Dragelilje

Dragelilje (Dracunculus Vulgaris) blir omtalt under mange navn, blant annet Stinkelilje, Drakondia, Voodooolilje, Svart lilje, Svart drage, Slangelilje, Dragevorte og Drageblomst. Derfor er det greit at man har latinsk botanisk navn å forholde seg til om en skal søke opp mer info om planten. Derfor er det greit å nevne at Dracunculus Vulgaris tidligere var kjent som Arum Dracunculus.

Dragelilje er medlem av Araceae-familien (Aroid – Dieffenbachia, Syngonium) og har sitt opphav fra åssidene og steinete områder i Balkan-regionen, og strekker seg så langt som Kreta, Hellas, De egeiske øyer, sørvest i Anatolia og Middelhavet.

Dette er en løvfellende flerårig plante som vanligvis har bare to til fire blader på toppen, den er ganske populær i enkelte kretser, noen finner løvet av denne veldig attraktivt, hovedsakelig på grunn av de mørke lilla fargebladene.

I Hellas kalles planten drakondia på grunn av sin unike form, noe som gir inntrykk av at en liten drage gjemmer seg inne i kammeret. Derav også navnet Dragelilje.

Den ensomme, robuste urten vokser opp til inntil 2 meter i høyden. De mørke lilla fargede pseudostammene er sterke og lange og varierer fra 45 cm til 150 cm i størrelse. Bladene er mørkegrønne, oppreist og vifteformede og blir så store som 45 cm.

Det kan ta 2 til 5 år å nå maksimal høyde. Høst og vår er de beste årstidene for å dyrke Dragelilje. Bladene dør vanligvis i blomstringssesongen. Hver blomsterstand inneholder både mannlige og kvinnelige blomster. Hun på bunnen og han på toppen. Den blomstrer tidlig på våren eller sommeren og dør like etter blomstringen.

Blomsterstanden til Dragelilje er et langt, sortfarget vedheng, kalt spadix, innesluttet i et stort dyp lilla farget skaft, kjent som en spathe.

Det svarte spadixet kan vokse opp til 140 cm, og spatjen kan nå opp til 120 cm, men i de fleste planter overgår blomsterstanden ikke 50 cm.

Mens spathe og spadix ser ut som en blomst, er det egentlig en blomsterstand. De faktiske blomstene er skjult inne i det løkformede kammeret i skyggen.

Når blomsterstanden når det modne stadiet, og planten er klar for pollinering, avgir den en sterk, kvalmende lukt som råttent kjøtt, for å tiltrekke potensielle pollinatorer (hovedsaklig fluer) et kjennetegn som er vanlig blant plantene i Araceae-familien. Lukten varer imidlertid bare en dag.

Dracunculus foretrekker full sol, men den tåler også delvis skygge. Om vinteren må den beskyttes med tørr mulch.

Dragelilje er hardfør, men krever sitt og trenger lett vann til toppveksten begynner å dukke opp. Under aktiv vekst trenger planten moderat vanning. Den foretrekker vannet, men den tåler også tørke.

Fruktene (sammen med frøene) og knollene på planten har lenge vært brukt i Tyrkia for å behandle henholdsvis hemoroider og revmatisme.

For å sikre rask vekst, tilsett en betydelig mengde organiske materialer, som forfalt kompost, på plantestedet. Tåler et bredt utvalg av jordsmonn, men foretrekker humusrik, fuktig og godt drenert jord med nøytral pH. Lett å dyrke og krever ingen beskjæring.

Dragelilje spres av pæreforskyvning og selvsåing. Høst og vår er de rette årstidene for å skille pæreforskyvningene. Pærene skal plantes 3 cm dype i en stor gryte eller bakke, med den flate siden vendt oppover. La det være mellom 12 og 16 centimeter mellom pærene. Etter planting, vann grundig med varmt vann. Blomstene vises kanskje ikke de første par årene etter plantingen, men hvis planten lever, vil det vises et blad.

Dragelilje er giftig for dyr, men de holder seg borte fra planten på grunn av den sterke lukten. Roten til planten er kjent for å irritere huden og er giftig, bruk hansker. Det heter seg at det å vaske hendene med sprit laget av dette anlegget gjør det mulig for en person å håndtere slanger ustraffet. Slanger og hoggorm unngår steder hvor denne vokser.

På grunn av de vakre lilla fargene liker folk denne godt og dyrker den gjerne frem på tross av den stinkende lukten når den blomstrer.

Husk å besøke Bunnys Blomster her:

«Bunnys Blomster!»

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#dragelilje #dracunculus #dracunculusvulgaris #stinkelilje #drakondia #voodoolilje #svartlilje #svartdrage #slangelilje #dragevorte #drageblomst #blomster #planter #bunny #bunnytrash

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg