Løvemunn.

Løvemunn (Antirrhinum) er en planteslekt i maskeblomstfamilien med blomster som ligner de hos torskemunn, men kronen mangler spore. Slekten har cirka 36 arter i det vestlige Nord-Amerika og rundt Middelhavet, men ingen naturlig forekommende i Norge.

Flere arter brukes som prydplanter og særlig prydløvemunn (Antirrhinum majus). Denne arten har tre cm lange blomster som finnes i svært mange fargevarianter, i hovedsak gule, oransje og røde farger, men også hvitt og rosa. I tillegg finnes det sorter som har ulike farger på overleppe og underleppe. Prydløvemunn stammer fra Sør-Europa og er egentlig flerårig, men den dyrkes som ettårig sommerplante her i Norge.

Dette er en praktblomstrende sommerblomst for potte eller bed med vakre, fargerike blomsterspirer. Trives i best i sol og halvskygge i næringsrik og veldrenert jord. Den er også veldig fin som snittblomst.
Gir en Løvemunn langtidsvirkende næring eller flytende næring i hver vanning, så blir det ekstra rik og langvarig blomstring.

Løvemunn har veldig små frø, derfor er det veldig lurt å så denne innendørs, for å ha mer kontroll på frøene, man vil ikke at de skal blåse vekk. Frøene drysses forsiktig på overflaten av noe sammenpresset såjord etter st jorden er gjort våt. Vanner du etter du har fordelt frøene, vil de sannsynligvis bli skylt ut til sidene. Løvemunn MÅ HA godt med lys for å spire, så frøene skal ikke ha jord oppå seg. Dekk med plast og sett på et sted med mye lys og cirka 18-23 grader.

Når frøene spirer kan du gjerne sette de noe kjøligere, særlig hvis du har dårlig lystilgang. Balansen mellom lys og varme regulerer veldig mye av veksten i en plante, hvis den ene er for lav bør den andre være tilsvarende lav. Unntaket er mye lys, som godt kan fungere med lave temperaturer, men ikke motsatt. Når løvemunnene er store nok til å håndtere plantes de enkeltvis over i pluggbrett, hvor hver plante får sin lille jordplugg. Der vokser de videre til det er på tide med utplanting i et grunngjødslet godt drenert bed eller potte.

Løvemunn tåler en god del kulde og kan plantes ut allerede i begynnelsen av april og fram til andre halvdel av juni. Alle planter bør vannes godt før og etter planting. Gjødsle gjerne et par ganger med flytende gjødsel i tillegg til grunngjødselen. Planteavstand ikke mindre enn 25 cm. Husk å herde plantene før utplanting.

Løvemunn kan toppes. Hver gang du topper planten, vil den sette flere sideskudd, men hvert av de skuddene vil bli lavere enn det opprinnelige skuddet. Den vil uansett bli fyldigere.

Løvemunn er en helt super snittplante som er både kjekk og vakker når det kommer til bukettbidning. Den står godt og lenge i vasen, de blekner gjerne i fargen etterhvert, men er nydelige også like før de blomstrer av. Når minst ⅓ av blomsterspiret har åpne blomster kan man høste frøkapsler. Og det er nettopp frøkapslene som gjorde at løvemunn ble dagens plante, for jeg oppdaget hvordan disse kapslene ser ut. Som menneske-hodeskaller 😳

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#løvemunn #snapdragon #bunnytrash #bunny

2 kommentarer
    1. Løvemunn må man ha 😊.
      Me brukar ha 3 stk av varierte farger i eitt bed me kaller benken. Då kan me stå på altanen og nyta dei.
      Me brukar plante dei ut i mai/juni, og dei blømer til longt ut på hausten. Dei har gjerne ein pause i bløminga, før dei kjem igjen for fullt.
      I haust som var, stod dei i full bløming til frosta tok dei, i slutten av okt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg