Jeg våknet trist i dag: morgentristhet.

Jeg våknet trist i dag. En følelse som sier seg selv ikke er god, trist betyr jo rett og slett vond følelse. Altså, tristhet er den vonde følelsen som kommer når du har mistet eller er i ferd med å miste noe som er viktig for deg. Du kan nesten se på det som et slags indre rop etter å få tilbake eller holde fast i noe som er viktig. Jeg ble sittende å undre meg, er jeg trist fordi jeg føler at det kommer noe som ikke er bra? Er det kroppen og sinnet mitt som forbereder seg på noe?

Jeg bestemte meg for å søke litt på temaet om å våkne med denne følelsen av tristhet. Morgentristhet. Og jeg fant at det er mange som sier at de opplever tristhet om morgenen, mer enn på noe annet tidspunkt på dagtid faktisk. Det er leit tenker jeg, å starte dagen på sådan måte er jo absolutt ikke noen god start.

Jeg leser også at noen ganger kan morgentristhet være spesielt alvorlig, og kan til og med være et tegn på alvorlig depresjon. Når dagen skrider frem, vil personen begynne å føle seg bedre. Om kvelden, for eksempel, føler de kanskje ikke engang tristhet. Det er jo en liten trøst at tristheten er forbigående. Men om en er trist fra en våkner, og følelsen ikke gir seg før på kvelden, så har en jo ikke noen bra dag.

Men så finner jeg at morgentristhet også blir kalt «morgendepresjon» og det er jo veldig spesifikt. Veldig forskjellig fra andre typer depresjon ihvertfall. Hovedkarakteristikken er at tristheten bare forekommer de første timene på dagen, og i noen tilfeller er morgentristhet ikke direkte relatert til depresjon, men snarere en konsekvens av andre årsaker. Samtidig kan det i andre tilfeller ikke bare være en forbigående følelse av tristhet om morgenen, men heller kan være en del av en mer alvorlig lidelse.

I henhold til hva vitenskapen har etablert, skyldes tristhet om morgenen i utgangspunktet minst én av tre faktorer: depresjon, dårlig søvn og inntak av alkoholholdige drikker.

Når det gjelder depresjon:

Dette er når tristhetfølelsen, altså depresjonens symptomer er sterkere på begynnelsen av dagen, like etter at personen våkner. Man kan føle seg uinteresserte, umotiverte og tomme følelsesmessig, og disse følelsene forsvinner ikke. Når dagen går, kan disse symptomene imidlertid bli mindre intense, selv om de kanskje ikke forsvinner helt.

Når det gjelder søvn:

En kan føle tristhet om morgenen pga dårlig nattesøvn. En har kanskje sovet litt, men hvilen var ikke nok rett og slett. Kravet for søvn er ikke fullendt, og det kan være at en har noen helseproblemer som ikke lar en sove ordentlig. Eller kanskje en har blitt forstyrret under nattesøvnen.

Når det gjelder alkohol:

Følelsen av tristhet også dukke opp når en har drukket alkohol kvelden før. For det første vil alkohol virke beroligende, men senere vil det påvirke søvnsyklusen og forstyrre den om natten. På den annen side påvirker alkohol også nervesystemet negativt, og en kan føle disse effektene neste morgen.

Av alle de forskjellige årsakene er det mest komplekse når det skyldes depresjon. Dette er en tilstand som krever profesjonell oppmerksomhet fordi det kan være et tegn på en lidelse eller begynnelsen på en. De viktigste symptomene på morgendepresjon er følgende:

Depresjon har gjerne en rekke andre symptomer, som vanskeligheter med å puste eller komme seg ut av sengen. En kropp som virker ute av stand til å bevege seg. En kan ha problemer med å sovne om kvelden eller å våkne flere ganger i løpet av natten, noe som kan være et tegn på at kroppen produserer mer kortisol om natten, noe som betyr mer natteangst og problemer med å hvile.

Så er det noe som heter Hypersomni. Noen mennesker føler behov for å sove mer enn normalt, uten en åpenbar grunn. Dette kan være et symptom på depresjon, selv om det kanskje ikke alltid er tilfelle.

Å spise for mye eller for lite, spesielt om kvelden, kan være et tegn på at humøret ikke er som det skal. Uregelmessige spisevaner, det at man er «fysen» om kveldene kan ha underliggende årsaker man bør være litt oppmerksom på. Det samme med mangel på konsentrasjon, irritabilitet eller følelse av frustrasjon. Tap av interesse for de tingene du vanligvis liker å gjøre og en følelse av tomhet er også symptomer.

Om følelsen av morgentristhet er veldig intens eller hyppig, kan det være verdt å oppsøke lege. En av fem personer som lider av depresjon, har også en slags søvnforstyrrelse. Du kan også finne ut om en annen helsetilstand som påvirker hvilen din.

Hvis noe bekymrer, eller hvis en hele tiden opplever følelser av uinteresse og håpløshet, kan det hende at en trenger psykologisk hjelp. Jo tidligere en skaffer hjelp, jo bedre. Bortsett fra disse forslagene, er det også bra å dyrke gode søvnvaner, for eksempel å legge seg og våkne til samme tid hver dag. Gode vaner kan bidra til å få nok hvile.

Ved gjennomgang av årsaker og symptomer så kan jeg utelukke alkohol, og jeg tror ikke det er en påbegynnende depresjon jeg har. Jeg har hatt depresjon tidligere i livet, men vet også at en kan ikke utelukke på et så tidlig stadie. Jeg våknet trist i dag, men jeg våknet ikke trist i går, og vet jo ikke hvordan tilstand jeg våkner i morgen.

Det jeg vet er, og jeg tror kan være årsak til at jeg våknet trist i dag, kan være at jeg tar inn forvarsel på noe som kommer, eller så har det med søvnen min å gjøre. Jeg har Obstruktivt søvn apné syndrom (Osas) som har medført ekstremt antall pustestopp ved nattesøvn. Ved vektreduksjon har dette blitt bedre, men i år har jeg gått opp en del i vekt igjen. I tillegg har jeg utmattelsessyndrom og lavt stoffskifte. Tenker dette er faktorer som spiller inn. Er ikke første gang jeg har våknet trist, men det er lenge siden.

Hvordan er det med deg da? Har du opplevd morgentristhet? Setter veldig pris på innspill om erfaringer og sådan rundt tema. Takk på forhånd 🐰

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#morgentristhet #morgendepresjon #depresjon #sykdom #følelser #vondefølelser #psykologi #psykiatri #psykiskhelse #mentalhelse #helse #bunnytrash #bunny

12 kommentarer

      1. Så da er du trist minimum 14,3 prosent av uken, og det vedvarende over tid? Er dette noe du har tatt videre til psykolog eller psykiater? Kognitiv behandling? Psykiske lidelser er ikke noe man skal spøke med, men bør heller tas alvorlig 🐰

    1. Det kan rett og slett være av noe du har drømt, om du husker det eller ikke. Jeg pleier kjenne etter hvordan jeg har det på innsiden når jeg våkner og jeg husker ofte det jeg har drømt. Da samsvarer ofte det med om jeg er trist eller glad

    2. Jeg kjenner meg igjen i mye av det du skriver her. Et veldig godt innlegg, forresten! Jeg kan kjenne på en tristhet eller tomhet om morgenen, og det er nok derfor jeg har problemer med å komme meg opp. Energinivåret er lavt og har jeg planer senere den dagen, har jeg egentlig bare lyst til å avlyse. Alt føles som et ork. Utover dagen kommer det seg og på kvelden kan jeg plutselig ha en voldsom energi. Skal sies at jeg også har lavt stoffskifte og en tilbakevendende depresjon. Heldighvis er det ikke slik hver morgen da. Klem

      1. Det er tungt når det blir slik. Samtidig så er jeg jo slik at jeg avlyser jo ingenting, jeg stiller om jeg går i bakken underveis. Er «tung» enda, men lager laks med pasta og ostesaus som jeg skal gratinere. Kanskje etter middag letner det. Takk for at du delte Vibeke, ha en fin ettermiddag og kveld 🥰🐰

    3. Det skjer at eg våkner trist, ingen god følelse! Hvis eg planer den dagen eg våkner trist, gjerne kjekke planer som eg har gledet eg meg til tenker eg gjerne; “Faen og, måtte eg være trist akkurat i dag! Humøret blir ikke bedre av det…” Men, som du sier så bedres det utover dagen. Det eg HAR funnet ut det siste året, spesielt etter at eg fikk meg Garminklokke er at hvis eg sjekker klokka å ser på stressnivået mitt gjennom natten så er det som regel en slik morgen eg våknet trist, eller i dårlig humør. Dvs at eg garantert har drømt noe om natta, eller at eg lå å grublet på noe lenge…før eg sovnet kvelden før. Uansett grunn så er det visst ingen god følelse å våkne med.

      Håper det er noe forbigående med deg og at ingenting trist skal skje <3

      Lag deg en fin kveld i allefall 🙂
      Klem Vibbe 😀

      1. Takk for innspill og gode ord. Skal lage meg en fin kveld. Hvert øyeblikk er er formen min ferdigstekt i ovnen ostegratinert laks og pasta i ostesaus. Her blir det mye ost skjønneru 🥰🐰

    4. Ja, har nå dager da jeg ikke orker å være menneske som jeg kaller det, da blir det pysj dagen lang og lite annet som foregår.

      Men er enig med en overfor her som nevnte drømmer, ugh, har våknet etter en trist drøm og da er det lett for å være trist ved dagens start også.

      Været kan også spille inn, dritt vær ute = ofte dritt vær inne på en måte

      Mental helse er viktig!

      Klem til deg

      1. Ja mange mener drømmer kan spille inn. Når jeg husker drømmene mine så kan jeg se medvirkende årsak, men husker ikke døyten av drømmene fra i natt. Mental helse er viktig ja, helt klart, takk for dine ord 🥰🐰

    5. Min kommentar til en som delte artikkelen din på gruppen Venner av godt humør https://www.facebook.com/groups/319249968279153/

      Et av tipsene er å få tankene vekk og over på noe som måtte kunne gi fornyelse av tankene. Dette er noe av fokuset mitt når jeg velger bilder, videoer og morsomme historier. Gruppen her er altså ment å kunne være et avbrekk fra mye av det som måtte være ille i verden og i hverdagen. Her kan en kan finne noe som er vakkert, originalt, rart, sært, morsomt, inspirerende ..
      Når hodet trenger å analysere problemene som verst, da kan du bruke tiden og energien på å gjøre andre aktiviteter. Du kan gjøre fysisk aktivitet som å danse til musikk eller løse andre utfordringer. gjøre hverdagslige aktiviteter gulvvask, rydding og systematisering av papirer og rot som måtte omgi deg, slik at du får færre utfordringer som du må løse.
      Gå gjerne en tur, gjerne i naturen. Å gå og gå er en måte å få kroppen i gang. Underbevisstheten behandler uansett utfordringene. Å bruke kroppen gjør at du kan gjøre for å bruke energien til å bygge kroppen opp, i stedet for at den kanskje brukes innad til å bryte seg ned med frustrasjoner, sinne mot andre eller mot seg selv. Hvis stress, sinne eller frustrasjoner gjør seg gjeldende, da kan tung fysisk aktivitet være en måte å få utløp for dette. Å gjøre seg skikkelig sliten, kan være en måte å gjøre seg trøtt, og slik hjelpe for å få sover. Søvn er viktig for fornyelse. En venn av meg som gikk bort for noen år siden, var bevegelseshemmet og plaget med smerter. Han måtte helst trene tre timer om dagen for å få sove skikkelig.
      Variasjonen mellom aktivitet, trening, belasting kontra hvilke, søvn og fornyelse eller å lade opp batteriene er viktig. Hvis du ikke får tid eller mulighet til å bygge deg opp igjen, da vil dette være en kilde til å kunne bli utbrent, utkjørt, føle deg utilstrekkelig, nedstemt og deprimert. Da bør du forsøke å redusere på den belastningen som er skadelig, slik at den blir på et nivå som fungerer for deg. Enkelte kan ha nytte av meditasjon, yoga, eller andre avslappingsteknikker.
      Prøv å finne på noe for å gjøre godt for eller å glede andre.
      Hvis du skulle ha noen som er gode lyttere, og som forstår utfordringene, og som kan støtte, da er du heldig, men det er også mulig å hjelpe seg på egenhånd. Enkelte har bearbeidet indre utfordringer med ekspedisjoner alene ute i naturen.
      Reduser ambisjonsnivået. Aksepter deg selv også selv om du presterer lite eller ikke så bra. Ikke sammenlign deg med andre. Det er du selv som må avgjøre hva som er best for deg. Hvis du er langt nede og ikke føler for å gjøre noe, da bør du se på enhver prestasjon eller tiltak som en forbedring og en suksess.
      I en bok jeg har lest var det anbefalt å ta opp en ny hobby hver måned. For noen kan slik fornyelse være løsningen. For andre kan det å gjøre mer monotone aktiviteter være det som gir trygghet. Fornyelse eller mestring gi de impulsene som gir resultater.
      Det er altså viktig å komme i gang med noe. Hvis du stanger hodet i veggen da kan du prøve å finne en dør. Hvis du klarer et skritt, da klarer du ventelig et til. Et skritt av gangen., slik kan og bør du fortsette å gå. Da bearbeider ditt indre dine utfordringer. Fortsett å gå, eller bare å gjøre noe, og lykke til på vandringen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg