Hils på Eddie – Norges største!!

Dette innlegget spant seg ut fra at en morsom venninne og medblogger «Gryende» i går postet et blogginnlegg hvor hun hadde tatt bilder av flere edderkopper og fortalte om sin fobi mot disse. Jeg er veldig klar over at mange har en fobi (frykt) for disse, og jeg skjønner ikke helt hvorfor. De er jo snille, nyttige og kule. Enda mindre skjønner jeg «Gryende» sin fobi, for hun er ei sånn «megabitch» som kan møte på ei sint bjørnebinne med barn, som går til angrep, og «Gryende» ville bare sagt til bjørnemor «du kan bare pelle deg et annet sted å vifte med labbene og brøle, for slik adferd gir jeg flatt faen i, skjerp deg!»

Anyways, det kryr av edderkopper på kloden. Det finnes mer enn 45000 ulike edderkopparter, og over 600 av dem finnes her i Norge. De mest vanlige i her i landet er: Korsedderkoppen, Langbeinedderkopp, Stor husedderkopp, Husmuseedderkopp, Sebraedderkopp, Kjelleredderkopp, Brun husedderkopp og Myredderkopp. Dessuten kan du finne ‘svarthvit bartrespringer’ i det norske landskapet.

Det strides om hvilken edderkopp som er størst. Hvis en søker vil en noen steder bli fortalt at Myredderkoppen er størst, andre steder finner en at Stor husedderkopp er størst. Sistnevnte er uansett én av de største, og siden det er den og husedderkopper generelt, som i de aller fleste tilfeller kommer på besøk inn i hjemmene til folk, så kan jeg fortelle litt om den og sin litt mindre slektning her.

Stor husedderkopp er som nevnt en av våre største edderkopper, muligens den største. Hunnens kropp er inntil 18 millimeter lang og hannens kropp er inntil 14 millimeter, og da smalere enn hunnens. Beina er meget lange, og hannens bein er lengst. Diameteren til hele dyret fra forbeinspiss til bakbeinspiss kan være hele 11 centimeter. Edderkoppen virker derfor meget stor, men hellandussan, den er jo ikke det.

Stor husedderkopp løper rykkvis meget fort, 1/2 meter per sekund. Så har man vanlig husedderkopp som er mindre; hunnens kroppslengde er inntil 10 millimeter og hannen sånn inntil 9 millimeter.

Husedderkoppene er matt brune. Bakkroppen har et karakteristisk mønster med veksling mellom vinkelformete lysebrune og nesten svarte flekker på hver side av midtlinjen. For sikker artsbestemmelse av de to husedderkoppartene må man se på detaljer i hannens palper eller detaljer i hunnens kjønnsåpning.

Et godt kjennetegn på den familien husedderkoppene tilhører, traktedderkoppene (Agelenidae), er at de lengste spinnvortene er toleddet (krever god forstørrelse i lupe).

En liknende stor edderkopp i kjellere og andre mørke, fuktige rom er kjelleredderkoppen (Meta menardi). Til forskjell fra husedderkoppene er den mørkt sjokoladebrun og blank. Så vet dere det.

Husedderkoppene bygger store, horisontale, matteformete nett i hjørner på kjellere, garasjer, uthus eller andre bygninger, under kumlokk eller andre beskyttete steder. De liker å ha det fuktig, men nettet må stå fritt for regn. Innerst i hjørnet ender nettet i en tunnelformet spunnet trakt der edderkoppen sitter og gjemmer seg. Over nettet er det et virvar av tråder uten klister. Flygende insekter treffer sperrebeltet og styrter i matten. Edderkoppen løper deretter ut og avliver byttet med et giftig bitt.

Hvis det blir matmangel, vil edderkoppen oppgi nettet og bygge et nytt. De kan også invadere nett til unge edderkopper, drepe disse og bygge videre på det.

Stor husedderkopp er kjent for å bli gammel, i hvert fall tre år, men i noen tilfeller oppgis 7–8 år. De blir kjønnsmodne i sitt andre leveår. De kjønnsmodne hannene legger om høsten ut på vandring for å finne en hunn å pare seg med. Såfremt han ikke er homo da. Om han lykkes, så lever han sammen med henne i noen uker, parer seg flere ganger, og finner kanskje også mat i hennes fangstnett. Det er mulig at han da kan få energi til å oppsøke andre hunner.

Etter paringen legger hunnen cirka 50 egg fordelt på tre til fire linseformete spinn nær det traktformete skjulestedet og kamuflerer dem med støv, matrester i form av utsugde insekter eller annet.

Så til den store finalen her. Husedderkoppene er våre venner, de er hyggelige og kule nyttedyr som holder bestanden av insekter nede. De er ikke skadedyr i det hele tatt whatsoever. Disse er nattedyr og kommer inn på soverommene til folk når dem sover. De jakter på insekter og passer på at insektene ikke biter og plager menneskene som sover.

Noen mennesker er veldig dumme og forsøker skade eller drepe husedderkoppene. Altså å gjøre slik mot sine venner er jo veldig stygge handlinger. Husedderkopper vil aldri angripe mennesker uprovosert, men tvert i mot flykte og gjemme seg det raskeste de kan hvis vi prøver å slå etter dem. Hvis man er så uheldig å bli bitt, så er bittet beskrevet som smertefullt, og man får en nummen følelse i fingeren som gir seg etter cirka to timer. Ingen andre reaksjoner er beskrevet.

I nordnorge hadde min eksmann og jeg slik en stor husedderkopp i trappeoppgangen vår opp til soverommet. Vi matet og var venn med den i et halvt år før den flyttet eller døde. Jeg ble oppriktig lei meg da han var borte – vesle Eddie ❤️

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny Trash i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#edderkopp #bunny #bunnytrash

14 kommentarer
    1. Vet at veldig mange har fobi mot Petter/Petra edderkopp, men selv syntes jeg de er flotte og fasinerende. Personlig så foretrekker jeg de som har litt størrelse og er hårete, men jeg diskriminerer ikke 😉 Hadde du kommet med en slange, ville jeg nok ikke vært like begeistret 🐍

      1. Enig med deg ang edderkopper, er jo greit å kunne se dem. Større jo bedre. Ang slanger så har jeg faktisk lyst på en rød melkesnok, men da blir jeg visst singel.

    2. Hihi, du altså! Det er mange som har fobi mot edderkopper…. heldigvis har ikke jeg det! Enkelt og greit fordi det hadde vært upraktisk om både jeg og ungane hadde vært redde for dem – hvem skulle da ekspedert dem ut av huset? (ikke kverke altså!) Så da var det min jobb…. jeg tok forresten bilder av en seinest i dag…. 🙂

    3. Veldig interessant. Har også lest at der edderkopper er er det fritt for radon i grunnen. Må si jeg klødde litt da jeg las innlegget. Før var jeg skrekkslagen for edderkopper, men akkurat det har godt seg til. Her om dagen ba ene datteren og kjæresten om å ordne opp med en av sorten. Hu mor bretta opp både ermer og armer og gikk til verks :D.

    4. Interessant innlegg 😊.
      Har vel i grunnen alltid vore fasinert av edderkopper, men har aldrig studert noko vidare på dei.
      Ein plass me budde, hadde me ein diger ein, som bodde i bislaget, med navnet Eddi.
      Næraste nabo var eitt fjos, så der var rikelig med fluer. Me passa godt på, når me støvsuga, at me ikkje kom borti nettet til husdyret vårt, då den bidrog sterkt til å halda bislaget nokonlunde fritt for fluer.
      Det var stor sorg i heimen, då me fann Eddi død på golvet.

    5. Hei igjen 😊🌹🇳🇴👍
      Eg har ingenting imot edderkopper,har aldri drept en edderkopp,men må ofte bære dem ut av huset når min datter er hjemme,hun har en ekstrem fobi mot de harmløse dyrene.
      Men,veps derimot,det er en annen historie…
      I august 1983 havnet eg på akuttmottaket etter å ha blitt stukket av to veps,eg hodt på å dø og var fryktelig syk.Etter det har eg vært livredd for veps,legen sa dengang at selv om eg fikk en så dramatisk reaksjon på vepsestikk da så betydde ikke det at eg ville reagere sånn om eg blei stukket på nytt,har aldri vært særlig interessert i å prøve å teste det ut,gjør heller ALT for å unngå å bli stukket.
      Hilsen synskepeggy.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg