordøyelse og for å fremme appetitten. Den blomstrende planten virker krampeløsende, slimløsende, fordøyelsesfremmende, urindrivende og stimulerende. Den kan brukes innvortes til behandling av dårlig appetitt, svak fordøyelse, nyrestein, hoste og astma.

Bladene og unge skudd av engkarse kan spises rå, eller kokes som en grønnsak. De er rike på mineraler og vitaminer, men har en bitter og skarp smak som minner om matkarse, om enn litt beskere. Bladene er tilgjengelige tidlig om våren og kan være et verdifullt bidrag til salatbollen, eller de kan brukes på smørbrød eller i supper og sauser. Også blomstene og blomsterknoppene kan spises rå, og har på samme måte som bladene en skarp karselignende smak. De er fine å bruke som garnityr. Brukt sammen med andre grønne matplanter, egner engkarse seg til pesto.

Så tilbake til navnet. I Norge bruker vi helst Engkarse som offisielt navn, mens noen sier som nevnt melkeblomst. Planten er en villblomst, svært invasiv sådan, derfor kaller noen den for ugress. I Nord-Amerika, fra Washington til California ser man den «overalt», og de omtaler den som Milkmaids, og det er nok hvor navnet melkeblomst kommer fra. Navnet er sannsynligvis en referanse til at blomstenes utseende er som en melkepikes klær. Det kan også være fordi der ofte finnes en skumdannelse, «melk» eller «gjøkespytt» – på planten.

Når jeg nevner «gjøkespytt» så er det fordi der også er et navn på Engkarse som er enda mer populært enn Milkmaid/Melkeblomst, og det er «Cuckoo-flower», altså «Gjøkblomst», som er det standard engelske navnet på Engkarse, og refererer til når planten blomstrer.

Engkarse blomstrer om våren når gjøken kommer til Europa, derav det engelske navnet Cuckoo flower. I Norge skjer blomstringen i mai og juni. Engkarse har en sirkumboreal utbredelse, og det finnes en rekke småarter eller underarter. I Norge er tre slike underarter skilt ut (Polarkarse, Sumpkarse og Rosenkarse).

Det var det jeg hadde for denne gang. En invasiv plante, med mange nyttige egenskaper og mange navn. Men vel verdt å skrive om i dag, fordi å avskrive denne som ugress vil jeg ikke gjøre, den er mer enn bare invasiv tidligere nytteplante, se på bildene, den er en vakker blomst synes jeg. Hva synes du?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#engkarse #melkeblomst #milkmaid #gjøkblomst #cuckooflower # #bunnytrash #bunny

6 kommentarer

    1. Kublomst kalla me den i barndommen 😊.
      Dette på bakgrunn av at når den bløma, så slapp bøndene kyra ut på beite.
      Me har masse av den i plenen, og eg har satt ned forbod mot å klippe plenen før den er avbløma. Det er nydeleg når heile plenen lyser i rosa ♥️.
      Mor brukte å tørke dei, og bruke dei til te 😊.

        1. 🤣 🤣 🤣 Ja, det er eg heilt sikker på 🤣🤣🤣.
          Kusymre kalla me for Kusom, og dei åt ikkje kyra, sjølv om der var mengder av dei og 😊.
          Kublomst (Engkarse) derimot var dei veldeg glade i, og den satte smak på mjølka.
          Når me var ungar, kjøpte me mjølk direkte av bøndene.

    2. Den er nydelig 🥰. min mor døde for mange år siden, og var syk i en del år før det. En av de første kvinnene fra Sørlandet som skiftet hjertet. siden hun døde når jeg var ung så er det en god del ting som jeg lurer på men ikke kan spørre om. I løpet av årene har jeg funnet ut enkelte ting, andre har gått i glemmeboken, melkeblomstbilde fikk jeg av en barndomsvenninne som hadde funnet det men visste ikke noe mer. Hun husket bare at jeg var så glad når jeg fant blomsten som barn. Du er ganske så utrolig i mine øyne nå👍👍👍👍👍

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg