Nasjonale kostholdsråd – matvett!!

En journalist i Dagsavisen spør ernæringsbiolog Marit Kolby følgende: «Sier ikke de nasjonale kostholdsrådene at vi bør ha hyppige måltider?»

Ernæringsbiologen svarer: «Nei, de nasjonale kostholdsrådene er uansett fra 2011, og kunnskapsgrunnlaget er enda eldre. Vi har hatt for lite kunnskap om alt det viktige som skjer i kroppen mellom måltidene. Det er mest de siste to tiårene det har kommet forskning på feltet, som også har resultert i nobelpriser. Det kommer nok fortsatt til å gå mange år før faste er en del av kostholdsrådene. Om 20 år tror jeg vi kommer til å bruke faste som behandling for tilstander som vi i dag medisinerer for».

Ernæringsbiolog Marit Kolby ytrer at mange små måltider driver fram mye uhelse i befolkningen. Altså at mellommåltider gjør oss syke. Hun sier også at hun tror at om 20 år kommer man til å bruke faste som behandling for tilstander som vi i dag medisinerer for.

Det fremkommer at mange tror at mellommåltider er «nøkkelen» til et stabilt blodsukker, og å holde vekta. Hvorpå ernæringsbiologen sier at vi skal ikke regulere blodsukkeret vårt. Det er leveren og bukspyttkjertelens jobb. At dette er en grov feiloppfattelse skapt av matindustrien. De små måltidene gjør oss ikke ordentlig mette, og mellom måltidene utføres det reparasjoner i fordøyelsessystemet. Spiser en for ofte så stopper prosessene. Det er feil å spise til eksempel proteinbarer og yoghurter som mellommåltider.

Marit Kolby selv spiser to måltider om dagen. Da har hun det kjempebra. Hun venter til hun er skikkelig sulten, sånn rundt lunsjtider, så spiser hun en stor og mettende lunsj. Middagsrester eller en salat med masse kylling, egg og ost. Så spiser hun middag med familien på ettermiddagen. Hun forteller at hun blir mentalt kvikk og oppvakt når hun ikke har spist frokost. Hun sier vi har blitt lært opp til at vi skal være redde for sulten, men sult er en motivasjon for å spise, men det betyr ikke at en må spise. Sult reguleres av et hormon som signaliserer til hjernen. Spiser en ikke, så faller hormonet og så er en ikke sulten lenger. Det er ikke en gradvis stigning av ubehag.

Jeg selv reduserte min vekt på et tidspunkt, jeg slanket meg 28 kg ved hjelp av 5:2-dietten som gikk ut på å «faste» to dager i uken. Jeg opplevde det som Marit Kolby her sier, å bli mentalt kvikk. Jeg ble også bevisst på at sultfølelsen ofte var et bedrag fordi man er vant til å spise hele tiden. Denne følelsen er gjerne et «sug» ikke sult. Det er psykisk, det ligger i hodet. At frokost er dagens viktigste måltid er feil. Det er ingen fysiologisk grunn til at vi må fylle på energilageret når vi står opp. Det er derfor vi har fettlagre. At frokost er dagens viktigste måltid er et budskap fra matvareprodusentene.

Folk som dropper mellommåltider og evt frokost opplever at hodepine forsvinner, ledd- og muskelsmerter minsker, de får bedre konsentrasjon og mer energi. Når kroppen får mulighet til det, reparerer den seg selv. Marit Kolby sier hun er 100 prosent sikker på at mange som har matintoleranser spiser for hyppige måltider. Hun påpeker at hun selv har hatt irritabel tarmsyndrom, og brukte mye tid og krefter på å forstå hva som gjorde at hun reagerte. I dag spiser hun sjeldnere, og nå tåler hun nesten alt. Det er helt revolusjonerende, men det finnes nesten ingen forskning på matintoleranser og faste. Ernæringsbiologen sier hun tør kun å si det høyt fordi hun har fått flere hundre meldinger fra folk som opplever det samme.

På spørsmål om hvorfor kutte frokosten, og ikke andre hovedmåltider svarer hun at om natten er kroppen i en tilstand der vi lever på fettlagrene våre. Slutter en å spise på kvelden eller morgenen, forlenger man perioden der fett frigjøres fra fettlagrene. Mange opplever at det er lettere å kutte frokosten enn mat på kvelden, fordi vi har vent oss til å leve på vårt eget fett på natta.

Personlig fant jeg mye vettugt i hva Marit Kolby sier her, det utfra egne erfaringer. Fra sommeren i fjor har det sklidd ut for meg i henhold til antall måltider og mellommåltider, jeg er utrolig glad i mat, og jeg har gått en del opp i vekt igjen.

Jeg kommer ikke til å kutte ut frokost, for frokosten er den fineste stunden i løpet av dagen sammen med snuppen min. Men det er bare i snitt tre dager i uka da han jobber turnus, de andre dagene hopper jeg over frokost. Så jeg tenker dét er greit.

Fremover nå skal jeg skippe mellommåltider og redusere antall måltider. To måltider om dagen holder, som Marit Kolby sier. Men nå i begynnelsen skal jeg tilbake til 5:2-dietten, faste to dager i uken. Faste funker!! Jeg begynner å bli syk igjen og noe må gjøres. Den tyngste jobben med å redusere vekten er ikke selve vektreduksjonen, men å holde vekten nede. Det å komme i gang er også veldig tungt, men med vår, sol, fortau en kan gå på og at skogen blir tilgjengelig, motiverer.

Hva tenker dere om ernæringsbiolog Marit Kolbys uttalelser folkens?

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWe: Link!!

Følg Bunny på Facebook: Link!!

#faste #nasjonalekostholdsråd #diett #matvett #vektredusering #bunnytrash #bunny

17 kommentarer

    1. Jeg har boka til Marit Kolby og har lest den. Jeg tror på teorien hennes og prøver å følge rådene. Har i hvert fall frokost senere enn jeg hadde tidligere, for å få lengre nattfaste🤗 Og spiser tidligere på kvelden av samme grunn👍

      1. Aaahh.. ikke sant!! 😊 Du tror på teoriene, men det du selv gjør, føler du at det fungerer på noen måte? Mentalt? Fysiologisk? 😊

          1. Jeg ble veldig «kvikk» den tid jeg fastet ihvertfall. Så nå skal jeg ta meg sammen, fra i morgen er det strengt. Takk for innspill Gunna 😜

    2. Synes ernæringsråd er vanskelig, jeg. De nasjonale er én ting, noe bør jeg ikke spise pga diagnoser, eller fordi maten påvirker effekten av medisiner jeg må ha.

      Så jeg har gitt f… Det jeg velger å fokusere på, er rein mat. Dvs. lite ultraprosessert mat, lokal produksjon og sanking. Jeg mener oppriktig at det smaker bedre, og jeg vil gjerne glede meg over maten 😊.

      Du må ikke bli syk, Bunny – så masse lykke til 🥰

      1. De nasjonale henger visst ikke på greip ut fra hva mange av dagens eksperter ytrer. Og enkelte ting har de bare latt være å forske på. Ja, viktig å glede seg over maten, der ligger mitt problem, haha.. jeg gleder meg veldig over mat, ingen matallergier eller sådan, liker alt unntatt blodmat, alt går i hølet. Så kommer dette med diagnoser, og da blir det slik at aktivitet ikke har balanse med kaloriinntaket. Lenge var jeg veldig fin og det ble mye aktivitet, så ble det mindre aktivitet, men matinntak det samme. Så da vet man jo hva som skjer.. nå skal jeg ta grep.

      1. 5:2 er bra, jeg reduserte vekten med 28 kilo på cirka 7 måneder, ble kvikkere både i hodet og kropp. Så nå skal jeg kjøre 5:2 en stund fremover 😜👍🏾

    3. Problemet her, er at dama overhodet ikke kan ha tatt dette med individuelle forskjeller med i betraktningen! Hun har bare dratt alle over en kam, og kjørt på ut i fra hva som i større eller mindre grad kan sies å gjelde for et flertall av befolkningen. – Og når hun kan krone dette her med en yrkestittel, så slutter jo folk seg, som seg hør og bør, å tenke selv, da vi er ‘programert til at ‘de faglærte vet best’..
      Jeg mener.. Liksom ikke all verdens ekspertise kan få meg til å gå med på at 2+2 =5, så er det klart som dagen at dette her ville gått kjepprett tim helvete for meg, – mens det brått vil kunne vise seg livsfarlig for en med spiseforstyrrelser..
      For all del, rådene er sikkert spot on for mange, men det syntes for meg regelrett uansvarlig dersom hun ikke har presisert at dette ikke er å anbefalle dersom… 😉

      1. Joda, dama har skrevet bok som har vært bestselger gjennom hele vinteren. Det jeg har tatt opp i innlegget her er liksom et hint om hvordan nasjonale kostholdsråd, matindustrien og staten håver inn på moms og avgifter med å påvirke oss til overspising. Det er liksom noe som ligger mellom linjene her jeg prøver ta opp.. dama er nok når en tar alle hennes studier, rapporter, bok etc tydelig på at ingenting gjelder for alle – bortsett fra at vi blir lurt fordi matindustrien, staten etc har ingenting på å tjene på fremme matvett.

    4. Fant ut for mange år siden at kostholdsråd fra myndighetene ikke hang på grep! Digger Marit Kolby og har lest masse fra henne. Da broren min var innlagt på sykehus fikk han så og si kun raske karbohydrater til mat, han følte seg bare dårligere og dårligere på den tiden. Men det var visst maten myndighetene anbefalte til diabetikere XDHan faster, spiser langsommere karbohydrater/snart karbo og er fri for diabetes-medisin nå. Jeg synes de må oppdateres, og jeg har stor tro på en lengre nattlig, naturlig faste. Man er liksom så vant med å spise “etter klokka”; frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat. Kroppen får aldri ro

      1. Jeg hadde venninne med leukemi, da lærte jeg mye, her skal de ha i pasienten mat, og de overbeviser veldig med at en må spise og må ha masse næring, her kommer de med næringsshots og whatever.. dypdykker man så lærer man at kroppen tar bedre til seg, får en bedre virkning av medisiner, med en «fastende» kropp, og det gjelder også cellegift. Men mantraet er, ikke hør på andre enn fagfolk. En kan jo da diskutere hvilke fagfolk som er tilgjengelige. For de som sier imot, som vi så iht alt covidrelatert, de blir hysjet ned, kneblet og utstøtt. Man tjener ikke penger på friske folk..

    5. Så sant, så sant! Så mye god, ren mat man kan spise og kose seg med. Mat, og ikke alle slags erstatninger/ etterligninger.

      Tenker også på vegetarianere, noen vil ikke spise kjøtt pga et miljø aspekt. men GUD så mye rart som er stappet i, og reist jorden rundt i disse veggisterdeig, veggisburger/nuggets/smør osv

      1. Jeg var veggis i et år og seks dager. Spiste veldig rent. Så kom dagen jeg sprakk på en lasagne, og jeg blir aldri veggis igjen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg