Julereisen. Kapittel 19: Julemiddager!

Underveis i bloggen, hist og her i disse kapitlene jeg har postet fra og med første desember fram til i dag så har julemat vært nevnt, altså julemiddager, henholdsvis pinnekjøtt, juleribbe og lutefisk. Så da er det vel på tide i dag da å slenge inn noen oppskrifter på god julemat!


Pinnekjøtt med kålrotstappe til 4 porsjoner!

Jeg liker pinnekjøtt lagd på «gammeldags» vis, som mine besteforeldre gjorde da jeg var barn. Plukket og hentet bjørkepinner selv og hadde lagvis nederst i kjelen med kjøttet over sammen med litt gulrot, løk og purre. Synes det er kjempegodt, men å koke i hjemmelaget buljong er også godt, og heller dét enn å bruke pinner fra butikkene å koke på, eller andre rare løsninger. Hente bjørkepinner selv er en jobb ihvertfall her vi bor, en skal bruke en del, og barken må fjernes fra pinnene.. så.. ja.. her kommer en god oppskrift på pinnekjøtt kokt i buljong:

1,5 kg pinnekjøtt

En halv persillebunt

En halv timiankvist

En halv persillerot

En halv jordskokk

En halv skorsonerrot

En halv løk

En halv gulrot

En halv purreløk

En halv teskje einebær

Og en liten bit sellerirot (40-50gr).

🐰

Kålrotstappe:

1 kg kålrot

150 gram smør

En kvart teskje hvit pepper

Og en liten pinch cajennepepper.

Pinnekjøttet legges i vann og bløtes ut i tolv
timer til ett døgn. Da blir vannet til kraft og kjøttet får best mulig smak og konsistens. Selve kokeprosessen ta et par timer, noen ganger mer, avhengig av tykkelsen på stykkene og hvorvidt en koker i buljong eller damper på pinner i bunnen av kjelen. En må smake og kjenne på teksturen i kjøttet underveis. Kokes det for lenge, blir det tørt og trist.

Pinnekjøttet kokes direkte i buljongen laget av alt det nevnte ovenfor.. altså løk, gulrot, purreløk og så videre.. da i en drøy time.

Så kan en legge oppi og koke grønnsaker som skal serveres sammen med pinnekjøttet, altså kålrot som er skrelt og skåret i skiver, sammen med kjøttet. Kålroten er ferdigkokt etter cirka 10 minutter og tas da ut av kasserollen og i en egen kjele med smør, hvit pepper og cajennepepper. Så moser en det hele til stappe og holder den varm inntil kjøttet er ferdigkokt.

Server pinnekjøttet og kålrotstappen med en saus laget av kokekraften som er jevnet med litt maizenna/mel, samt kokte poteter. Jeg liker mandelpotet!

Et annet alternativ fremfor å måtte kjøpe en bunt av ditt og datt for å lage buljong å koke i er å kjøpe ferdig grønnsaksbuljong, for eksempel suppebuljong på glass fra Maggi. Og kålrotstappe i pose fra Toro (tilsatt litt malt pepper) er også godt, hehe..

Illustrasjonsbilde «Pinnekjøtt» hentet fra Aperitif.no

Juleribbe!

Bruk helst en fersk tynnribbe med bein sier dem, men jeg bruker billig fryst ribbe kjøpt på taxfree mellom Sandefjord og Strømstad, haha.. Bare finn en ribbe med fett og styr unna magre ribber sier nå jeg. Ja ja, litt vanskelig å se når den er frossen, men ribber er oftest feite, ikke tenk så mye på dét.. folk er vanligvis mer opptatt av svoren på ribben enn noe annet, jeg synes også dét er viktigere, og jeg mener svoren blir like bra på en frossen ribbe som en fersk, hvis en ikke fullstendig kødder det til og bruker for lite salt.

Ferdig tint eller fersk, ribbe rutes rett oppover og bortover (hvis den ikke er kjøpt ferdigrutet) krydres med salt og pepper to dager før steking. MYE salt på svorsiden. Her har jeg dritet på draget mer enn én gang, for det tok sin tid før jeg skjønte at det er saltet som hjelper svoren til å «poppe». Så med det sagt, når en innbiller seg å hatt på nok salt, så smeiser man på med enda litt til. Jeg bruker bare litt salt på kjøttsiden. Ribben legges så med svorsiden ned, på et helt flatt underlag i to døgn. Skal stå kjølig da. Jeg setter den i kjøleskapet.

Når ribben skal tilberedes snur man den slik at svorsiden er opp og legger den i en langpanne med en liten forhøyning med sølvfolie («ribberist») midt under. Her er det nøye at det er skjært ned i svoren også i kantene, og at kantene heller nedover slik at fettet får renne av under stekingen.

Ha en halvliter vann i langpannen, og dekk så hele ribben/langpannen med sølvfolie. Litt løst. Når ovnen er ferdig oppvarmet til 250 grader på varmluft kan en ha ribben i ovnen og la dampe i én time. Fjern så folien etter en time og skru ned varmen til 200 grader. Stek til ribben er ferdig, cirka 1 og 2 timer, alt etter hvor mye fett det er under svoren og hvor godt du har saltet den. Husk salt er viktig her for å få sprø og fin svor, beregn god tid på prossessen, ribben skal hvile en liten halvtime før servering!

Tilbehør til ribben bestemmer en selv. Vi bruker å ha medisterkaker (snuppen min bruker lage disse), julepølse (kjøpt ferdige), surkål/rødkål (ett fett for min del, kjøper billigste ferdiglaget), erterstuing (pose fra Toro) og mandelpotet. I tillegg saus laget av fettet og krafta til ribben. Vi bruker også ha rosenkål, skjønner ikke helt hvorfor da ingen av synes det er særlig godt, haha.. men litt tyttebærsyltetøy gjør seg.

Illustrasjonsbilde «Juleribbe» hentet fra Aperitif.no

Lutefisk!

Jeg luter ikke fisk selv, bare så det er sagt, jeg kjøper ferdig lutet på matbutikk!

Lutefisk er tricky, for her handler det veldig mye om kvaliteten fra produsentene. Da jeg gikk kokkelinja på skolen var jeg med på masse tilstelninger med kokkelauget nordpå. Kvaliteten på lutefisk kan være så variert at det er hinsides, og den produsenten som leverte lutefisken som var så fast og fin i fjor, den samme kan være helt flytende for så og forsvinne i vannet dette året.

Jeg beregner 750 gr lutefisk per person, en må beregne over 500 gr.

Utrolig mange får servert lutefisk som ikke er som den skal være, og da faller den ikke smak og folk vil ikke gi denne retten en ny sjanse. Da går de resten av livet og sier at de ikke liker lutefisk. Deres tap, lutefisk er en helt fantastisk god og smakfull rett og opplevelse når den er som den skal være!

Så her må en bare velge ut fra produsenter en har tillit til, eller følge med på slike smakstester som bruker være i Dagbladet etc når julen nærmer seg.

Tilbereding av kokt lutefisk (bruk rustfri kjele):

01). Legg lutefisk skåret i litt store stykker i kaldt vann cirka 30 minutter før koking.

02). Deretter legges  fiskestykkene direkte i kokende vann som er tilsatt 50 ml (0,5 dl) salt per liter vann.

03). Kok opp, trekk kjelen til side og skum godt av.

04). La fisken trekke i 10 minutter.

Dampkokt lutefisk:

01). Legg fiskestykkene i en kald kjele i ett lag.

02). Dryss over 10-20 gram (1/2-1ss) salt per kilo fisk. Tilsett 100 ml (1dl) vann, legg på lokk og sett kjelen på svak varme.

03). Vannet trekker raskt ut av fisken.

04). Kok opp og la den trekke i 5-10 minutter.

Kokt i stekeovn:

01). Legg fisken med skinnsiden ned i en rustfri form.

02). Dryss salt over som i metode nummer 2.

03). Dekk fisken med aluminiumsfolie og la formen stå i varm stekeovnen ved 200 °C i cirka 40 minutter.

Dere kan tro jeg ble forbauset da jeg gikk kokkelinja og var med kokkelauget på diverse lutefiskpartyer. Utrolig mye forskjellig ble servert som tilbehør til maten, gjerne utfra geografi. Forskjellige steder i landet har forskjellige tradisjoner. Vi snakker sennepssaus, og revet brunost, som var helt nytt for meg. Og ikke minst lutefisk med sirup. Tross alt jeg fikk teste, så holder jeg meg til hva jeg selv vokste opp med, synes det er best.

Så jeg serverer lutefisk med ertestuing, godt stekt bacon med masse baconfett og kokte mandelpoteter.

Illustrasjonsbilde «Lutefisk» hentet fra Aperitif.no

Juledessert, altså superenkel oppskrift på riskrem og rødsaus finner dere hvis dere klikker på linken under:

👉🏽 Juledessert 👈🏽

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWe: Link!!

Følg Bunny på Facebook: Link!!

#jul #julemat #ribbe #juleribbe #kålrotstappe #pinnekjøtt #lutefisk #dessert #bunnytrash #bunny

8 kommentarer
    1. Så godt å lese oppskrifter uten dikkedarier. Nå skal jeg altså peise på med mye mer salt på ribba enn før. Flott og kul blogg. God jul.

      1. Nå er ikke jeg noen matblogger, men heller en blandet blogg med mye forskjellig, enkelte finner bloggen provoserende, mens andre ser at dette er rett fra levra. Ingen er enig i alt. Men siden jeg selv er utdannet kokk og veldig glad i mat, så kan det dukke opp litt digg å putte i munnen innimellom 😜 takk for fin kommentar, velkommen innom igjen, og riktig god jul til deg 🐰

      1. Blir ribbe her på julaften, med julepølser og medisterkaker.. resten av jula kan ny på litt forskjellig. Tenker det blir noen turer til Evo på meg i januar 🙈🐰

    2. Ja her var det litt av kvart 😊.
      Leste nøye igjennom, men fann ut at eg held meg til slik eg har laga det i alle år 😜. Det er noko med tradisjon og jul og slikt 😊.
      Berre eitt lite tips til Toro ertestuing. Ha i ein god klatt smør, og litt malt muskat. Det gjer seg.
      Til lutefisken bruker eg nesten det same som deg, men har byta ut eftestuingen med ertepurè. Då koker eg kjapt frosne selskapserter, skirer av, har i litt fløyte, smør, muskat, og salt.
      Til pinnekjøt, bruker me berre poteter og gulerøtter, og kålstuing som saus. Og sjølvsagt rørte tyttebær.
      Sidan me ikkje fekk tatt turen til Sjåk i år, og henta tyttebær, så vart det frosne bær frå Eldorado. Funka godt det og 😊.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg