Hvordan glede seg for andre?!

Jeg leste et innlegg i «Frodith»-bloggen i går. Temaet var glede. Det å glede andre. Glede og egoisme. Om det å glede andre egentlig er en egotripp?

Frodith skriver: «Jeg sitter her og er i det litt filosofiske hjørnet…Det gjelder glede. Det finnes mye som er sagt om glede, og det er ganske liklydende egentlig». Deretter henviser hun til noen sitater.

«Den største gleda ein kan ha, det er å gjera andre glad» – Mikael Aksnes

«Den som bringer solskinn inn i andres liv, kan ikke holde det borte fra seg selv» – J.M. Barrie

«Gleden er som et lys – tenner du det for andre, faller skinnet tilbake på deg selv» – Carit Etlar

Frodith skriver videre at hun synes det er rart med slike ord… at det er rart med ordtak og setninger som man i utgangspunktet ser på EN måte, men som man etter litt tanker PLUTSELIG får en ganske annen betydning.. hun fortsetter med å si at hvis man ser på disse sitatene så tenker man vel kanskje at folk er imponerende uselviske, altså lite fokusert på seg selv. Man tenker kanskje at det står jammen respekt av folk som er så opptatt av å glede andre, at DET er den største gleden liksom. Null fokus på seg selv osv…

Men så.. om man så leser sitatene en gang til….og tenker seg bittelitt om….hvor uselvisk er gjerningen da? Hvis det å gjøre ANDRE glad egentlig gjør DEG mest glad, er det ikke egentlig da en egoistisk handling? Sånn i sinnet i det minste? Man gjør det egentlig for å glede seg selv liksom??

Til slutt kommer Frodith med følgende: «Jeg liker å tenke gjennom saker og ting, og sette litt annet lys på det. Men jeg tenker at selv om det bakenforliggende motivet egentlig er å selv bli glad, så spiller det jammen ikke så stor rolle hvis resultatet av handlingen er at andre blir glad i samme slengen..»

Jeg samtykker i denne konklusjonen, utrolig bra sagt!

Men så blir jeg selv sittende å filosofere videre. Jeg begynner å tenke på dette med å glede seg på andres vegne. Jeg har merket meg at når folk blir glade for noe, gleder seg over noe, og deler det, så blir gleden veldig ofte besvart med misunnelse og surmagede kommentarer.

Det er normalt å være misunnelig, likegyldig overfor eller til og med å virkelig mislike at andre har det bra. Mange mennesker har tydelig vanskeligheter for å være glad for andres lykke og glede.

Hvorfor?

Vel, for meg tyder dette at vedkommende har et underliggende problem.

Dårlig psykisk helse..?

Du som leser her nå har kanskje selv lagt merke til at når noen kommer med gode nyheter, føler du deg kanskje litt dårlig over det. Eller kanskje du har sett dette skje med noen andre?

I et øyeblikk kan du eller vedkommende oppleve sinne, misunnelse, urettferdighet og andre negative følelser. Det er forventet at man vil dele andres glede over den gode nyheten, men det er en usynlig styrke som for bare et sekund hindrer en i å være virkelig glad på andres vegne.

Tenk over hvorfor?

Denne tendensen til å føle seg irritert over andres lykke og velvære er på en måte dysfunksjonell sosial oppførsel. Dessuten kan depresjon påvirke ens forhold til andre. På samme måte er også lav selvtillit assosiert med dette. Lav selvtillit gjør det mer sannsynlig at en legger merke til hva andre har, som en selv ikke har. Selvfølgelig kan det å tenke på denne måten ha en negativ innvirkning på enhver omstendighet som innebærer å huske hva en angivelig, mangler og hvor ille en føler seg med seg selv.

På den annen side er direkte fiendtlighet relatert til misunnelse. Denne følelsen er bindeleddet mellom en ødelagt affektiv tilstand og tendensen til å negativt verdsette det andre har. En bruker sammenligning med andre for å måle sin egen suksess, hvor en selv er i livet, hva som gleder en, og hvor ofte en er glad og opplever lykke.

Jeg MÅ si..

Folk burde være flinkere å gå inn i seg selv, se seg rundt, verdsette, være mer takknemlig for for det en har. En må bli bevisst over at ens egen verdi avhenger ikke av andre. En bør heller finne inspirasjon i andres lykke fremfor misunnelse og sjalusi. En bør lære seg å skjønne at det er mer enn nok plass til alles lykke. Sjalusi og misunnelse er intet annet enn usjarmerende, vær heller glad på andres vegne!

Alt i alt bunner dette i en selv. Når en ikke kan glede seg på andres vegne, når en kommer med surmagede kommentarer, viser sin sjalusi, opptrer litt sånn fiendtlig så viser en at en har lite lykke i eget liv.

Hva med å gjøre noe med dette?

Still deg følgende spørsmål: Hvordan kan du være lykkelig for andre hvis du ikke har funnet din egen lykke? Hvordan kan du glede deg på andres vegne når du ikke verdsetter hvem du er og hva du selv har?

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWe: Link!!

Følg Bunny på Facebook: Link!!

#glede #lykke #sjalusi #misunnelse #egenverdi #fiendlighet #verdsettelse #selvtillit #mentalhelse #psykiskhelse #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Ja, mange som blir sjalu eller misunnelig når andre har det bra eller gjør noe bra. Jeg opplever heldigvis ikke så mange sure kommentarer, verken på jobb, privat med venner eller her på bloggen. Glad for det altså. Hva folk TENKER er en annen sak. Og jeg tenker jo selv at jeg er litt misunnelig eller sjalu av og til på ting og tang, men jeg har også lært meg til å tie innimellom. For man trenger ikke å SI alt man tenker. Noen ganger er det bare ikke “min tur”, så da må man smøre seg litt med tålmodighet, holde kjeft og tenke at en annen gang er det kanskje meg. Og så glede seg med den det gjelder. Enten det er lønnsforhøyelse på jobb, invitasjon til et eller annet eller noe i forbindelse med blogg. 🙂 Så bra jeg ga inspirasjon til litt videre filosofering 😀

    2. 🎯 Igjen ein innertier frå Bunny.
      Eg skal ikkje seia at eg ikkje ynskjer meg ting eg ikkje har, for der er mykje eg kunne ha tenkt meg å hatt, men i staden for å sutre over at eg ikkje har råd til den båten eg har lyst på, så har eg lært meg å glede meg over den eg har, og då kan eg og glede meg over at andre kan kjøpa den båten dei har lyst på. Det fylgjest ofte åt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg