Nellik.

Nellik (dianthus) er en gammel klassiker som som praktisk talt hele tiden stod i vase både hjemme hos min mamma og besteforeldre, særlig min mormor hadde nelliker stående. Og joda, de gjorde seg godt på stuebordet hennes. Dette var min barndom, etterhvert så jeg ikke så mye til nelliker i noen hjem, men nå begynner de dukke opp igjen, og er på en måte blitt «trendy», både som hageplante og snittblomst. Nellik er både lettstelt, robust og holdbar, og den finnes i et hav av ulike farger.

Det finnes over 300 arter nellik, og flere av dem dyrkes som prydplanter. I hagene er det spesielt to typer som dominerer, begge i ulike farger og varianter, disse er Hagenellik og Busknellik. I Norge finnes igså noen arter som vokser vilt, for eksempel Engnellik, Silkenellik og Saronnellik.

Hagenellik er en flerårig urt i Nellikfamilien. Det finnes tusenvis av forskjellige varianter av denne planten, og den kommer i utallige farger og størrelser. Busknellik en mer hardfør staude, denne trives på de fleste steder her til lands. Busknellik er en to-årig staude, noe som betyr at den fullfører sin syklus fra frø til frø på to år. Den vil sette frø da den er to år gammel, og disse frøene vil igjen blomstre etter to år. Så da kan man ha glede av busknellik i mange år.

Nellik elsker sol, og bør derfor stå så lyst som mulig, men de blomstrer fint i halvskygge også. Vil helst stå i godt drenert jord, men er ellers ikke kravstor. Bruk vanlig blomsterjord tilsatt langtidsvirkende gjødsel, og bland gjerne inn litt sand for å gjøre jorden lettere. Vann regelmessig, men sparsomt. Litt tørke går fint, heller det enn at den ofte blir stående i vann. Nellik i potte må ha dreneringshull i bunnen, og gjerne et lag med lecakuler i bunnen. Knip bort visne blomster jevnlig, da vil det komme opp nye blomster gjennom hele sommeren.

Selv om det enkleste er å kjøpe ferdige nelliker fra hagesenteret, er det slett ikke vanskelig å dyrke egne nelliker fra frø. Det er bare å så frøene direkte ut i fuktig og varm jord utendørs, rett i bedet,  potten  eller  plantekassen, men hvis du vil ha blomster samme år bør du forkultivere frøene inne først, da sår du frøene i et tynt lag fuktig  såjord  innendørs i tiden februar-april. Hold jorden fuktig til frøene har begynt å spire. Spiretemperatur på ca 18 grader er optimalt, lyst og svalere når frøene har spiret. Plant om til én plante per potte når plantene er store nok til å kunne håndteres. Bruk næringsrik plantejord. Når frostfare er over, kan du plante dem ut. Forskjellige nelliker har litt varierende egenskaper. Følg instruksjonene på frøposen til den varianten du har valgt.

Hvis du er ute etter en blomsterbukett som varer lenge, er nellik et godt valg, de er meget holdbare. Anbefaler Hodenellik, med store fylte blomster, eller Grennellik, med flere grener og mange små blomster
Felles for begge er at du får dem i mange ulike farger, slik at du lett kan velge de som passer deg. Husk å smitte og bruke blomsternæring du får med på kjøpet. Fyll på vann i stedet for å bytte det helt ut, gi stilkene et nytt snitt de kan trekke vann fra etter et par tre dager. Plasser gjerne blomstene litt kjøligere på natten, da holder de seg som regel lenger.

Navnet Dianthus, nellikens latinske navn, betyr ‘gudenes blomst’.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#nellik #hagenellik #busknellik #hodenellik #grennellik #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
      1. Jeg liker blomster, og som jeg har skrevet tidligere noen ganger på bloggen her, fra årets start begynte jeg å lese om 3-4 blomster daglig, i snitt, så velger jeg én å skrive om her. Jeg har ikke nelliker selv, men min mormor var veldig glad i dem, og min mamma likte dem også. Fingrene mine er ikke grønne, vet ikke hvilken farge dem har, kanskje veldig lys beige/offwhite med et hint av rosa. De er ihvertfall veldig myke og liker bli pyntet med bling innimellom 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg