Natallilje (mønjeklivia).

Tre arter, som stammer fra det sørlige Afrika, kom til Europa i 1854, og dyrkes som stueplanter hos oss. Den mest vanlige er mønjeklivia eller mønjelilje (clivia miniata) som også kalles bare klivia, busklilje eller natallilje, altså denne har så mange navn at en blir lettere forvirret, men altså.. dette er urteaktige eller eviggrønne flerårige planter, med grønne, stropplignende blader hvor de to andre artene, Stueklivia (clivia nobilis) og Clivia gardenii, har mindre blomster. Alle tre kliviaartene er giftige, bare sånn till oppmerksomhet.

Som dere skjønner, så er det førstnevnte, Natallilje (mønjeklivia) som er dagens plante her på bloggen. Dette er en løkblomst som kan bli opptil 60 cm høy med runde fine orange og røde skjermblomster på toppen av blomsterstilken. Den har stropplignende blader som er skinnende mørkegrønne. På sommeren om du setter den ut, kan den få en enda mørkere grønnfarge på bladene og blomstene på den vil etterhvert gå over til å bli små grønne bær.

Natallilje (clivia) er opprinnelig fra syd-øst i Afrika og oppkalt etter en britisk hertuginne, Lady Charlotte Clive, som var den første som kultiverte planten «over there, in England».

Natallilje vil helst stå i sol eller lett skygge. Hvis den får for lite sol eller lys vil den danne lite blomster, settes den ut på en veranda om sommeren vil den nok helst stå i lett skygge, varmt, men ikke trekkfullt, trivseltemperatur er gjerne 20-25 °C. Kan dusjes jevnlig da den ikke liker tørr luft. Blomsterjord med litt godt drenert sand foretrekkes. Gjødsle 1-2 ganger i måneden når den blomstrer. Om vinteren når den hviler vannes den nesten ikke, men jorda holdes såvidt fuktig. Når blomsterstilker har blitt 15 cm lange er den klar til å vannes normalt, én gang i uka, kan vannes et par ganger i uken når den blomstrer.

Merk: Gule flekker på bladene kan være tegn på for mye vann, eller for kaldt vann.

Natallilje formerer seg med at sideskuddene danner røtter som kan plantes i små potter i minidrivhus eller sådan, helst med undervarme. Den nye planten vil nok ikke blomstre før den er 2 år gammel, men for mange verdt ventingen. Denne planten er en liten utfordring, for de som liker dét, og når den blomstrer er det som om en belønning eller en gave blir gitt.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#natallilje #mønjeklivia #mønjelilje #busklilje #clivia #klivia #bunny #bunnytrash

3 kommentarer

    1. Ein liten tilleggsopplysning.
      Når bæra får stå lenge nok på planten, verte dei raude og modne, og då kan ein få nye planter frå dei.
      Mor klarte det to gonger, som eg veit om.
      Det er dog svært sjeldan at bæra heng på planten så lenge, og gjerne berre eitt pr år.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg