Krim fra virkeligheten: Barthélemy de Chasseneuz!

God morgen fra varmere strøk, vært her noen dager, men krimhistorier fra virkeligheten fortsetter, og absurditetene fortsetter, for er ikke dette absurd, så vet ikke jeg..

Den dømte var en ulv som i en offentlig rettssak på 1600-tallet ble dømt for å ha spist mennesker og husdyr. Rettsprosesser med dyr på tiltalebenken fant sted fra 1200-tallet til langt ut på 1800-tallet. Hovedsakelig i Frankrike, men også andre steder.

I middelalderen kunne dyr bli stilt for retten og dømt til døden. Under rettssakene ble dyrene behandlet som menneskelige forbrytere, og anklaget for de merkeligste forbrytelser: barnemord, sykdomssmitte, plyndring av matlager og så videre. De ble dømt til galgen, til å bli brent på bålet, til å bli levende begravet, eller noen ganger bare landsforvist.

Jeg fant en historie fra  år 1508. Da pågikk det en sak i Frankrike hvor der var en mengde jordrotter som forsynte seg av byggåkrene. Bøndene oppsøkte kardinalbiskopen for hellig bistand, men bønn hjalp ikke, dette var en ikke-sak for Gud. De glupske rottene fortsatte å «stjele» fra byggåkrene og ble derfor stilt for kirkerett i Autun.

En ung advokat, Barhélemy Chassenée, ble hyret inn som jordrotteforsvarer, og det var ingen enkel sak han stod overfor. De geistelige var i harnisk over gnagernes slette moral og oppsetsighet mot kirken.

Chassenée var en snedig kar, og da han ble spurt om hvorfor de tiltalte ikke selv møtte i retten, påpekte han at rottene bodde spredt utover hele bispedømmet, og én enkelt stevning kunne ikke få alle forbryterne til katedralen. Dessuten fantes det presedens for at folk som var blitt stevnet for retten, men unnlot å møte på korrekt vis, ikke kunne dømmes i sitt fravær. Prestene måtte medgi at dette var korrekt og hevet retten. Alle prestene i bispedømmet fikk deretter beskjed om å lese opp stevningen for «sine» jordrotter, men i neste rettsak satt Chassenée atter alene på benken.

Forklaringen denne gangen var at det var umulig for rottene å komme seg trygt til katedralen så lenge kattene lå på lur bak hver busk. Han viste til tidligere saker, der en person som var stevnet, men ikke kunne komme seg til retten uten fare for liv og helse, ikke kunne bli straffet i sitt fravær. Denne gangen ble saken henlagt og rottene gikk fri.

Dette er både latterlig og absurd, men sant likevel. Det foregikk mange slike rettsaker med dyr på tiltalebenken. Ikke alle dyr var like heldige dom disse rottene, de fleste ble faktisk dømt til døden for handlinger deres forfedre hadde gjort i tusener av år.

Link: Barthélemy de Chasseneuz (Wikipedia)

Hva mener dere om dette? Mennesker heter seg å være den mest intelligente livsformen på planeten, men en kan jommen begynne å lure. Middelalder eller nå, så finner man haugevis av historier som tyder på hjernedød virksomhet. Er dere enige?

Link: 84 historier krim fra virkeligheten.

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#middelalderen #forsvarer #frankrike #krim #historie #bunny #bunnytrash

6 kommentarer
  1. Hihi, den så jeg ikke komme… Trodde franskmennene hadde nok av mennesker å dømme, både til fengsel og døden, til at de gadd å bruke tid på sånt tullball. For sett med dagens øyne, og sikkert den gangen også, er det jo idiotisk.

  2. Mennesker heter seg å være den mest intelligente livsformen på planeten, men en kan jommen begynne å lure.
   Ja, når ein ser på dette, så kan ein verkeleg lure. Og når ein ser på all dumskapen i verda i dag, kan ein iallefall lure.
   Av og til lurer eg på om det ikkje hadde vore betre at mennesket og berre hadde instinkt.

  3. Når de i astronomien snakker om intelligent liv fra andre planeter, dør jeg like mye hver gang.. For hva i granskauen er det som gjør at de er hellig overbeviste om at de besøkende har noen interesse av å kommunisere med oss, når det at de har klart å kare seg hit, tilsier en intelligens hinsides vår? For å ha kommet hit, forutsetter nemlig etter alt å dømme at de enten har klart å bøye selve romtiden (hvilket vil si the fabric of space), eller så har de klart å ta kontroll over det som kalles ‘loop holes’, hvilket, kort fortalt er snarveier igjennom universet som for oss enda ikke er stort mer håndfast enn et fenomen fremkommet i form av utregninger basert på Einsteins e=mc2.
   Etter alt å dømme vil disse vesenene være oss så overlegne at det å samtale med oss blir like mye å trakte etter som det vi ville kunne forvente å få ut av samtalen med en gjennomsnitts hamster eller noe 😜
   – Jeg har jo generelt fint lite til overs for egen artstilhørighet, så i mine øyne er vi snarere det mest selvopphøyde av planetens arter enn den smarteste. 😉

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg