Bukkeblad (Trifolii fibrini folia, eller Menyanthidis folia) er en lav og glatt sump- eller vannplante med kraftige utløpere. De trekoblede bladene har ovale, helrandede småblad og sitter på lange stilker over vannet. Bladene er noe kjøttfulle.
Planten blomstrer i mai-juni med hvite blomster som er 14-16 mm og disse sitter samlet i en toppstilt klase. Blomstene er rosa på utsiden og hvite på innsiden. Kronbladene er stive og har lange, hvite frynsehår.
Bukkeblad er en flerårig urt som blir 15-30 cm høy over vannet. Jordstengelen er tykk og krypende, festet i bakken eller flytende i vann. Stengelen ender i en oppadstigende blomster- og bladbærende stilk. Bladene er samlet ved stengelens grunn. De er grove og saftige med slire nederst, og har en lang og tykk stilk. Bladplaten er trekoblet med omvendt eggformede avsnitt. De femtallige blomstene er traktformede, de har hvit krone som er skjegghåret innvendig og lyserød utvendig. Frukten er en rund, eggformet kapsel som sprekker opp i to halvdeler.
Bladene av bukkebladplanten benyttes faktisk som medisin. Den er appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, leverstyrkende, galledrivende, krampeløsende, avførende, urindrivende, øker blodets koaguleringsevne, sårhelende, blodrensende, styrkende, febersenkende, betennelseshemmende, bakteriehemmende, sopphemmende og parasitthemmende. Den brukes ved helseplager og sykdommer som dårlig fordøyelse, gjæring i tarmen, leversykdommer, halsbrann, kvalme, feber, uregelmessig menstruasjon, forkjølelse, influensa, tørr hoste, sår, slangebitt, eksem, gikt, revmatisme, leddbetennelse, ødemer og skabb. Den må brukes med forsiktighet for å unngå irritasjoner i magetarmkanalen. Av den grunn anvendes bukkeblad vanligvis i blanding med andre medisinplanter. Ellers er bukkeblad blitt regnet som blodrensende, allment styrkende og brukes mot tretthetssyndrom.
Bukkebladplanten har en tykk, skrått oppstigende rotstokk som kan bli ganske lang og der den øvre delen gjerne flyter fritt i vannet. Disse rotstokkene inneholder mye stivelse og har av folk i mange land blitt brukt som mat i krisetider. Rotstokkene samles inn, helst om våren eller høsten, vaskes, tørkes og males til et mel. Dette melet kan brukes til bl.a. brødbaking, men det har imidlertid en besk smak som det er nødvendig å få fjernet. Dette gjøres ved å røre melet ut i varmt vann og la det synke til bunns. Etter at vannet er helt bort, tørkes melet på nytt.
Andre norske navn: Geitklauv, Iglegras, Stunggras, Bukkegras, Saltgras, Saltblekkje, Triblekkje, Triblad, Tristiklar, Myrkong, Myrkløvrr, Vasskløver, Beskekløver, Blekk og Groblokka.
Skjønner godt at enkelte har denne planten som favoritt, så utrolig vakker som den er og alle de fantastiske egenskapene. I’m amazed!!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#bukkeblad #geitklauv #myrkong #trollkjerringdrikk #bunnytrash #bunny
Ja det er ei fantastisk plante jeg kom over i sin tid
Koselig at du lot deg inspirere, du BB – Blomster Bunny 


Tusen takk for linking til bloggen
Den var veldig verdt å lese seg opp om, fantastisk plante, digger den!!


Flott plante, som eg har kjent under navnet Iglegras.
Akkurat nå tok eg meg i kor lite me gir akt på deisse vanlege plantene som veks rundt oss.
Eg tenkjer då på denne, men og på Myrull, som eigentleg er ei flott plante, om ein tek seg tid til å sjå etter. For ikkje å snakka om Løvetann og Sveve, som veks over alt.
Har brukt #iglegras nederst i innlegget
