Purpurmarihånd.

For to dager siden, søndag, skrev jeg om orkidéen Stormarihand som det er stor uenighet blant botanikere om eksisterer i eller i det hele tatt forekommer i Norge. I det innlegget ble orkidéen Purpurmarihånd også nevnt. Det vitenskapelige navnet er Dactylorhiza majalis purpurella og i dag kommer litt om den. Altså Purpurmarihånd.

Som tidligere nevnt så er det slik at her i Norge har vi ganske mange ville orkidéer. Vi har vel 40 arter og underarter og av disse er 20 rødlistet og 13 er fredet. Purpurmarihånd er en av disse, og dette er en orkidé som finnes på noen ganske få lokaliteter nær sjøen fra Rogaland til Sunnmøre. Purpurmarihånd er vurdert til sterkt truet og er på rødlisten og denne arten er totalfredet her til lands. Blomstringstid for Purpurmarihånd er på forsommeren.

Plantene blir mellom 10 og 30 centimeter høye og har ganske tjukk stengel som er hul. Bladene er tjukke og ganske breie, men smalner i en tydelig spiss. Bladene mangler flekker eller har noen små, mørke prikker mot spissen.

Blomsteraksene har mange blomster og de sitter tett. Blomstene er ganske store og har rombeforma leppe som er grunt delt i tre like store deler. Fargen på blomstene er rødfiolett med mørke flekker og striper på leppa. Som hos andre marihåndarter er tre av blomsterbladene samla som en hjelm over reproduktive strukturer og åpning til spore. De to siste blomsterbladene er retta oppover og bakover.

Purpurmarihånd finnes på strandenger og fuktig eng på baserik grunn i kort avstand fra sjøen. Denne arten har en vestlig utbredelse og er kjent fra noen titalls steder fra Hå i Rogaland til Haram på Sunnmøre med flest funn i Hå, Bømlo og Stad-området. Verdensutbredelsen er nordvestlige Europa.

På linje med andre marihåndarter har ikke purpurmarihånd nektar eller annen belønning for pollinatorer og har som disse et pollineringssystem som er basert på å narre besøkerne. Plantene gir tydelige signaler om belønning, men har altså intet å gi. Slike narrepollineringssystemer er som regel avhengig av uvante pollinatorer som lar seg lure. Lite er konkret kjent om hvilke insekter som besøker purpurmarihånd, men det er trolig samme insektgrupper som besøker andre marihåndarter: humler og solitære bier.

Har du noen gang sett Purpurmarihånd ute i norsk natur? Hvor, og er det lenge siden?

Les mer om Orkidé her: «Orkidé».

Norske orkidéer: «Flekkmarihånd», «Flueblom», «Honningblomst» og «Marisko».

Spesiell orkidé:

«Frynsete Orkidé»

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#purpurmarihånd #orkide #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg