Prydløk (Allium) er dagens blomst. Denne omtales som prydløk når en søker den opp på det store internettet, selv om slektsnavnet gjelder for masse spiselig løk, så er det som prydplanter jeg skriver om planter. I dag regner det her i Drammen, en kan se fargene begynner å endre seg i naturen, og det er dags for å plante tulipaner, krokus og andre løkplanter for å få en vakker vårhage. Blant disse løkplanter inkluderes også Allium, som er blant de mest spesielle løkplantene.
Allium som en prydløk vil jeg tro de fleste er enige med meg om at er stort sett alltid penere flere i grupper på minmum 5 stykker. Gjerne litt spredd med andre lavtvoksende planter, bortsett fra de minste som er penest tett i tett. Bladverk blir ofte ikke så pent ved blomstring så samplanting med andre lavere planter som dekker over dette er lurt.
Løkene setter sideløk som kan deles og bli flere planter, så for at de ikke skal bli mindre med årenes løp kan det være lurt å ta de opp på høsten, ta av sideløk og plante igjen, med litt avstand. Noen frøsår seg også selv, og kan bli flere på den måten.
Allium prydløk også kalt ‘spansk løk’, er veldig majestetiske og fås i varianter fra 20 – 150+ cm høye og med blomsterkuler eller «skjermer» på 2 – 25 cm bredde. De er enkle å lykkes med, kommer år etter år og blir garantert et blikkfang i hagen eller i potter på terrassen eller sådan. En fordel med Allium er at skadedyr som rådyr og snegler ikke er glade i de. De trives i sol og drenert jord. Et godt tips er å ikke plante de høyeste der det er mest vind, da kan de knekke.
Bladene er linjeformede til ovale, og kan være flate eller runde i tverrsnitt. Blomstene sitter i skjermer omgitt av hinneaktige støtteblad. Det er seks frie, eller nesten helt frie, blomsterdekkblad, og blomsten er undersittende. Frukten er en kapsel, og frøene er svarte.
Allium tilhører løkslekta og er hovedsakelig utbredt på nordlige halvkule fra de tørre subtropiske strøkene til Arkis, med én art i Sør-Afrika, mens det Europa er 110 arter, for det meste i middelhavsområdet.
Allium vil ha en solrik og varm vokseplass. Allium har varierende hardførhet og en kan finne noen til enhver herdighetssone. De bør uansett dyrkes i veldrenert jord på et solrikt voksested, og vil da trolig dukke opp igjen år etter år. Alliumene er også dekorative etter avblomstring så ikke fjern blomsterstanden for tidlig.
En favoritt er sorten Allium Millenium. I motsetning til hos mange andre Allium, visner ikke bladverket ned etter avblomstring. Allium ‘Millenium’ ble i 2021 kåret til årets staude. Blomstene blir cirka 5 centimeter i diameter, og sitter på 30 centimeter høyde stilker.
Allium blomstrer mai-september, alt etter sort. De er mest vanlig i fargen lilla, men finnes også i rosa, hvit, gul og blå, også alt etter sort.
Allium får riktig så dekorative frøstander. De produserer masse frø så det kan godt være de sår seg selv i hagen din. Det vil ta noen år før de får vokst seg i gang til å blomstre. Det ikke de mest vanlige frøene i salg, men en kan altså høste sine egne alliumfrø. Det enkleste er å sette løk, det gir kjappe resultater. Da kommer de i full fart med lekre blomster allerede året etter.
Sett løk, og gled deg til våren!!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#allium #spanskløk #prydløk #bunnytrash #bunny
Det er helt feil å si at “Allium er en prydløk” 🙂 Allium er en slekt med hundrevis av arter, inkludert løk, hvitløk, sjalottløk, purre og gressløk. Det er en av rundt 57 slekter av blomstrende planter med mer enn 500 arter. Mange prydløk er spiselige. Prydløk som heter White Giant og Mount Everest kan man kjøpe på flere norske hagesentre om høsten. Denne løken gir utrolig god smak til all mat som man lager i Midtøsten, og løkene blir veldig store. Så både gressløk, kepaløk, hvitløk, purre osv. har Allium som første navn i det latinske navnet. Alle løk er Allium 🙂
Du har jo rett i dette. Så de to stedene der var skrevet ‘er’, er det endret til ‘som’ slik at det blir korrekt ift fagfolket. Med det sagt så handler jo Bunnys blomster om prydplanter, altså blomster i hager, i hjemmet og naturen. Dekorasjon. Det handler ikke om planter som mat, medisin etc. Dette tenker jeg leserne her har skjønt for lenge siden, og derfor er det ingen som har reagert på denne feilen du omtaler hvor jeg bringer Allium frem som prydløk, rett og slett fordi om en tar bilde av denne planten og søker med bildet på Google, så får man opp at det er Prydløk. Hadde det vært selve løken som var fokus så hadde vel dette vært mer nøye fra min kant også tenker jeg. Men rett skal være rett. Allium er slekta 🐰