Det dukket opp noen bilder av denne på siden min, og jeg syntes rett og slett den var litt artig å se på, litt sånn ‘tøff’ egentlig. Da jeg så navnet på den syntes jeg det var meget passende. Artsnavnet imperialis betyr nemlig keiserlig. I Sverige heter planten Kejsarkrona, det engelske navnet er Crown Imperial, og her i Norge selvfølgelig – Keiserkrone!
Keiserkrone (Fritillaria imperialis) hører naturlig heime i Sørøst-Tyrkia, Vest-Iran, Nordvest-India og Afghanistan. Den vokser blant klipper i steinete skråninger og i buskvegetasjon.
Dette er en høy løkplante med en stor, gul, rund løk, kraftige, stive stengler, kransstilte, lansettformede, spisse blad og oransje, røde eller gule blomster, etter sort. Rabattplante som tåler relativt mye.
Keiserkrone kan bli 80-100 cm høy og har en gul, rund, flattrykt løk som kan bli 10 cm bred. Både løken og hele planten har dessverre en ubehagelig lukt, men fordelen er, det hevdes at lukten skremmer bort vånd/rotter og lignende dyr. Planten har en kraftig, stivt opprett, rødbrun stengel med kransstilte, lysegrønne, lansettformede, renneformede og spisse blad. Mellom øverste bladkrans og blomsterstanden er det et langt stykke uten blad. I toppen av stengelen sitter en rosett med 10-20 grønne, opprette høyblad. Under rosetten sitter 3-5 hengende, klokkelignende, 4-5 cm lange blomster. Blomsterfargen er oransje, rød eller gul, alt etter sort. Blomstring i april og mai.
Ved basis av hvert blomsterdekkblad sitter en kjertel som utskiller en stor dråpe nektar. Disse dråpene har gitt planten en legendestatus. Dråpene som utskilles blir kalt «Marias tårer» eller lignende navn rundt om i verden. En av legendene sier at Keiserkrone var den eneste blomsten som var for stolt til å bøye hodet i sorg ved Kristi korsfestelse. Etter det bøyer den alltid hodet og feller tårer.
Keiserkrone trives best på en lun og varm vokseplass i sol eller lett skygge, i en veldrenert, kalkholdig, dyp og næringsrik jord.
Planten er meget herdig og kan dyrkes over store deler av landet vårt. Den må, den bør likevel, vinterdekkes ute på friland. Den kan overvintre inne i store bøtter eller kasser.
Riktig leggetid for løken er om høsten i september og oktober. Leggedybde er cirka 20 cm og avstand mellom løkene er 20-30 cm. Keiserkrone bør få stå i ro på vokseplassen i årevis. Men dersom planten slutter å blomstre er det nok lurt å grave opp løkene på sensommeren eller høsten, gjødsle jorda godt og plante dem på nytt med en mer egnet avstand.
Keiserkrone formeres med småløkene som dannes ved basis av morløken. Småløker kan settes i potter, kasser, benk eller bed om sensommeren eller tidlig på høsten.
Tøff som denne er så er det viktig å vite at alle som er i kontakt med planter fra denne slekten (fritillaria) bør vise forsiktighet, da plantesaften kan virke irriterende på hud- og slimhinner. Greit å ha denne planten hvor små barn ikke leker eller oppholder seg!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#keiserkrone #bunnytrash #bunny
nydelige er den ,husker jeg så den i en hage da barna var små ,men aldri kjøpt den selv ,jeg må ha ting som er røffe om vinteren så jeg slipper å ta inn så mye eller dekke til
Yupp Yupp, det er nok det beste å tenke slik i Norge 😜🐰
Kjempeflott 🤩.
Sidan den lukter litt stygt, tenkte eg at det kunne vore passande blomar å ha i skråninga ned mot vegen 😂. Det er utafor hekken, og der brukar ikkje blomane våre få stå i fred. Både snøklokker og påskeliljer verte hausta av folk som går tur forbi her. Deisse hadde kanskje fått stått i fred, iallefall om folk fekk etsing på henda om dei plukka dei.
Det er ikkje ungane som plukker, men vaksne folk som legg søndagsturen utover “Solkysten” 😡.
Voksne folk er de verste.. 🤪🐰
Ja, det er jo vikteg å gå framom med eitt godt føredøme 😜.