Blomkarse.

Blomkarse (Tropaeolum majus) er en blomst jeg burde ha skrevet om langt tidligere i år, men her kommer det omsider litt om den. Her snakker vi om den blomsten som kanskje den absolutt enkleste sommerplanten å lykkes med her til lands. Dette er en ettårig urt som kan plantes fra frø eller kjøpes ferdige planter hos blomsterforhandlere. Frø kan sås direkte i jorden om våren eller tidlig sommer, men ellers kan man starte nårsomhelst innendørs. Frøene skal ikke dekkes med jord, men bare presses lett ned i jorden og holdes fuktig. Når de har spiret og vokst litt trives best i godt drenert jord med full sol.

Blomkarse er en rasktvoksende plante som vanligvis blomstrer innen 8-12 uker etter at frøene er sådd avhengig av vekstforholdene. Hvis frøene sås tidlig innendørs og plantene får gode vekstforhold kan blomstringen starte allerede etter 6-8 uker. Planten blir cirka 20 cm høy, men sprer seg vidt utover med krypende stengler som er sprø og saftige.

Blomsterfargen er gul, oransje eller rød, og en del sorter av blomkarse har fylte blomster. Frøene er tredelte og på størrelse med erter. Planten har en skarp, karseaktig smak, og brukes mot flere helseplager og sykdommer.

Trenger jevnlig med vann for å trives, spesielt når det er tørt og varmt. Pass på å ikke overvanne plantene da dette kan føre til at røttene råtner. Trenger ikke mye gjødsel, men litt ekstra næring kan hjelpe plantene til å vokse seg store og sunne.

Blomkarse kan bli ganske buskete så det kan være nødvendig å beskjære plantene for å holde dem i form. Det er også lurt å knipe av gamle blomster etter hvert som de visner for å fremme ny blomstring. Får blomstene gule blader kan det være de har fått for lite kalk. Blomkarse er ikke bare en vakker plante, men også en spiselig plante. Bladene og blomstene kan brukes i salater eller som garnityr. Plukk bladene og blomstene når de er unge og friske. Pass på å vaske dem grundig før bruk. Blomkarse gjør seg også godt som avskårne blomster i en liten vase.

Blomkarse kan blomstre gjennom hele sommeren og inn i høsten hvis de får tilstrekkelig vann og gjødsel. Det er viktig å huske at blomsterkarse trives best i full sol, så hvis plantene får for lite sollys kan det forsinke blomstringen. Arten er opprinnelig fra Sør-Amerika, særlig i Peru og Bolivia, og dyrkes nå over hele verden som prydplante og er utrolig populær da den er vakker og superenkel!

Kalles også Blomsterkarse!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#blomkarse #blomsterkarse #bunnytrash #bunny

10 kommentarer

    1. Blomkarse er enkel å så selv og få til. Jeg har en variant med sjatteringer på bladene, og både i krukker og bed. Hvis man har mange tulipanløker i bedet, kan det være vanskelig å få satt ned sommerblomster. Da er denne grei, for den brer seg utover og man trenger ikke så mange planter for å fylle bedet. Lurt, som du skriver, å fjerne visne blomster/frøhus. 👍 Litt sånn kål- eller reddiksmak på blomstene. 😊

      1. Kål eller reddik.. har ikke smakt på dem jeg, bare leser meg opp om planter og lærer underveis.. det som fester seg best i minnet er vel de plantene jeg har prøvd ut selv, og de sjeldne rare plantene som ligner på duer, babyer, nakne menn osv 😜🐰

    2. Dette er villige og fine planter 😊 Jeg har sådd de først for ei uke siden. Var treg med å finne igjen frøene etter flyttinga Det blir 3. året jeg har disse plantene nå. Tror jeg vill gå for disse hvert år.
      Frøene er sanket inn og tørket fra fjorårets planter 😊
      Fin dag til deg.. klem 🥰

      1. Så greit å sanke inn frø og plante neste pr. Disse er jo helt supre sommerplanter 🥰 fin fin dag til deg også 🥰🐰 klem klem

    3. I år har me ikkje Blomkarse. I fjor regna dei vekk, så me fekk ikkje nye frø, og dermed verte komposbingen utan blomar i år 😜.
      Me får sjå til neste år, om me kjøper nye frø. Det kjem litt ann på kor mykje me har å styra med.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg