Krim fra virkeligheten: Eugène-François Vidocq!

God morgen, god morgen og tusen takk til dere som fortsetter klikke inn i bloggen her og lese litt om de historisk kriminelle gjennom tidene..

Eugène-François Vidocq (1775-1857) havnet på gal side av loven allerede som 13 åring. Han ble tatt for innbrudd og tyverier, og satt flere ganger i fengsel opp gjennom ungdomsårene, men han satt aldri lenge og ble kjent som «Utbryterkongen».

I en alder av 14 år drepte Vidocq ved et uhell (kremt) fekteinstruktøren sin. Han rømte hjemmefra for å slippe unna juridiske konsekvenser.

Vidocq sluttet seg deretter til 3rd Dragoon Regiment, en kalvarieenhet i den franske hæren. I løpet av de første seks månedene kjempet Vidocq 15 dueller og drepte flere av motstanderne.

Vidocqs militære karriere tok så en brå slutt da han havnet i konflikt med en overordnet offiser. Offiseren nektet å ta del i en duell og Vidocq reagerte med vold og kjørte knyttneven i offiseren, et lovbrudd som hadde en tung konsekvens: henging. For å unnslippe straff deserterte da 17 år gamle Vidocq fra hæren og rømte hjem.

I 1809 ble han lei av den evige katt-og-mus leken og tilbød politiet å fortelle alt han visste om underverdenen. Han ble deres viktigste informant, en tyster, og to år senere var han blitt leder for Brigade de la Sûreté (Sikkerhetsbrigaden). Det var denne enheten som senere ble utviklet til det franske kriminalpolitiet.

Vidocq introduserte mange nye etterforskningsmetoder. Senere grunnla han verdens første detektivbyrå med blant annet Skottland Yard på kundelista. Den tidligere forbryteren regnes gjerne som kriminaletterforskningens far.

Link: Eugène-François Vidocq (Wikipedia)

Ja, her snakker vi historie, en tysterrotte og voldelig drapsmann som i ettertid blir hyllet og omtalt som en helt. Han er liksom selve inspirasjonen til blant annet detektivhistoriene om Sherlock Holmes. Kunstverk, bøker, teater og filmer er laget inspirert av denne mannen. Men er begreper som «helt» og kriminaletterforskningens «far» riktig måte å omtale han på? Eller passer det seg bedre med «intelligent, manipulativ forræder» og «desertør»?

Link: 84 historier krim fra virkeligheten.

Hva mener dere?

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#eugènefrançoisvidocq #françoisvidocq #vidocq #sherlockholmes #frankrike #krim #historie #bunny #bunnytrash

6 kommentarer
  1. Jeg tror vi kan si at han var heldig, som unnslapp livstid i fengsel eller det som verre er “løkka”. Noen helt, se det vet jeg ikke helt. Han skal ha klapp på skulderen for alt det fikk til etter at han kom på rett side av loven.

   1. Jeg måtte stille meg spørsmålet, kom han på rett side av loven? Kan jo se ut som han greide å ordne seg en posisjon som «fredet». Kall meg kynisk, men jeg tror ikke folk endrer seg slik, når jeg leste meg opp i denne saken så fikk jeg assossiasjoner til hvordan politikere driver på.

    1. Du er inne på noe der… Om vi ser på folk i maktposisjoner før og nå, og går de virkelig etter sømmene så har nok mange av dem holdt på med ting som er langt fra lovlydige. De har bare ikke blitt oppdaget, enda..

     1. De 46 i pendlerboligsaken er vel bare toppen av isberget.. leste du om disse 87 fra en kommunal etat som brukte 560 000 kr for to døgn på hotell, der de brukte 94 000 på prosecco til 7800 kr flaska? Dette er jo å svindle skattebetalere. Saken med Gro Harlem Brundtland , EØS og Synnøve Taftø er det ingen som tør ta tak i..

  2. Heisann, den saken har gått meg hus forbi men skal hente den opp å lese. Nei det er nok noen saker som aldri kommer til å bli børstet støvet av, for det sitter noen mektige personer å sørger for at det ikke skjer.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg