Storhjelm.

Denne planten ble jeg obs på nylig da jeg så en serie på Netflix som heter Ginny & Georgia. En serie på hittil to sesonger som jeg likte veldig godt, den er morsom, en hel del drama og sterke karakterer. Gleder meg til ny sesong, for det tror jeg det blir. Uansett, Ginny og Georgia er datter og mor, og mor har da denne blå planten som hun steller godt med, og denne planten har hun da brukt til å drepe sin ektemann etter han begynte å tafse på datteren hennes Ginny. Da var det over for han, planten er svært giftig og fremkaller hjerteinfarkt (spoiler alert, haha). Ikke få noen ideer nå folkens!!

Fra Ginny & Georgia.

Anyways, jeg måtte jo søke opp denne planten, for ut fra det jeg kunne se så har jeg jo vokst opp med denne. I nordnorge i oppveksten så jeg denne planten overalt. Jeg hadde rett. Vel, nesten! Viltvoksende i Norge er Tyrihjelm, så det er nok den jeg har sett mest. Tyrihjelm er samme slekt som planten i tv-serien, hjelmslekten, men den blå planten det er snakk om er nok en Storhjelm (kan være Tyrihjelm som også er svært giftig).

Storhjelm (Aconitum napellus) er flerårig og en kjent og kjær prydplante her i landet. Den har en stiv opprett stengel som kan bli opptil 100-120 cm høy med flikete, blanke blader. Den blomstrer med dypblåfiolette blomster i juli til august. Den kan bli en del forgreinet og har ofte relativt lange blomsterstilker. Storhjelm liker jevn fuktighet og kan trives i sol eller lett skygge.

Denne er svært hardfør og var tidligere en av de mest brukte hageplantene i Nord-Norge (yupp, barndomsminnene er i god behold). Den ble ofte brukt som «fattigmannshekk» i gamle dager. Av andre navn på den er vel Venusvogn og Fruens trøffel de mest kjente. Som nevnt er denne giftig, hele planten er meget giftig og hører til de mest giftige hageplantene vi har. Ikke ta på den uten å vaske fingrene umiddelbart etterpå!!

Munkene innførte Storhjelm som klosterhageplante og den kan spre seg med frø. Den har blitt forvillet mange steder i Norge. I Norden er Storhjelm første gang beskrevet i Danmark i 1563, under navnet Napellenurt. Storhjelm ble tidligere brukt i medisin, som til bedøvelse og i romerriket ble den brukt som gift til fienden.

En fascinerende, spennende og vakker plante som er utrolig flott når den vokser vilt, men en kan også ha den som husplante, i hagen og på balkongen. Med stell kan den bli flottere enn som viltvoksende. Gjør seg best i temperaturer mellom 15,5 grader og 26,5 grader, viktig å ikke utsette den for temperaturer under 13 grader. Kan klare seg helt fint i gjennomsnittlig luftfuktighet i hjemmet, men blomstrer helst i høyere nivåer. Et brett med småstein og vann, en luftfukter eller hyppig dugging er alle gode metoder for å øke fuktighetsnivået.

Føler jeg har lyst på en slik, i en blå krukke på min egen balkong 😜

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#storhjelm #tyrihjelm #hjelmslekta #giftig #bunny #bunnytrash

10 kommentarer
    1. Flott plante, med vakre blomar 😊. Eitt skikkeleg blikkfang når den blømer, med sine sterke farger.
      Eg fekk svar på spørsmålet mitt undervegs 😜. Vart ikkje den brukt i medisin?
      Eg hugsa altså rett, i frå naturfagtimane på skulen 😊.
      Me var så heldege å ha ein uortodoks lærar i naturfag i fleire år, så me fekk med oss mykje kunnskap som ikkje kom inn under pensum.

      1. Jeg har vært så uvitende at jeg visste ikke før nylig at den er så ekstrem giftig som den er. Vel vitende om hvordan jeg var som barn, og at denne var så utbredt der jeg vokste opp, så kunne jeg lett ha hatt den i en salat eller drikke bare for å piffe opp litt. Da hadde jeg blitt killer Bunny fra Harstad.

        1. Du må lage konsentrater, Bunny 😉. Skadedyr fjernes best med et godt måltid inkludert hvit fluesopp og selsnepe 🙃!

    2. I hagene rundt her fantes det både Tyrihjelm, Storhjelm og revebjeller. Alle vi ungene viste at de plantene var farlige og at de ikke skulle lekes eller smakes på..

    3. Den var skikkelig lekker, ja! Har ikke sett storhjelm, men tyrihjelm har jeg sett på storskauen oppunder fjellet Skrim noen mild nordover herfra. Jeg visste at den var giftig, men ikke at de var vanlige i hager….! Litt skummelt, eller? 🙂

      1. Synes det høres veldig skummelt ut med disse i hagene. Særlig mtp at det er nok for et barn å ta på dem og slikke seg på fingrene etterpå så risikerer de havne på sykehuset. Men som skrevet så var det mange av dem i min oppvekst, og aldri hørt om noen forgiftning. Men kjekt å vite alvoret nå.

    4. Nå måtte jeg smile. Ja, vi fikk beskjed om at den var giftig da vi var barn, men hjelp så mye vi lekte med de blomstene. Om du vrenger blomsten, så kommer det fram to fine fugler. Duen i arken kalte vi det. Blomstene satte vi også på fingertuppene og lekte det var tøfler. Ingen av oss ble syke, men vi spiste de ikke!!!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg