Virginiavandrejøde.

Virginiavandrejøde (Tradescantia virginiana) tiltrakk seg oppmerksomheten min da jeg leste at blomstene på den bare varer 1/2-1 dag. Altså, planten har små, trebladede lilla-blå blomster som skiller seg ut mot gresslignende løvverk som stråler som gull.

Blomstene er korte, men søte som navnet ‘Sweet Kate’ antyder, det er navnet som brukes om den der den kommer fra. Og som nevnt, blomstene varer bare én dag. Virginiavandrerjøden ‘Sweet Kate’ produserer imidlertid mange knopper, og blomstrer i opptil åtte uker. Så dette er en søt, vakker og artig plante.

Virginiavandrejøde er hjemmehørende i de østlige og sentrale deler av USA, nærmere bestemt vest til Missouri, sør til nordlige Sør-Carolina og Alabama og nord til Ontario, Vermont og Michigan.

Her i Norge kan den klare seg gjennom vinteren langs kysten nord til Trøndelag.

Virginiavandrejøde er en 40-60 cm høy, eviggrønn, tuedannende staude med kjøttfulle røtter, opprette stengler, lange, smale blad med blå eller blåfiolette blomster som blomstrer i juni-juli.

Virginiajøde tåler mange slags typer jord, men den trives best i en jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik, sandblandet moldjord, på en lun vokseplass i sol og halvskygge. Selv om planten foretrekker litt sur jord, så vokser den også bra i kalkholdig jord.

Virginiavandrejøde egner seg som rabattplante, og den trives veldig godt ved vannanlegg. Den formeres med toppstiklinger eller med deling. Den kan brukes i kulinarisk sammenheng. Blader og unge skudd kan spises rå og kokt med en mild og særegen smak. Blomstene kan spises rå og er flotte til feks kakepynt, og det lille ekstra på desserter og i drinker.

Skål!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#virginiavandrejøde #virginiavandrer #vandrejøde #spiderworth #sweetkate #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg