Å vokse opp uten å ha sett disse dramaene!!

Tidligere i dag skrev jeg et innlegg om mennesker som ikke klarer holde på vennskap fordi de har forskjellige meninger, da spesielt innad politikk. To av karakterene jeg brukte som eksempler er verdenskjente skuespillere som har prestert i mange storfilmer, mottatt gjeve priser og i det hele tatt. En av disse to spilte i en film som ble gitt ut allerede før jeg kunne gå stødig, men akkurat den filmen er en av mine favorittfilmer gjennom tidene. Den gjorde så inntrykk den gang, var utrolig sterk, og jeg husker min søster klarte ikke slutte grine av den filmen.

Dette satte meg på ideen om å lage et innlegg med en liste over ti filmer som gjorde veldig inntrykk i min oppvekst, følelsesmessig. Altså dette er ikke glad-filmet, men heller rørende, triste, kanskje tilogmed litt vonde og provoserende. Men gode, sterke filmer i mine øyne, og med viktige budskap. Dette er nødvendigvis ikke en topp ti liste med mine ti favoritter, men ti gode «gamle» filmer i mine øyne, som jeg kan anbefale.

01). «The Champ»

Dette er filmen som satte meg på ideen om dette innlegget. En av mine favorittfilmer her i livet. Filmen er fra 1979 og er en sport- dramafilm med Jon Voight, Faye Dunaway og Ricky Schroder i hovedrollene. Rett og slett en gripende historie om en engangsboksemester som blir tvunget til å gå tilbake til ringen for å opprettholde omsorgen for sin åtte år gamle sønn. Voight spiller Billy Flynn, en tidligere boksermester som ble «knocked out» av sprit og gambling. Når den velstående og ikke fullt så hyggelige moren til Flynns unge sønn begynner prøve å lokke gutten vekk fra ham, må Flynn gå tilbake til ringen for å forsørge barnet og ta kampen om å beholde han.

02). «Lovløs ungdom»

«The Delinquents» heter denne filmen originalt. Den ble utgitt i 1989 og handlingen er fra en liten by i Australia på slutten av 1950-tallet. Tenåringene Brownie og Lola, spilt av Charlie Schlatter og Kylie Minogue, er dypt forelsket. Men fordi de er mindreårige, er foreldrene deres imot forholdet deres og prøver å skille dem. Graviditet, vold, fosterhjem, arrestasjoner og hva det måtte være i kampen for kjærligheten.

03). «Tid for ømhet»

Filmens originale tittel er «Terms of Endearment» og tok verden med storm i 1983. Filmen handler om Aurora Greenway som har en datter, Emma, som i likhet med så mange andre bruker mesteparten av livet på å ikke være sin mors datter. Det topper seg da hun gifter seg mot sin mors vilje. Imidlertid holder de kontakten, selv om Emma flytter langt vekk. Historien spenner over 30 år, fra Emma er baby til det er klart at hun lider av en uhelbredelig sykdom og vil dø i ung alder. I hovedrollene Shirley MacLaine, Debra Winger og min favoritt av mannlige skuespillere, Jack Nicholson.

04). «De tiltalte»

«The Accused» heter denne filmen fra 1988, og den var sterk da den kom, og enda. Filmen handler om Sarah Tobias som etter en krangel med samboeren ender opp på en bar og blir voldtatt under heiarop fra en gjeng unge menn. Dette er bare starten på Sarahs mareritt, og det som følger er en langvarig politietterforskning. Handlingen er løst basert på voldtekten mot Cheryl Araujo i 1983. Kelly McGillis og Jodie Foster spiller hovedrollene. Sistnevnte er skikkelig «badass» i denne filmen, uforglemmelig!

05). «Masken»

«The Mask» fra 1985 handler om Rocky Dennis, spilt av Eric Stoltz. Han er en intelligent, utadvendt og humoristisk tenåring som lider av en misdannelse i ansiktet og har overlevd det legene kalte forventet levealder. Moren hans, Rusty, spilt av Cher, sliter med å kjempe for at han skal bli akseptert i det offentlige skolesystemet. Han blir motarbeidet på tross av å være en meget dyktig elev. Han latterliggjøres og møter motgang på grunn av utseendet sitt. Den eneste kjærlighet og respekt han finner er fra morens motorsykkelgjeng, de blir hans familie. Også der finner han sin første forelskelse. Dette er en sann historie.

06). «Stealing home»

Filmen fokuserer på en mislykket baseballspiller, Billy Wyatt, som oppdager at hans barndomskjæreste, Katie Chandler, har dødd av selvmord. Billy må konfrontere fortiden via erindring og nostalgi, mens han også håndterer sorg, når han legger ut på en reise for å oppfylle et av Katies siste ønsker, at han sprer asken hennes. Denne filmen er fra 1988 og er med Mark Harmon og Jodie Foster i ledende roller.

07). «City of Angels»

Denne filmen er fra 1998 og jeg tror den heter «Englenes by» her i Norge. Handler om Seth som er en engel som følger åndene til de nylig døde til evigheten. Seth selv har aldri vært menneske, og har derfor aldri opplevd berøring eller smak. På sykehuset kommer han imidlertid over Dr. Maggie Rice, en strålende ung hjertekirurg som er hengiven til yrket sitt og pasientene. Seth har makten til å la seg se, men Maggie synes han er veldig mystisk. Seth møter også en pasient som forteller han at han var en gang en engel som Seth, men valgte å falle til jorden og bli menneske. Seth tar en beslutning om fremtiden sin, som ikke blir som han hadde forventet. Meg Ryan og Nicholas Cage på sitt beste!

08). «Purpurfargen»

«The Color Purple» er originaltittelen, og handlingen er fra begynnelsen av 1900-tallet. Celie er 14 år og bor i den sørlige delen av Amerika. Når hun introduseres i filmen er hun gravid etter å ha blitt seksuelt misbrukt av sin far. Hun blir senere tvunget til å gifte seg med en mann som er utvalgt til henne. Det er en brutal mann og Celie kaller ham kun «Mr». Til tross for undertrykkelse og vold kan Celie, blant annet takket være sterke kvinner i sine omgivelser, tross alt begynne å tro på seg selv og finne sin egen styrke. Lever man i 2024 og ikke har sett denne, vel.. Filmen er fra 1985 og i hovedrollene ser vi: Oprah Winfrey, Whoopi Goldberg og Danny Glover.

09). «Philadelphia»

Denne filmen fra 1993 gjorde veldig inntrykk da den kom, den var den første filmen fra Hollywood som tok opp denne situasjonen. Handler om en ung advokat med AIDS som mister jobben og ansetter en egen advokat for å saksøke sin tidligere arbeidsgiver, da han kjemper for sitt rykte, sitt liv, og for rettferdighet. Inspirert av en sann historie. Antonio Banderas, Denzel Washington og Tom Hanks i hovedrollene. Sistnevnte ble belønnet med Oscar for beste skuespiller etter denne.

10). «The Outsiders»

Veldig nostalgisk. En ren ungdomsfilm fra 1983 som handler om to rivaliserende gjenger, der en fra den ene gjengen blir drept. Rollelisten i denne filmen er helt insane og var starten på en stor karriere for mange av disse, altså vi snakker Matt Dillon, Ralph Macchio, C.Thomas Howell, Patrick Swayze, Rob Lowe, Tom Cruise, Emilio Estevez, Diane Lane, Francis Ford Coppola, Tom Waits og Sophia Coppola.

Har dere sett noen av disse? Er det noen dere ikke her sett, SE dem!! Har dere noen gode gamle å anbefale meg?

Her er en annen topp 10 filmliste fra meg: «10 sterke»

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#filmer #drama #bunnytrash #bunny

13 kommentarer
    1. The mask er jo kjempefin film. Den har jeg sett mange ganger.
      Ha ei flott helg med den lille familien din 🥰
      Helen 🌻

    2. «Stekte grønne tomater/Fried green tomatoes at The Whistlestop Café» (1991). Med Kathy Bates, Jessica Tandy, Mary Stuart Masterson og Mary Louise Parker.

      2 historier fortelles parallellt. Flotte skuespillerprestasjoner! En fantastisk sterk historie fra 1920-årenes Alabama med flerfoldige lag og alvorlige tema, En 1990 historie med mye humor, omsorg og det å lære nye veier. Flett dem sammen via Bates’ og Tandy’s rollefigurer, og bli med på en magisk, komisk, rørende og vemodig reise!

        1. Søren, det var den beste jeg hadde 😂. Hva med den ultimate roadmovie’n da ? «Thelma & Louise ? Susan Sarandon, Geena David, Harvey Keitel og en veldig ung Brad Pitt. (1991). En mannsdominert samfunnsstruktur, jenter som med hver sin bagasje velger flukt – etterhvert også fra loven. Høyt gir, morsomme episoder – likevel med bakteppe av kjente mønster forårsaket av psykisk og fysisk vold – med tragiske konsekvenser og en endelig beslutning som avrunding.

          1. Har den også, der burde du nevnt filmmusikken i tillegg, nok en all time favourite 🥰🐰 Har du forresten sett alle på min liste? Virker som om vi ikke er så ulike når det kommer til denne sjangeren?

    3. Hva med disse, da? «Den grønne mil/The Green Mile», Dead man walking», Dolores Claiborne», «Broene i Madison County»

      1. Alle gode filmer, men de du nevnte tidligere ligger på favorittliste, disse er bra, men ikke festet seg på samme måte.. kanskje jeg skulle sett Dolores igjen.. for jeg husker den ikke særlig. Dead man Walking har skuespillere som ligger veldig høyt hos meg 🐰

    4. Har sett alle av dei du har nevnt her, og The Mask er nok den som gjorde størst inntrykk på meg, av dei.
      Ein eg har nevnt før, Men dont tell, er absolutt å anbefale. Den er sterk.
      Ellers er jo filmen over alle filmer, Gjøkeredet med Jack Nickolson et must.
      Gran Torino med Clint Eastwood er heller ikkje så dum å få med seg.

      1. Husker du har anbefalt Men don’t tell før, men jeg fant den ikke på noen streamingplattformer, kun i helt elendig kvalitet på YouTube. Jeg må nok se den der da den ikke ser ut til å dukke opp noen andre steder.. Alle filmer med Nicholson er et must, rett og slett fordi Nicholson er med (Gjøkeredet er veldig bra film).. desverre unngår jeg filmer av Eastwood, jeg får dårlige vibber av han og klarer ikke fokusere på filmen.. 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg