Bredflangre (Epipactis helleborine) er en plante i orkidéfamilien (marihåndfamilien). Noen skriver også Breiflangre. Bred- eller breiflangre er et navn laget av botanikere og henspiller på de brede bladene. Et eldre norsk navn på arten er Langflangre. Som dere vet elsker jeg orkideer, derfor følte jeg det var på tide og skrive litt om orkidé her i bloggen, og da ble det denne.
Bredflangre er en grovere orkidé enn sin nære slektning Rødflangre (Epipactis atrorubens). Bredflangre og Rødflangre kan være veldig like, spesielt om en bare finner dem med blad eller i frukt. Bredflangre har brede, grønne blader som er plassert alternerende oppover en kort krypende stengel. Bredflangreplanter kan bli ganske høye, vanligvis 30-70 cm, men under gode forhold nå meterhøyde. Den har en rekke eggerunde blader med tydelig bua nervatur. Blomsterstanden har lange bladlignende støtteblad ved de nederste blomstene, men størrelsen avtar oppover.
Det er tydelig forskjell på de tre ytre blomsterbladene og de indre. De tre ytre er grønne og ofte noe brunlige utenpå. Disse tre danner en trekant. To av de indre blomsterbladene står på skrå opp mellom de ytre, og disse to er gjerne rødlige. Det siste av de indre blomsterbladene er leppa. Som hos alle artene i flangreslekta er leppa delt i en indre og en ytre. Den indre delen er mørkt brun eller olivengrønn og koppforma. Den ytre delen av leppa er mye lysere, men med stor variasjon i fargene fra grønnlig, hvit eller rødlig.
Blomstene hos bredflangre har ikke veldig spektakulære farger, som regel får de en slags skittenrosa farge. De er allikevel vakre, på grunn av den spesielle formen og det store antallet.
Bredflangre er en velkjent skogsplante, men den krever likevel at det er en del kalk i grunnen som gjør den litt uvanlig ift skogsplanter. Derfor er denne en typisk lavlandsart, med en svak kysttilknytning. Trives best i steinete edelløvskog, men finnes også i skogkanter og en sjelden gang på myr. På tross av sine faste trivselsområder ser den ut til å line seg veldig godt på Holleia i Ringerike av en eller annen grunn. Den er også observert et stykke inn i innlandet, faktisk helt inn til Stor-Elvdal. Langs kysten går planten nord til Karlsøy, helt nord i Troms.
Bredflagre er ikke unik for Norge men finnes også rundt om i Europa, Asia og Nordvest-Afrika. Det finnes også to underarter. Skogbredflagre (Epipactis helleborine ssp helleborine) og Dyneflangre (Epipactis helleborine ssp. neerlandica) som tidligere ble kalt Jærflangre). Sistnevnte er nesten utryddet, så man er veldig heldig om man ser en.
Blomstringstid: Juli-August!
Les mer om Orkidé her: «Orkidé».
Norske orkidéer: «Flekkmarihånd», «Flueblom», «Honningblomst» og «Marisko».
Spesiell orkidé:
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#bredflagre #breiflagre #marihåndfamilien #orkide #bunnytrash #bunny
Det er og ein eg trur eg ikkje har sett , eller kanskje eg berre har gått forbi den, utan å vera observant.
Fann ein som hadde samme form som Flekkmarihånd, berre at blomane var gule.
Har sett dei berre ein gong, heilt nede i fjøresteinane, då me kom ned frå Trollhatten, for 11 år sidan.
Skal sjå om eg kan rota fram eit bilete å senda deg .
Noen av de norske orkidéene må jeg selv pugge og repetere flere ganger til for å huske hvem som er hvilken. Enkelte har minimalistiske detaljer som skiller dem