Blåveis.

Hører jeg Blåveis så tenker jeg norsk plante, og den må jo inkluderes her i Bunnys Blomster!, men den er ikke helt «etnisk» norsk, den er faktisk utbredt i Europa nord til Skandinavia og Finland, og sør til Appenninene og Pyreneene. Den mangler på steder som Vest-Frankrike og på De britiske øyer.

Her i Norge er blåveisen vanligst på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag, men planten finnes også i Ryfylke, Hardanger og ved Bodø. Om den ikke er helt norsk, så har den ihvertfall en egen plass i norsk kultur, og er nok i de delene av landet den gror en av de store favorittene. De fleste tenker nok på blåveisen som en blå markblomst, men faktum er at den godt kan vokse i hagen, og at blå ikke er eneste farge!

Blåveis (Hepatica nobilis) er en flerårig urt i soleiefamilien. Den har karakteristiske, leverformede, vintergrønne blader og har blomster i april – mai. Planten blir cirka 10 cm høy og når den trives danner den små tuer og den forøker seg med frø

Blåveis kalles også «Blåsymre», i Sverige «Blåsippa» (lol), i Danmark «Blå anemone» eller «Leverurt». Jeg leser at noen kaller de rødfargede blåveisene for «Rødveis», jeg vil heller si «Rød Blåveis» så det ikke blir noen misforståelser.

Blåveis er veldig herdig, hvilket vil si at den kan vokse i nesten alle hager. Den trives best i kalkrik jord, men vokser også godt i ordinær hagejord. Liker ikke å tørke ut, og den liker ikke å stå våt. Så godt drenert jord, men ikke tørr skrinn jord. Er som nevnt veldig herdig, men ønsker snødekke, med andre ord, den blir veldig glad for en god dyne av løv. Så lenge den får nok vann så kan den stå både i sol og skygge, men det er enklest å lykkes med Blåveis i lett skygge.

Blåveis kan formeres med frø, men frøene må såes mens de er helt ferske. Det enkleste er å la planten så seg selv, og så prikle ut småplantene når du ser de på våren. Dette fordrer at du ikke rufser i jorda rundt blåveisplantene på sommeren, det forhindrer frøene å spire. Er dere med? Blåveis kan også deles, altså at du deler opp en stor rotklump i mindre rotklumper. Det beste er å dele på våren etter blomstring.

Det er ikke så vanlig å få kjøpt blåveis, man ser ikke den så ofte hos blomsterforhandlere, men de dukker av og til opp på velassorterte hagesentre. Det er veldig lurt å spørre om du er interessert. Eller, så kan en jo også spørre hvis en kjenner noen eller vet om noen som har en stor blåveistue, om å få en bit av dem.

Blå blåveis er helt klart det vanligste. Men i en blåveisskog så kan en finne mange nyanser av blå, og en kan også finne, om en heldig, noen hvite eller rosa også. At disse får ulike farger i skog eller hage kommer av genetiske forskjeller samtidig som blåveis har evnen til å endre blomsterfargen noe etter jordsmonn, men i praksis så er denne påvirkningen minimal, det blir nyanser.

En liten raritet med blåveisen er forresten at kronbladene ikke er kronblader, de er begerblad. Disse begerbladene kan ha ulik form og antall fra plante til plante. Har man ikke hage så kan blåveisen trives i en krukke på balkongen, og faktisk overvintre.

Vår norske blåveis er bare en av flere i blåveisfamilien, altså av hepaticaene. En annen god plante for norske hager er ungarsk blåveis, Hepatica transsilvanica. Den har større blomster, litt annet bladverk, og er villigere og tidligere enn vår vanlige blåveis, just saying..

Etter å ha lest meg litt opp om Blåveis så ble liksom ikke denne lille skjønne planten det samme igjen. Det er jo helt fantastisk å se alle variantene og nyansene, jeg ble liksom sittende og scrolle og scrolle..

Nå har jeg skrevet litt om hvilke blåveis vi har her til lands, hvor man ser mest av dem, hva de kalles i Sverige og Danmark, litt om ungarsk blåveis, så her til slutt vil jeg nevne Japan..

I Japan har de tatt litt av når det kommer til blåveis. De har faktisk sin egen lille avart av vår blåveis, som på japansk kalles Yukiwariso. Japanerene har over tid dyrket frem blåveis i spennende nye farger, flerfargede blåveis, og fylte blomster. Eksempler i bildet under. Google litt så finner dere mye fantastisk flott!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#blåveis #blåsymre #yukiwaroso #bunnytrash #bunny

20 kommentarer

Siste innlegg