En medblogger postet nylig et blogginnlegg med bilde av den nye planten hun hadde kjøpt seg. Den hadde en sterk orange farge, og ganske flott faktisk. Det var en Afrikalilje.
Løkplanter kommer opp uansett hvor de står, men planten får mer kompakt form og sterkere farge om den får godt lys. Praktisk talt ingen løkblomster er glade i sterk varme, det gjelder også afrikalilje. Jo kjøligere den står, jo lenger varer blomstringen. Afrikaliljer tåler ikke direkte frost, men kan fint stå ute så lenge det ikke er frost.
Som alle løkblomster, vil afrikalilje tørke litt opp mellom hver vanning. Det er best å vanne fra bunnen, fordi løkene kan råtne om de blir våte oppå. Den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men om du vil ta vare på løken og drive den fram på nytt, kan den få litt gjødsel (halv dose) mens den står grønn etter blomstringen.
Afrikalilje (ornithogalum dubium) tilhører hyasinthfamilien. Den er opprinnelig fra Sør-Afrika, derav navnet, og den har ingen spesielle krav. Bortsett fra vann og lys, har den alt den trenger i løken. Blomstringen kan vare i to-tre måneder!
Etter at planten har visnet ned, kan de små sideløkene plukkes av og plantes for seg selv. De vil vanligvis ikke blomstre det første året. Det går også an å så afrikaliljer, men planten vil nok bli et par år gammel før den blomstrer.
Den har sesong på våren, men den selges som snittblomst nesten hele året.
Afrikaliljen blomstrer naturlig når det er vinter i Sør-Afrika, altså når det er sommer her. Afrikaliljer er svært holdbare snittblomster. Det gjelder både den oransje og den hvite varianten. I de siste årene har den blitt mer og mer populær som potteplante.
Afrikaliljer kan «overvintres» på samme måte som alle andre løker: Etter at den har blomstret ferdig, skal stilken klippes av i toppen så den ikke setter frø. Bladene må få lov å visne ned av seg selv, fordi næringen i dem blir lagret i løken. Når den har visnet ned, bør den stå og hvile seg tørt, mørkt og kjølig i omtrent tre måneder før den får komme inn i varmen igjen.
Hele planten er giftig, og det er løken som er mest giftig. Så ikke lag mat med denne, den passer bedre til pynt og noe å stelle med. Personlig synes jeg denne er et utrolig flott alternativ til påske.
Hva synes dere?
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#afrikalilje #bunnytrash #bunny
Den ligner på den liljen jeg kjøpte i fjor, så vakker. Plantet den i en stor potte, og har latt den stå ute nå i vinter. Spennende å se om den har klart seg 😉
😜👍🏾
Trur ikkje me visste heilt kva me gjorde, for kjerringa kasta vår då den var avblomstra, og bladene byrgja visna 🤣.
Kanskje me skal investere i ei ny til påske 😜.
Liker denne bedre enn påskelilje.
Nå var nok dette i 2015, men rådene gjelder enda! 😉 Slenger du på en kildehenvisning?
Kildehenvisning om du liker Afrikalilje? Ehh.. 🐰
Jeg mener bloggen Plantehjelp, hvor en stor del av teksten er hentet fra. 🙂
Du ser at dette innlegget du kommenterer er år gammelt? Takk til Plantehjelp, tror jeg 😊