Alpefiol, eller alpefioler (flertall) og alpefiolslekten (cyclamen) er planter jeg liker. Når tiden av året kommer så må jeg liksom bare ha noen som blomstrer på balkongen her.
Denne slekten har 23 arter i Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika. Blomstene har tilbakebøyde kronblad og sitter på lange stilker som vokser opp fra en stor stengelknoll. Bladene er hjerteformet og kan være avrundet eller flikete, og har i de fleste tilfeller et mønster av flekker. Bladene vokser også rett opp fra stengelknollen.
Etter blomstring danner blomsterstilken en spiral eller bue som legger frøkapslene ned på bakken. Frøene har et klissete belegg og har maurspredning. Maurene tar med seg frøet til bolet og spiser belegget, men kasserer selve frøet. Heldigvis blir det ikke klissete belegg og maur på balkongen min, jeg har kun hatt alpefioler i sesong.
Alpefiol blir ofte stående som en litt mystisk, vakker og vanskelig plante, jeg har aldri egentlig forsøkt å holde den lenge mulig, bare kjøpt den med blomster, og når den har blitt avblomstret har jeg rett og slett forsømt den. Men artig har det vært å lese seg opp om Alpefiol, så gjenstår det å se beste gang om hvordan det går da.
Alpefiolens farger varierer fra hvit eller blek rosa til mørk fiolett eller klassisk cyclamenrødt og med alle nyanser imellom.
Det er tre ting en skal ha i tankene om en ønsker at alpefiolen skal trives: lyst, svalt, og høy luftfuktighet. Med andre ord er dette en plante som ikke er perfekt for nye, tette boliger, men en kan øke levetiden kraftig med riktig behandling.
Trikset med å få alpefiol til å trives når den kommer hjem til noen, er å la den akklimatisere seg. Jo svalere den står, jo lettere vil man få den til å trives. En skal visstnok la den starte livet innendørs i et kjølig og lyst rom før den får komme inn i stuen, ens soverom er ofte perfekt. En bør også over hvor en plasserer alpefiolen i stua, en bør unngå varmeovner og ildsteder.
Alpefiolen fortrekker å ha det svalt, men den liker ikke å bli kald på røttene. Det anbefales at en lar vann stå i en kanne et døgn før vanning slik at vannet er helt romtemperert før en vanner. Under blomstring skal Alpefiol vannes godt hver gang, men det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom hver vanning.
Det heter seg også være lurt å vanne alpefiolen på skålen fremfor i jorden, men en må huske å helle av overflødig vann. Begynner bladene å bli gule er det et tegn på at planten enten har fått for mye vann eller at vannet har vært for kaldt.
Alpefiol er en knollplante, og som de fleste knollplanter, trenger også alpefiolen en hvileperiode etter blomstring. Når blomstringen er over, skal en derfor redusere vanningen, før en stopper den helt for en periode. En bør la planten hvile frem mot våren, før en begynner å vanne igjen når dagene blir lysere.
Alpefiolers blomsterknopper ser ofte ut som om den er blitt dreid rundt sin egen akse, noe som gir den et rett og slett elegant utseende. Når blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette «sommerfugler» som beveger seg over de dekorative, hjerteformede bladene. For at denne forvandlingen skal skje, trenger planten lys. Derfor skal en plassere alpefiolen så lyst som mulig, men en må unngå å sette den i direkte sol.
Tar en vare på alpefiolen slik den ønsker det, så kan en bli belønnet med blomstring fra høsten og langt utover vinteren. Og med riktig stell kan alpefiol leve i mange år. Alpefiol er en «tidløs vinterblomst», en klassiker som kan lyse opp i stuer gjennom hele høsten og vinteren, så jeg tenker at jeg snart skal kjøpe noen og gjøre alt jeg kan «etter boken».
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#alpefiol #bunnytrash #bunny
Nå minnast eg mor ♥️.
Hu hadde masse av deisse, i alle fargar, i monge år 😊.
Hu hadde eitt utruleg “handlag” med blomar, og fekk til det meste.
Eg har definitivt ikkje arva dei eigenskapane 😜.
På tide å bringe noen alpefioler til bords 🥰🐰
Me har prøvd eitt par gonger, men har ikkje lykkast med dei, så me får sjå om det verte fleire forsøk 🤔.
Alpefiol må jeg ha uansett om jeg ikke greier holde liv i den som andre planter, blir som en greie en må ha som en tradisjon, som da man var barn og fikk julekalender. Men i år skal jeg prøve å legge sjela i å se om jeg kan få alpefiolen til å leve til neste år 🥰🐰
Lykke til 😊.
Du får setja dei på balkongen. Der burde det vera svalt nok.
Hjå oss dauder dei når me byrgjar fyra med ved, men kanskje me prøver ein gong til.
Tror det er vanningen jeg har avlivet dem med, eller litt mangel på vanning som sådan 🤪🐰
Ser det er flere som minnes mamman sin her…. jeg også! Mamma var rå på alpefioler….. jeg er igrunnen ikke rå på blomster, så har ikke prøvd dem ennå! Liker alpefioler, jeg! 🙂
Jeg skal forsøke å gjøre som jeg selv har skrevet i innlegget når jeg nå snart kjøper nye alpefioler. Vanligvis kjøper jeg dem når «sesongen» starter, så etterhvert etter avblomstring så gir jeg dem opp og kvitter meg med dem. Uten blomst synes jeg dem er kjedelige, det er jo de fargesterke (eller hvite) «sommerfuglene» som gjør alpefiolen så nydelig vakker 🐰