Blåregn (Wisteria sinensis) er en slyngplante som blomstrer med nydelig hengende blomsterklaser i juni, og om du er ekstra heldig, juli og august også. Det heter seg at Blåregn er en av verdens vakreste klatreplanter. Den er svært hardfør plante og har vakre blålilla blomster i store hengende klaser. Den kan bli opptil 10 meter høy, men krever da en solrik plassering og gjerne litt sandholdig, veldrenert jord. De mest vanlige, mest solgte plantene, har blå blomster, derav navnet, men det finnes også navnesorter med rosa eller hvite blomster.
Planteslekten blåregn, eller Wisteria som den heter på latin, omfatter ti arter, men i Norge er det tre til fire arter du vanligvis finner i salg i hagesentrene.
W. floribunda – Japansk blåregn.
W. macrostachya – Amerikansk blåregn.
W. sinensis – Kinesisk blåregn.
W. brachybotrys – Denne har ikke et norsk navn, men noen kaller den Silkeblåregn.
Disse ser like ut, og krever det samme stellet, men skiller seg ved måten de slynger seg på og hvor hardføre de er.
Blåregn krever en lun og solrik plass for å trives. Plant gjerne inn mot en vegg, eller noe annet solid den kan slynge seg rundt, i sola. Planten tåler mye varme, en trenger ikke engste seg for at den blir «kokt», noen sier den kan klare seg i opptil 50 varmegrader etter å ha erfart det selv der den stod plassert i en solrik husvegg.
Røttene til blåregn er lange og skjøre og bør optimalt ha anledning til å bre seg iallfall opptil 1 meter i hver retning. De er ikke glade i å bli flyttet etter etablering (normalt tar dette 2-4 år), en bør derfor være sikker at planten kan stå på samme sted år etter år etter år.
Plant blåregn slik den står i potta, det skal altså ikke fylles jord opp etter stammen. Jorden bør være godt drenert og humus- og næringsrik. Bland gjerne inn kugjødselkompost i plantehullet, og vann godt etter planting. Gjødsles som en gjødsler andre busker, en gang når veksten setter i gang om våren, så igjen ved månedsskifte juni-juli. Gjødselmengde avhenger av type gjødsel.
De fleste blåregn bruker noen år på å vokse, før de så begynner å blomstre. Det er ikke uvanlig at man må vente iallfall 5 år fra planting til blomstring. Dersom en ønsker blomstring raskere, kan en kjøpe store planter. Disse er eldre og er en heldig vil de blomstre allerede samme år.
Sommerbeskjæring skjer i august, og det er sideskuddenes nyvekst som skal reduseres, hovedstammene lar man være i fred, alltid. Kort inn de nye lange skuddene så det sitter igjen 20-25 cm, eller 4-5 bladpar av årets vekst. Klipp rett over et blad, men pass på at knoppene ikke skades, de som sitter ved bladstilkens basis. En kan også klippe vekk de avblomstrede blomsterklasene, dersom en ønsker det. Vær også oppmerksom på at enkelte planter kan ha flor nummer to på denne tiden. Pass på å ikke klippe av blomsterskuddene under beskjæringen.
Vinterbeskjæringen skjer senvinters eller tidlig vår. Den har ikke betydning på mengde blomsterknopper som dannes, men gjør at de lange blomsterklasene kommer enda bedre frem. Det kan også være lettere å forme plantene slik du ønsker, når de er uten blader. En klipper enda mer inn på de sideskudd en allerede har beskåret, det skal stå tilbake 10-15 cm, eller 3-4 knopper.
Lykke til de som vil prøve seg!
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#blåregn #wisteria #bunnytrash #bunny
Blåregn og gullregn <3
Vakkert er det
Jeg har en Gullregn
. Den er også veldig vakker (og lukter godt).
Hei, der var du! Håper du har det bra! Gullregn er veldig fin. Helt klart!!
Jeg har det bra, takk – bare vært mer på farta enn vanlig
.
Digg å farte

